SVJETSKA LIGA – Hrvatska se plasirala u četvrtfinale

Hrvatska je pobijedila Rusiju 11:9 u 2. kolu Svjetske lige, skupine D u Zagrebu, te su time Barakude osigurale prvo mjesto u našoj skupini, odlazak na završni turnir ovog natjecanja krajem travnja u Budimpešti odnosno četvrtfinale europskih kvalifikacija Svjetske lige, od 28. do 30. travnja.

15.02.2022., Zagreb, bazen Mladost – Vaterpolo utakmica 2. kola D skupine FINA Svjetske lige Hrvatska – Rusija. Kristijan Milakovic.

S Rusima izgleda da ne može bez drama. Bilo je tako prije točno godinu dana u Rotterdamu, u onom dugotrajnom raspucavanju peteraca za plasman na Olimpijske igre u Tokiju, a bilo je slično i u Zagrebu. Istina, utakmica ipak daleko manjeg značaja, pa i s ipak nešto manje dramatike, ali neizvjesnost je bila izrazito velika. Štoviše, Barakude su se nalazile na pragu poraza, gubile su od početka već vrlo visoko (4:0), pa do vrlo opasnih plus 4 za Rusiju pet i pol minuta prije kraja treće četvrtine (9:5). Pa ipak, naši su reprezentativci iznašli snagu, ali prije svega pravu formulu za zaustavljanje vrlo dobrih Rusa, te iskazali karakter momčadi koja se ne predaje. Kada se još k tomu pobijedi i u utakmici u kojoj realno nisu bili na pravoj razini kakva se od njih očekuje i koju posjeduju, i to je još već pokazatelj nemalene kvalitete.

15.02.2022., Zagreb, bazen Mladost – Vaterpolo utakmica 2. kola D skupine FINA Svjetske lige Hrvatska – Rusija. Marko Bijac.

Doista je početak bio vrlo loš. Obrambeno prvenstveno, ali i napadački nije bio ništa bolji. Uostalom, Rusija je povela 4:0 minutu prije kraja prve četvrtine, dok je prvi pogodak za Hrvatsku postigao Luka Bukić 33 sekunde prije kraja ove dionice. Iako se tijekom prve četvrtine naša momčad, činilo se, potpuno vratila u utakmicu i stigla do minus 1 (5:6), te smo imali i peterac za izjednačenje (Bukić u gredu), Rusija se brzo iznova odvojila. Do poluvremena 8:5, a u prvoj polovici treće četvrtine spomenutih već 9:5 za suparnika. Ništa nije bilo na hrvatskoj strani u prve dvije i pol četvrtine. Ruski igrač više perfektnih 6-6, naši vratari (Popadić i Bijač) bez ijedne obrane do sredine treće četvrtine, što je doista raritetan podatak. Uz sve, nerealizirana dva peterca (Bukić i Vukičević), izrađene akcije u napadu koje su završavale neiskorištene, dok su s druge strane Rusi neumoljivo pogađali s vanjskih pozicija. Velik posao su radila i njihova dva centra, Lisunov i Derevjankin.

15.02.2022., Zagreb, bazen Mladost – Vaterpolo utakmica 2. kola D skupine FINA Svjetske lige Hrvatska – Rusija. Kristijan Milakovic.

Prekretnica slijedi nekako baš s prvom obranom našeg vratara Marka Bijača sredinom treće četvrtine, promijenjena je naša obrana iz zone u tzv. M-zonu. Posljedica toga je bila i zaustavljanje ruskog napada s igračem više, pa u sljedećih 5 takvih situacija niti jednu nisu realizirali. Uz to, dosta oštrom igrom koja je osvjedočena i u velikom broju peteraca za Hrvatsku (čak 5), Rusi su ostali prijevremeno bez trojice igrača – Pronjina, Kruga i Kiseljeva. Do kraja treće četvrtine je Fatović realizirao dva peterca koje je sam i izborio protunapadom, tako da su Barakude smanjile na dva gola zaostatka (7:9).

U zadnjoj četvrtini Burić pogađa za 8:9, da bi Luka Bukić izjednačio 2.51 minutu prije kraja (9:9). Minutu kasnije, Rino Burić je pogodio za naše prvo vodstvo (10:9), zatim u obrani blokirao šut, iz koje se razvila još jedna kontra Fatovića i još jedan iznuđen peterac. Kazneni udarac koji vrlo precizno izvodi Loren za konačnih 11:9 i osigurano četvrtfinale.

15.02.2022., Zagreb, bazen Mladost – Vaterpolo utakmica 2. kola D skupine FINA Svjetske lige Hrvatska – Rusija. Loren Fatovic.

IZJAVE

Ivica Tucak, izbornik Hrvatske:

Imamo još puno stvari za popraviti, no ponavljam, ovo je momčad koja se tek stvara, ekipa koja mora puno učiti i imati čim više ovakvih utakmica. Samo iz ovakvih utakmica možemo stvoriti pravu momčad. Bitno je da smo po tko zna koji put ponovo dobro reagirali, da ne gubimo glavu. Svakako imamo puno za raditi i korigirati, to je jasno. No, ono što smo trebali odraditi to smo i ostvarili, pobijedili smo utakmicu. Prvi smo u skupini i u četvrtfinalu idemo na Italiju. Očekuju nas iznimno jake utakmice Svjetske lige kao dobra priprema za Svjetsko i Europsko prvenstvo.

15.02.2022., Zagreb, bazen Mladost – Vaterpolo utakmica 2. kola D skupine FINA Svjetske lige Hrvatska – Rusija. Ivica Tucak.

Ante Vukičević:

U napadačkom i realizacijskom smislu, a i u obrani gdje smo primili previše golova, nije najbolje započela utakmica. Nažalost to je trenutačno tako, momčad je mlada i nismo još uigrani. No, sigurno ćemo imati još vrhunski odigranih utakmica, poput one s Grčkom, a i nešto lošijih, kao što je bila ova. Bitno je da smo na kraju pokazali da smo bolji i da smo dali svoj maksimum kada je trebalo, te na kraju pobijedili. Treba izvući pouku iz prve dvije četvrtine koje nisu bile dobre, te raditi dalje kako bi bili bolji.

Marko Bijač – Igrač utakmice

Po tradiciji nakon svake utakmice Svjetske lige, odabire se najbolji igrač utakmice, a ta e čast pripala našem vrataru Marku Bijaču koji je prikupio 6 obrana. Prvo smo ipak, prije aplauza na pobjedi, našem vrataru čestitali na prinovi u obitelji. Prije nekoliko je dana Marko postao otac, rođen je mali Vito! Sad možemo i o Rusiji…

Nadam se da sljedeći puta kada se sastanemo s Rusima više nećemo opet ovako šokantno. Bilo je ‘papreno’, ali izvukli smo ovaj put. Malo lakše nego u Rotterdamu, ha, ha. Nismo odigrali dobro, to svi znamo, ali opet pokazali smo i karakter i snagu, neodustajanje. Nakon njihovog vodstva 9:5 uspjeli smo zaustaviti te neke njihove duže prebačaje, šuteve iz daljine, promijenili obranu i to je dalo i sigurnost u napadu.

Vukičević dao 600-ti gol Rusima

Peti pogodak Barakuda u utakmici protiv Rusije, bio je ujedno i jubilarni. Naime, taj peti gol (5:6) postigao je Ante Vukičević, a to je ujedno 600. gol koji je Hrvatska dala Rusiji u svim dosadašnjim službenim susretima ove dvije momčadi o osamostaljenja.

Poredak skupine D

Hrvatska 6, 2. Grčka 0, Rusija 0.

U sljedećem, 3. kolu Hrvatska je slobodna, a Rusija i Grčka će u najvjerojatnije Moskvi odlučiti o drugom mjestu u skupini i putniku u četvrtfinale Svjetske lige.

Francuska dobila Španjolsku!

Odigrane su osim u Zagrebu i još dvije utakmice europskih skupina Svjetske lige. U 2. kolu skupine C, u Trstu je Italija svladala Slovačku 22:3. U ovoj skupini vodi Srbija s 3 boda, koliko ima i Italija, te Slovačka bez boda. Budući da se u zadnje kolu sastaju Slovačka – Srbija, sasvim je izvjesno da će Italija biti suparnik Barakudama u četvrtfinalu europskog završnog turnira Svjetske lige jer će osvojiti drugo mjesto.

U skupini B iznenađenje. U Reimsu je domaća reprezentacija Francuske pobijedila europskog i svjetskog doprvaka Španjolsku 14:11. U ovoj je skupini to inače bila utakmica 1. kola, a ondje se još nalazi reprezentacija Njemačke.

 

Ivana Janković, Hrtvatski vaterpolski savez

FOTO: Slavko Midžor/PIXSELL.

15.02.2022., Zagreb, bazen Mladost – Vaterpolo utakmica 2. kola D skupine FINA Svjetske lige Hrvatska – Rusija.
15.02.2022., Zagreb, bazen Mladost – Vaterpolo utakmica 2. kola D skupine FINA Svjetske lige Hrvatska – Rusija.
15.02.2022., Zagreb, bazen Mladost – Vaterpolo utakmica 2. kola D skupine FINA Svjetske lige Hrvatska – Rusija.
15.02.2022., Zagreb, bazen Mladost – Vaterpolo utakmica 2. kola D skupine FINA Svjetske lige Hrvatska – Rusija. Ivica Tucak.
15.02.2022., Zagreb, bazen Mladost – Vaterpolo utakmica 2. kola D skupine FINA Svjetske lige Hrvatska – Rusija.