Švedska uzvratila Hrvatskoj, odluka u zadnjem kolu

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je u Solni u petom kolu ovogodišnjeg izdanja Lige nacija.

ŠVEDSKA – HRVATSKA 2:1 (2:0)
UEFA Liga nacija, Skupina A3.
Friends Arena, Solna.

Sudac: D. Siebert (Njemačka)

Strijelci: 1:0 – Kuluševski (36′), 2:0 – Danielson (45+2′), 2:1 – Danielson (81′ – ag)

Žuti kartoni: Ćaleta-Car (35′), Brekalo (68′), Ekdal (86′)

Švedska: Olsen, Bengtsson, Danielson, Lindelöf, Lustig, S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg, Kuluševski (74′ Claesson), Berg. Izbornik: J. Andersson.

Hrvatska: Livaković, Barišić, Ćaleta-Car, Pongračić (77′ Melnjak), Uremović (41′ Juranović), Kovačić (77′ Rog), Modrić, Perišić, Vlašić, Brekalo (77′ Petković), Budimir (63′ Pašalić). Izbornik: Z. Dalić.

Izabranici Zlatka Dalića u subotu su ponovno odmjerili snage sa Šveđanima, koje su prije mjesec dana u neizvjesnoj utakmici na Maksimiru svladali rezultatom 2:1.

Prve dvije prigode Šveđana obranio je Livaković, kada su pucali Kuluševski i Forsberg, a s druge su strane uzvratili Brekalo i Perišić, no Olsen je bio na mjestu.

Nakon još jednog opasnog pokušaja Forsberga, u 36. minuti Kuluševski je pronašao put kroz hrvatsku obranu i poslao prizemnu loptu u Livakovićevu mrežu za 1:0. U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena Danielson je najviši u skoku te Švedska na odmor odlazi s 2:0 na semaforu.

Osim toga, igru je krajem prvog dijela zbog ozljede morao napustiti Uremović, a u drugom je poluvremenu Švedska čuvala svoje vodstvo – uz nekoliko izglednih šansi za treći pogodak – sve do 81. minute, kada se pokušaj Perišića odbija od Danielsona i završava u mreži (2:1).

Uslijedile su uzbudljive završne minute u kojima je Livaković zaustavio novi Danielsonov udarac glavom, a veliku je priliku za izjednačenje potom imao Vlašić, no rezultat se više nije mijenjao.

U drugoj utakmici petog kola Skupine A3 aktualni je svjetski prvak Francuska na gostovanju pobijedila aktualnog europskog prvaka Portugal 1:0 te osigurala prvo mjesto i plasman na završni turnir.

Hrvatska će natjecanje u ovogodišnjoj Ligi nacija zaključiti u utorak, 17. studenoga, protiv Portugala u Splitu. U borbi za ostanak u elitnom razredu Hrvatska je bodovno poravnata sa Švedskom, uz bolju gol-razliku zbog više postignutih pogodaka (7:13 naspram 3:9).

Liga nacija, Skupina A3:
1. Francuska 13
2. Portugal 10
3. Hrvatska 3
4. Švedska 3

(Izvor i foto: Hrvatski nogometni savez, https://hns-cff.hr/ )