Šuker i Primorac: “Hrvatska pokazala profesionalnost i svjedoči izvrsnost”

U Zagrebu je održana konferencija za medije Hrvatskog nogometnog saveza povodom predstavljanja rezultata zdravstvenog projekta u borbi protiv COVID-19 te ponovnog početka nogometnih natjecanja u državi.

Na dan ponovnog početka nogometnih natjecanja u Hrvatskoj, odnosno prve utakmice polufinala ovosezonskog izdanja Hrvatskog kupa, nakon prekida uzrokovanog epidemijom novog koronavirusa, Hrvatski nogometni savez predstavio je rezultate projekta “Hrvatski model molekularne i serološke dijagnostike hrvatskih nogometaša u borbi protiv COVID-19”.

Uz predsjednika HNS-a Davora Šukera i predsjednika Zdravstvene komisije HNS-a prof. dr. Dragana Primorca, konferenciji za medije prisustvovali su i članovi Zdravstvene komisije HNS-a, odnosno Povjerenstva za povratak nogometu – prof. dr. Adriana Vince, dr. Zvjezdana Lovrić Makarić, dr. Zvonimir Šostar i dr. sc. Tomislav Vlahović – kao i prof. dr. Renata Zadro iz Bolnice Sv. Katarina te povjerenik za natjecanje Prve HNL Josip Brezni.

“Kada je sport diljem svijeta stao, vidjeli smo koliko je važna njegova uloga, ali Hrvatska je pokazala profesionalnost i prije svega želim zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima te igračima, stožerima i svima koji su radili na ovom projektu”, istaknuo je predsjednik Šuker.

“Pratili smo situaciju u klubovima, a Hrvatski nogometni savez ponašao se odgovorno. Najvažnije je da se nogomet vraća i presretni smo što večeras i sutra možemo gledati susrete polufinala Kupa. Nadam se da će idući tjedan sve proći u najboljem redu te da ćemo odraditi Prvu HNL, žensko prvenstvo i futsal”, dodao je.

Predsjednik Zdravstvene komisije HNS-a prof. dr. Dragan Primorac održao je detaljnu prezentaciju o hrvatskom modelu te naglasio izvrsnu suradnju s Hrvatskim nogometnim savezom.

“Pokazana je velika odgovornost i velika volja. Projekt je realiziran zahvaljujući sjajnim ljudima u Zdravstvenoj komisiji i Povjerenstvu za povratak nogometa, koje obuhvaćaju najkompetentnije ljude diljem Hrvatske. Hrvatska svjedoči izvrsnost unutar sustava zdravstva i znanosti, kao i unutar nogometa, a ovaj pionirski projekt snažno pozicionira Hrvatsku i prepoznaje ga se kao ‘hrvatski model’. Osim toga, impresioniran sam odlučnošću klubova i njihovim poštovanjem propisanih mjera”, rekao je, potvrdivši da je svih 700 testova (dva puta po 350 igrača i članova stožera) bilo negativno.

Tema je bio i mogući povratak gledatelja na nogometne stadione diljem Hrvatske. “Nažalost, u ovom trenutku najbolje je igrati bez gledatelja, no treba biti strpljiv, marljiv i pričekati s povratkom gledatelja te ćemo prije svega slušati zdravstvene djelatnike. Navijači će naposljetku doći na svoje”, rekao je Šuker, a nadovezao se Primorac:

“Najveće je pitanje sada ono o odgovornosti, epidemiološka se situacija mijenja iz tjedna u tjedan te ne želimo stimulirati bilo koji čimbenik koji može dovesti do problema. Za mjesec dana razmatrat ćemo opcije, slušajući struku. Ukoliko bude slučajeva zaraze, sada pojedinci ulaze u određene mjere, a ne cijele institucije. Postoje algoritmi i ukoliko se dogodi incident, sve imamo spremno. Rizik da se nešto dogodi vrlo je malen”.

Hrvatski nogometni savez

(foto: HNS)