STJEPANU NOVAKU PRESTIŽNO SPORTSKO PRIZNANJE „FRANJO PUNČEC“

PREDSTAVLJAMO: Stjepan Novak(62) ovogodišnji dobitnik prestižnog sportskog priznanja „Franjo Punčec“

 Više od pola životnog vijeka vezan uz šah

 

 

Uz legendu međimurskog nogometnog internacionalca Dragu Vebeca na postolje dobitnika prestižnog međimurskog sportskog priznanja ove je godine stao i jedan šahist. Iz toga svijeta  je Zajednica sportova MŽ-e prepoznala je 62-godišnji Stjepana Novaka, diplomiranog inženjera prometa iz Murskog Središća, drugokatekornika s rejtingom oko 1800 i elo 1560.

Ime poznato među građevinskim stručnjacima Međimurja kao i onima vezanim uz rad u državnim uredima i agencijama. Poznat je i na političkoj sceni jer 1990. izabran za općinskog odbornika Skupštine općine Čakovec te obnašao funkciju potpredsjednika DPV-a do 1993. Dva puta je  izabran u Gradsko vijeće  Murskog Središća  1997. i 2001.,gdje je bio potpredsjednik Vijeća u oba mandata.

Za vrijeme studija u Zagrebu bio je među osnivačima  i prvi predsjednik Zavičajnog kluba studenata Međimurja   od 1974. do1976.godine.

Živi u obiteljskoj kući u Murskom Središću sa suprugom .  Stariji sin mu je završio Elektrotehnički fakultet ,  kćer Medicinski fakultet, a najmlađi Kineziološki fakultet.

Kaže kako njegova vezanost uz šah datira od vremena kada je bio polaznik 6.r. OŠ-e M. Središće, a počeo ga je igrati sa svojim susjedom Petrom Medvedom, sportskom legendom Murskog Središća.

Veća vezanost za tu igru počinje 1979. godine kada zajedno s pokojnima veterinarom Ljudevitom Lovrakom i nastavnikom Miroslavom Palašem osniva  Šahovski klub Mursko Središće. U klubu  je isprva tajnik , a od 1986. predsjednik kluba . U natjecateljskom dijelu igra za prvu ekipu kluba te je kapetan ekipe i organizator mnogih turnira i prvenstava škola .

Osnivač je Šahovskog saveza Međimurja općine Čakovec u godini kada se šah službeno počeo igrati u njegovoj životnoj sredini. Od osnutka ŠSM-a aktivno učestvuje u radu Saveza gdje je  obnašao je funkcije  raznih tijela. Kao predsjednik Natjecateljske komisije vodio je registraciju klubova i igrača u Međimurskoj ligi gdje su igrali  samo klubovi iz Međimurja . Prvi puta je predsjednik međimurskih šahista bio 1982. godine , a od 1992.godine i  punih 20 godina vodio je krovnu šahovsku instituciju Međimurja.

Osamostaljenjem Hrvatske i osnivanjem Hrvatskog šahovskog saveza  1992.  Šahovski savez Međimurske županije postaje bitni čimbenik hrvatskog šaha – ističe Stjepan i dodaje kako je 1996. godine postao  član Upravnog odbora Hrvatskog šahovskog saveza u koje tijelo je biran  2000. i 2004. godine.  Od 2008. do 2012. godine bio je član Natjecateljske komisije HŠS.

Poznat je po tome što je u toplicama Sveti Martin organizirao  državno prvenstvo  za žene 2009. Organizira Interligu u kojoj su igrali klubovi iz Mađarske ,Slovenije i Hrvatske.

U Zajednici športskih udruga i saveza Međimurske županije bio je član Izvršnog odbora od 2001. do 2012.

Stjepan Novak je i državni sudac .  U Hrvatskoj udruzi šahovskih sudaca bio je član prvog Upravnog odbora .

U Šahovskom klubu Mursko Središće je još uvijek „alfa i omega“  već punih 35 godina, a kaže kako je vrlo dobro upoznat i s radom ostalih međimurskih šahovskih klubova.

Na upit,kako međimurski šah kotira na državnoj razini, Stjepan kaže kako se dobro razvija i stječe sve veći ugled i vjeruje kako će se uskoro uvesti kao izborni predmet u osnovne škole.

Mladen Grubić

FOTOGRAFIJA: Stjepan Novak s priznanjem „Franjo Punčec“

SNIMIO: Zlatko Premuš