SREDIŠĆANCI HODALI NA NORDIJSKI NAČIN

Trećeg dana Europskog tjedna kretanja na programu je bilo nordijsko hodanje. Na prelijepoj središćanskoj šetnici okupilo se oko četrdesetak mještanki uglavnom članica USR “Sport za sve “. Pod stručnim vodstvom instruktorice nordijskog hodanja  Lane Križarić  sve one stekle su ono početno znanje o toj vrlo korisnoj i zdravoj disciplini, pa su tako krenule sa učenjem pravilnog držanja, hodanja kod korištenja štapova kao glavnog rekvizita za taj način kretanja.

 

Nordijsko hodanje nastalo je kao ljetni trening za skijaše pa se zna u šali reći da su rekreativci  sa štapovima i ljetni skijaši. Samo nordijsko hodanje 46 % efikasnije od običnog te povećava potrošnju kalorija od  20 – 45 %.  Pri tom za 30 % umanjuje opterećenje zglobova i slabinskog djela kralježnice , a ujedno povećava srčano – žilne i plućne funkcije te popravlja držanje samog tijela. Pri takovom hodanju aktivira se 90 % mišića i znatno pospješuje sama cirkulacija. Za otprilike 45 – 60 minuta hodanja potroši se 400-800 kalorija pa je i jako interesantna za one koji kubure sa kilogramima.

 

 Posebno se preporučuje starijima od 60 godina iako dobne granice uopće nisu bitne. Bili je to lijepo poslijepodnevno druženje naših mještanki koje su uz lijepu šetnju šetnicom naučile mnogo korisnih stvari koje će moći koristiti u budućnosti. Šteta što se toj lijepoj i zdravoj aktivnosti nije pridružio veći broj muških članova čiju je čast kao jedini sudionik donekle spasio gradonačelnik Dražen Srpak. Ipak ne smijemo ne istači i dvojicu veterana Jožeka i Martina koji su pratili što se zbiva pa se čak i malo na trenutak pridružili .

 

Danas 02.10. 2014 godine nastavlja se program tjedna kretanja na vanjskim sportskim terenima Osnovne škole M. Središće pod nazivom  „Rekreacijom do zdravlja“ . Početak je u 16,30 sati , a pozvane su sve Udruge  , učenici OŠ te svi zainteresirani građani . Biti će za svakoga ponešto zato dođite i pridružite se našim rekreativcima.

 

                                                                                        (Z. Rihtarec)