SPEEDWAY – svijet dolazi na stadion Milenium 30. travnja

 

Snažni motocikli će za samo nekoliko dana zagrmiti na Tehnix FIM Speedway Grand Prix of Croatia. Ubrzanje veće od onog bolida Formule 1, bez kočnica, pogonjeni na metanol, s preko 80 konjskih snaga i 500cc zapremnine, motocikli koji se voze u utrkama speedwaya jednako su impresivni kao i njihovi neustrašivi vozači.

Sretni smo što se Grand Prix vratio u Hrvatsku i što nova sezona speedway utrka kreće baš iz našeg kraja gdje je ovo sport koji ima dugu povijest“ rekla je direktorica utrke Darija Pavlic. „16 najboljih vozača na svijetu stiže na stadion Milenium već u petak, 29. travnja, a logistički i psihički smo spremni za najveći sportski spektakl koji je Međimurje ikad imalo prilike ugostiti.“

Utrku će osim mnogih svjetskih televizija uživo prenositi Sportska televizija (SPTV), a drugi dan snimku možete pogledati na HRT-u 17:30 h, uz komentatore Stjepana Baloga i Darije Pavlic. Globalni promotor i medijski div Discovery Sports Events dobro se pobrinuo da sliku Međimurja i Hrvatske prenese u četrdesetak zemalja svijeta, od SAD-a do Australije. Akreditirano je preko 80 novinara i fotografa što će značajno povećati vidljivost kontinentalne Hrvatske kao sportsko-turističke destinacije.

François Ribeiro, voditelj Discovery Sports Events-a komentirao je: „Zadovoljstvo je započeti novu eru Speedway GP-a u Hrvatskoj i drago nam je što možemo prikazati FIM Croatian Speedway GP uživo televizijskoj publici u suradnji sa SPTV-om, kao i prikazati najzanimljivije trenutke gledateljima HRT-a. Znam da je utrka u Donjem Kraljevcu uvijek bila žestoka i jako je teško predvidjeti pobjednika za ovogodišnje uvodno kolo. Gledatelje čeka epska večer i atraktivna utrka na SPTV-u te se veselimo što će velik broj hrvatskih ljubitelja sporta imati priliku vidjeti koliko je utrka uzbudljiva, kada 30. travnja na Speedway Stadionu Milenium počne sezona Speedway GP-a 2022.”

Stadion Milenium a i vjerni navijači navikli su na utrke svjetskog ranga, ova staza je dva puta zaredom odlučivala tko će se putem SGP Challenge kvalificirati u Grand Prix 2019 i 2020. godine.  Na obje utrke pobijedio je Matej Žagar, ovogodišnji wild card koji sa sobom dovodi vojsku slovenskih fanova što će zasigurno zagrijati atmosferu na tribinama.

Staza je spremna za prave utrke koji će zasigurno dići publiku na noge“, rekao je Jurica Pavlic,  pripremamo je preko mjesec dana još otkad su završili posljednji predsezonski treninzi“. Popularni Jura, sinonim za speedway u ovom kraju Hrvatske ovog je puta zadužen za tehnički aspekt utrkivanja, a ujedno je i autor pehara za najbolju trojicu vozača. „Tri pehara sam napravio zajedno s mojim prijateljem Nikolom Lepoglavcem iz firme „Klima LS“ i Andrejom Kežmanom iz firme „Marti“, također iz Preloga. Sva tri pehara unikatni su proizvod, a u početku nam je bio problem jer je prva verzija imala čak 25 kilograma, no uspjeli smo ih olakšati. Bit će mi čast da će najbolja trojica iz Hrvatskog GP-a odnijeti naš pehar koji će ih uvijek podsjetiti na Hrvatsku.“

Stadion Milenium u subotu svoja vrata otvara od 12:00 sati, u 13:00 sati počinje službeni trening i kvalifikacije za glavnu utrku. Od 16:30 sati navijači mogu dobiti autograme vozača dok je početak utrke u 19:00 sati.

Ulaznice će biti dostupne i na ulazu na stadion, djeca do 12 godina imaju besplatan ulaz, dok imajte na umu da su neke tribine u potpunosti rasprodane.

Krešimir Biškup