Sekcija sportskih novinara Međimurja održala svoju redovnu godišnju skupštinu

Izvještaj

predsjednika Sekcije za 2018. godinu Tomice Jakopeca

U 2018. godini Sekcija je održala jednu sjednicu Skupštinu, 19. siječnja 2018. u NGC Aton na kojoj je između ostalog odabran dobitnik nagrade za Fair play.

U 2018. Izvršni odbor održao je šest sjednica na kojima su se dogovarale i usklađivale brojne akcije.

Za članove Sekcije bila je organizirana radionica iz fotografije koju je vodio Davorin Mance pod nazivom “Osnove digitalne fotografije”. Radionica koja je trajala dva školska sata većim dijelom je protekla u formi predavanja gdje su članovi Sekcije bili upoznati s abecedom fotografiranja. Radionica je bila osmišljena kao dvosmjerna u kojoj su sportski novinari govorili o svojim iskustvima i problemima s kojima se susreću prilikom fotografiranja, prije svega, sportskih događaja. Uz stručno vođenje predavača, naučili su kako pravilno kadrirati, koristiti osvjetljenje, postići stabilnost kod fotografiranja, izraditi dobar portret i brojne druge cake fotografskog zanata. Jedna od naučenih novina je bila i kako s postojećim fotoaparatom ili mobitelom napraviti solidnu fotografiju. Po završetku radionice Mance je izrazio zadovoljstvom povratnom  informacijom i interesom sportskih novinara za napredovanje.

Zajedno s Hrvatskom gorskom službom spašavanja Stanicom Čakovec organizirali smo izlet za članove Sekcije na Ravnu Goru. Osim pješačenja i druženja, izlet je bio iskorišten za predavanje  u  planinarskom domu “Filićevom domu” kojim je objašnjena  povijest, ustroj, ali i djelovanje HGSS-a. Kroz projekciju kratkih filmova dočarali su kako postati član volonterske spasilačke organizacije. Mnoge sportske novinare iznenadila je činjenica da HGSS ima 800-tinjak članova od čega su trećina gorski spašavatelji, a da bi postali članom tog elitnog kluba moraju proći tešku višegodišnju izobrazbu. Nakon toga, svoja znanja i sposobnosti moraju osim u potragama i spašavanjima redovito provjeravati i na vrlo zahtjevnim vježbama. Osim teorijskog, predavanje je imalo i praktični dio u kojem su novinari transportirali osobu uz pomoć vakuumskog madraca. Budući da se u vježbama HGSS-a ne koriste lutke, nego ozlijeđene osobe “glume” dobrovoljci, izuzetak nije bila ni demonstracija na Ravnoj Gori. Tako je kolega Andrija Crnčec bio imobiliziran i transportiran izvan planinarskog doma u vakuumskom madracu. Troškove ručka u planinarskom domu pokrio je predsjednik Međimurskog nogometnog saveza Mato Kljajić. Dogovoreno je kako će se suradnja s HGSS-om nastaviti i u 2019.

Zahvaljujući Međimurskoj županiji, članovi Sekcije, koji su izrazili želju, dobili su ulaznice i mogli su gledati odigravanje utakmica Europskog rukometnog prvenstva 2018. koje je bilo održano u Hrvatskoj, a jedan od gradova domaćina i Varaždin.

Tradicionalno, glasovali smo prilikom izbora najboljih sportaša Čakovca i Međimurja, najrukometaša Međimurja te pri izboru nagrade za Fair play. Prilikom izbora za Najboljeg sportaša Međimurja predložili smo, a Županijska zajednica prihvatila dodjeljivanje nagrade za medijsku promociju sporta u Međimurju. Prvi dobitnik te nagrade je bio kolega Željko Kraljić.

Sekcija je sudjelovala na nekoliko sportskih događaja. Početkom godine ekipa novinara odigrala je revijalni nogometni susret u sklopu 3. prvenstva Međimurja na mantinele u dvorani ATON protiv ekipe pokrovitelja turnira.

Početkom srpnja igrali smo na nogometnom turniru u Sivici u spomen na prerano preminulog Darka Tkaleca na kojem smo osvojili prvo mjesto.

Sudjelovali smo i na turniru u Gornjem Kuršancu kojeg je u rujnu organizirala Udruga vukovarskih branitelja Međimurja.

Ekipa Sekcije nastupala je na revijalnoj utakmici u odbojci na pijesku na turniru koji je održan u spomen na Rajka Kolareka.

Od sakupljenih sredstava od uplate međusobne pomoći od 50 kuna (članarina) što smo uveli u 2018. Budući da je planirano da se sakupljena sredstva koriste za kupovanje vijenca u slučaju smrti jednog člana ili kupnju poklona bolesnom članu, a to se nije (na svu sreću) dogodilo, sukladno dogovoru organizirali smo druženje u Gornjem Međimurju. Prvo smo posjetili vinariju obitelji Štampar, a nakon toga ugostio nas je naš član Anđelko Crnčec u svojoj kući za odmor u Železnoj Gori. Kolegi Crnčecu se zahvaljujemo i preporučujemo i za ovu godinu.

Povećan je broj članova i sada nas ima 32., a moram Vas izvijestiti kako nas je u 2018. u 79. godini života napustio kolega Vladimir Turk. Tijekom svog rada u sportskom novinarstvu istaknuo se pisanjem tekstova o šahu i izvještavanju s brojnih šahovskih natjecanja.

(tekst Tomica Jakopec, foto: T. Jakopec, mg)