Savez športskih ribolovnih društava Međimurske županije

Ribolov na ovim prostorima prisutan je oduvijek, a organizirano se počinje javljati prije stotinjak godina. Točnije 1912. godine u Prelogu je registrirano najstarije ribolovno društvo u Međimurju, SRD „GLAVATICA“ iz Preloga.

Savez športskih ribolovnih društava Međimurske županije osnovan je u Čakovcu 16. travnja 1959.godine  kao Kotarski odbor sportskih ribolovnih društava u to vrijeme Kotara Čakovec. Formiranju ga sportsko ribolovna društva iz Čakovca, Kotoribe, Preloga i Murskog Središća.

Za prvog predsjednika izabran je Šalamon Rafael iz Čakovca, podpredsjednik Kavran Feliks iz Preloga, a tajnik Bosnar Josip iz Čakovca.

Izbornom skupštinom 2020. godine rukovodstvo Međimurskog ribolovnog Saveza čine: predsjednik-Zoran Pfeifer, dopredsjednik-Miroslav Mikulčić, tajnik-Darko Oreški, predsjednik komisije za poribljavanje Ivan Varga, predsjednik natjecateljske komisije-Dragutin Kedmenec, predsjednik sudačke komisije-Dragutin Peter, predsjednik komisije za polaganje ribolovnih ispita Stjepan Lisjak, voditelj ribočuvrske službe-Željko Bubanić i predsjednik nadzornog odbor Ivica Kočiš.

Od osnutka do danas gotovo svake godine na području Međimurske županije formirano je novo društvo te se pristupanjem Savezu povećavalo broj članica, a time i članova. Danas Savez broji 35 članica, sa ukupno od oko 5000.  ribolovnih članova u svim kategorijama.

Upravlja  gotovo pa svim ribolovnim vodama unutar granica Međimurske županije: dvije velike rijeke-Mura i Drava, dva akumulacijska jezera hidroelektrane  Čakovec i Dubrava, te oko 70. šoderica raspoređenih gotovo na svakih nekoliko kilometara. Ukupno oko 2200.  hektara površine. Ribolovne vode uređuju društva svako na svojem području, pa su to najčešće prekrasno uređeni „parkovi prirode“ uz vodu.

Svake se godine prema Gospodarskoj osnovi poribljava sa raznim vrstama ribe a  kad k tome dodamo prirodnu reprodukciju, količina ribe je impozantna i zadovoljava potrebe ne samo domaćih ribolovaca, već i mnogobrojnih stranaca koji rado navraćaju u ove naše prelijepe krajeve.

Nadzor ribolovnih voda obavlja ribočuvarska služba opremljene sa službenim terenskim vozilima, čamcima sa motorima, te ostalom potrebnom opremom koja pridonosi uspješnosti njihovog rada.

Od  prvih godina djelovanja Saveza, razvija se natjecateljski ribolov. S obzirom da se prošle godine već iz poznatih razloga nisu održavale Hrvatske športske ribolovne lige, Međimurski ribolovni savez organizirao je Međimursku Premijer ligu od društava koja bi se natjecale u Hšrs-u, nastupalo je 10. ekipa. Ekipe pojedinih udruga natječu se u prvoj i dvije druge županijske lige, sa ukupno 29. ekipa. 2020. godine organizirano je i ekipno prvenstvo Međimurja u  Feeder ribolovu,  gdje je nastupalo 11 ekipa. Kategorija Mastera i Veterana je brojala ukupno 33. natjecatelja,  dok je u pojedinačnim natjecanjima lige mladeži nastupalo respektabilnih 38. natjecatelja. Savez je također prošle godine bio organizator  Apsolutnog prvenstva Međimurja u svim kategorijama  te završnice Kupa Međimurja za mlađe kategorije.

Kako bi sva ta natjecanja protekla fer i korektno „brine“ ekipa ribolovnih sudaca koja se svake godine usavršava na stručnim seminarima.

Prema pristiglim prijavama održava se polaganje ribolovnih ispita.

O svemu tome počevši od samog rada  saveza, poribljavanja, ribočuvara, ribolovnih društava, natjecanja  … i još puno sitnih detalja koji čine savez jednim od najuspješnijih u Hrvatskoj  neizmjerno brine tajnik saveza Darko Oreški.

Darko Oreški poslove tajnika volonterski obavlja od 1994. godine, a profesionalno od 2006. godine. U sadašnjem prostoru na adresi Čakovec, Jurice Muraia 2, Savez djeluje od sredine 2016. godine. Prostor je kupljen vlastitim sredstvima, nakon organizacije Svjetskog prvenstva za reprezentacije seniora. Tajništvo je mjesto na kojem svaki ribolovac može dobiti kvalitetnu informaciju o svemu što se tiče ribolova u Međimurju pa i šire. Naročito je to sada aktualno kada je počela primjena novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu i e-ribolovnih dozvola.

Kao ovlaštenik ribolovnog prava i kao športska organizacija Savez je među vodećima u Republici Hrvatskoj u organizacijskom smislu. Spreman je u svakom trenutku odgovoriti na sve izazove koji se javljaju u današnjem društvu. Iako neprofitna organizacija, vlastitim sredstvima, tj. sredstvima ribolovaca, financira se kompletna djelatnost kako gospodarska tako i športsko-natjecateljska.

Njeguje dobre odnose sa svim susjedima i ovlaštenicima ribolovnog prava kako unutar županije tako i šire, pa i izvan granica Republike Hrvatske. Posebno su dobri odnosi sa ŠRK Varaždin, ŠRD Ludbreg, SRD Mura Mursko Središće i SRD Linjak Palovec, sa kojima su potpisani i ugovori o reciprocitetu u športskom ribolovu. Kroz susrete, druženja i razmjene iskustava njeguju se dobri odnosi sa društvima i savezima Republike Slovenije i Republike Mađarske, koja djeluju uz rijeku Muru.

Osoba koja od 2006. godine predsjeda Ribolovnim Savezom Međimurja, netko tko je pokretač  puno „mehanizama u njemu“ i osoba koja ne živi  od Saveza al’ svaki dan punim plućima živi za savez je Zoran Pfeifer?

Obično se veli da ak imaš dobrog tajnika imaš i dobar Savez ali ak uz njega imaš i članove Izvršnog odbora, zaljubljenike i vrhunske svjetski priznate stručnjake ribolovnog športa, onda imaš izvrsni Savez, što mi doista i jesmo. Organizirati tri  (pet) Svjetska prvenstva i dobiti najviše ocijene od svjetske federacije Fips-a govore za sebe! Napravili smo veliku promociju Međimurja i Hrvatske (37 reprezentacija iz cijelog svijeta) i upisali se u svjetsku destinaciju ribolovnog sporta. Ja sam samo prvi među jednakima te se i ovom prilikom zahvaljujem svom timu na suradnji. Idemo dalje! Bistro

Miroslav Mikulčić