Sastanak gradonačelnika sa sportskim udrugama momčadskih sportova – što i kako dalje

Grad Mursko Središće aktivno surađuje s udrugama sa svog područja i u ovoj novonastaloj situaciji vezanoj uz pandemiju bolesti COVID 19. Sportski klubovi, udruge i sportski djelatnici temelj su budućih sportskih uspjeha i razvoj sportske kulture na području grada. Nažalost, zbog pandemije bolesti COVID-19 svi sportski klubovi i udruge svoje aktivnosti i natjecanja morali su u potpunosti zaustaviti, što je naravno izazvalo mnoštvo pitanja u svezi daljnjeg funkcioniranja udruga i klubova, a osobito onih kojima je primarna aktivnost momčadsko natjecanje. Osim što su obustavljeni treninzi i natjecanja, ujedno se u pitanje dovodi i financijsko stanje samih udruga, obzirom što se jedan dio prihoda ostvaruje putem natjecanja. Udruge i klubovi posjeduju imovinu koja se mora održavati, unapređivati ili dodatno investirati u istu, a što opet iziskuje dodatna financijska ulaganja te im upravo iz tog razloga Grad svake godine pomaže kapitalnim donacijama koje im se dodjeljuju putem Javnog poziva za sufinanciranje programa/projekta/manifestacija.

Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, danas, 26. svibnja 2020.g. održao je sastanak s predsjednicima sportskih klubova kako bi se upoznao s trenutnom situacijom u klubovima, te kako i kada će se pokrenuti daljnje aktivnosti i natjecanja. Odbojkaški klub „Plavi“ i Košarkaški klub „Rudar“ započeli su s aktivnostima i treninzima na vanjskim sportskim terenima, obzirom da je dogovoreno i usuglašeno s udrugama i Osnovnom školom da se sportska dvorana neće koristiti do rujna 2020. godine. Što se tiče isplata donacija, Grad je svim udrugama koje su potpisale Ugovor isplatio 20% od ukupnog iznosa donacije. Za isplatu kapitalne donacije dogovoreno je da se isplaćuje od rujna 2020.g. uvažavajući mogućnosti proračuna.

 

„Naglasak je da društveni, socijalni i sportski život ide dalje te ćemo se potruditi da učinimo sve što je u našoj moći. Iznos koji vam je odobren isplatiti ćemo vam u cijelosti do kraja trajanja projekta. Ako će biti potrebno i zaustaviti koju manju investiciju, koja u tom trenutku nije prijeko potrebna i čija se aktivnost može odraditi i sljedeće godine (kao npr. manji projekti ) i to ćemo napraviti. Ne želimo da udruge stanu sa svojim aktivnostima ili natjecanjima. U ovom vremenu koje nije jednostavno preporučujem suradnju među gradskim klubovima, da bude koliko je god moguće stabilno.“ – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

Predsjednici sportskih klubova, pojedinačno, iznijeli su svoje probleme, prijedloge i plan provedbe daljnjih aktivnosti. „Odbojkaški klub „Plavi“ je gotovo 70% prvenstva odigrao. Nastavak natjecanja omogućiti će se u listopadu . Treninzi se odvijaju na sportskim terenima u Peklenici“. – istaknuo je predsjednik OK „Plavi“ Saša Matić.

„ NK „Plavi“ Peklenica s treninzima će započeti nakon 10. lipnja 2020.g. prema uputama HNS-a. Organizirana je radna akcija na uređenju sportskog terena kojoj su se odazvali igrači i članovi uprave. Osim što je cilj održavanja radne akcije bio uređenje terena, htjeli smo da se svi skupa ponovo okupimo i povežemo.“ – istaknuo je tajnik NK „Plavi“ Mihael Zamuda.

 

„ NK „Mura“ će također ovaj vikend s igračima i članovima uprave organizirati radnu akciju uređenja prostora oko sportskog terena. Sa treninzima će se ujedno započeti nakon 10. lipnja“ – istaknuo je predsjednik NK „Mura“ Dragutin Stojko.

„NK „Rudar“ za sada još nije započeo s treninzima s obzirom na trenutnu situaciju i sukladno uputama HNS-a. 19. srpnja 2020.g. odigrat će se KUP utakmica, tako da će se s treninzima započeti najkasnije s 15. lipnjom.“ – istaknuo je predsjednik NK „Rudar“ Damir Cilar.

„U subotu je održana radna akcija na koju se odazvalo 30-tak igrača i članova uprave. Postavljena je nova ograda koja je financirana sredstvima kapitalne donacije iz 2018. i 2019. godine u iznosu od 35 tisuća kuna. Prvenstvo se nastavlja u kolovozu, no kako će to izgledati ako neće biti publike. Svi znamo da klubovi ovise o prodanim ulaznicama, prihodima koje ostvaruju. Nažalost, dogodio se prekid prvenstva u najgore vrijeme, kada su sve pripreme odrađene i započelo se s utakmicama. Naravno da se i dovodi pitanje igračkog kadra.“ – istaknuo je Dominik Hrženjak, predstavnik NK „Hajduk“ Štrukovec.

Predsjednik Košarkaškog kluba „Rudar“ Ivan Božić – „Ostalo nam je dva kola do kraja prvenstva. Treninzi s mladima započeli su prošli tjedan. U ljetnim mjesecima planiramo održati ljetni košarkaški kamp. Aktivnosti će se i nadalje odvijati na vanjskim sportskim terenima. KK Rudar ima 3 mlađe kategorije i u zadnje dvije godine iznimno puno mladih se uključilo u košarkaški klub. „

 

NK „Torpedo“ Križovec ovaj vikend također će odraditi radnu akciju uređenja terena i okoliša. Do sada su igrači pojedinačno trenirali. S treninzima i aktivnostima nastaviti će se kada to HNS dopusti“. – istaknuli su predstavnici NK „Torpedo“.

 

Grad Mursko Središće će momčadskim klubovima uz financijsku pomoć sponzora pokloniti komplet dresova, kako bi se im olakšalo na taj način.

Gradonačelnik Dražen Srpak održat će sastanak s ostalim udrugama koje djeluju na području kulture i društvenih djelatnosti, kako bi također iznijeli svoje potrebe i plan provođenja aktivnosti za ovu godinu.

(GMS)