ŠAH – TAJANA TURK KAO VICEPRVAKINJA HRVATSKE ODLAZI NA EUROPSKO PRVENSTVO U GRUZIJU

 

Nakon iznimno uspješne 2012.g. u kojoj su šahisti ŠK M. Središće po prvi put u povijesti kluba bili pobjednici u 3. Hrvatskoj šahovskoj ligi Centar B sjever, klub i u 2013. učestvuje na brojnim turnirima u Međimurju i Hrvatskoj, te se natječe u 3. ligi.

Nešto oslabljeni zbog odlaska mladog majstorskog kandidata Karla Turka, ali i dalje u sastavu igrača kojima je cilj ostati u sredini tablice, za ŠK M.Središće nastupaju: Novak Stjepan, predsjednik kluba, tajnik Petanjek Zvonko, majstorski kandidati Kovačić Zlatko i Božić Miljenko, mlada perjanica kluba Tajana Turk, nacionalna majstorica i reprezentativka do 18 godina, te Varšić Branko, Vesna Turk, Strbad Franjo i Slonja Josip.

Šahisti Murskog Središća ove godine nastupali su na brojnim turnirima: u Đakovu, Topuskom, Županji i Krapini, na Memorijalu „Damir Mavrin“ u Podturnu,na tradicionalnim brzopoteznim turnirima u organizaciji ŠD „Međimurje“, te na Ekipnom brzopoteznom prvenstvu Međimurja. I sami su organizirali nekoliko pozivnih berger turnira, te usavršavali i svoje sudačko zvanje, prisustvujući sudačkim seminarima. U klubu su odnedavno dva državna šahovska suca,Stjepan Novak i Turk Vesna.

Uz potporu grada i manjih sponzora,zaljubljenika u ovaj neolimpijski sport, popraćenai većom medijskom pažnjom, s Europskog natjecanja u Budvi nedavno se vratila naša Tajana Turk, osvojivši 25. mjesto kao mlađa učesnica u skupini djevojaka do 18 g.

Tajana je u srpnju ove godine u Vukovaru postala viceprvakinjom Hrvatske, te tako osvojila pravo nastupa na europskom natjecanju  2014.g. u Tbilisiju, Gruzija.

 

ŠK Mursko Središće nastavlja s afirmacijom šaha u svojoj sredini, u nadi da će se pojaviti interes djece mladih. Klub je otvoren za sve ljubitelje šaha i djecu i mlade koji bi željeli nešto više naučiti o ovom sportu. S velikim nestrpljenjem očekujemo da se ostvari projekat „Šah u škole“ i u našoj zemlji. Projekat dodatno iniciraju zemlje EU, nekoliko modela već postoji, primjerice u Sloveniji i Francuskoj, a prestiže nas ove godine čak i Crna Gora.

                                                                                                    (Vesna Turk)