SAD prvi put do pobjede nad Hrvatskom, odluka pala u parovima

Hrvatska reprezentacija porazom je započela nastup na turniru skupine D u prvom krugu završnice Davis Cupa u Splitu. Momčad SAD-a slavila je rezultatom 2:1, a odlučujući bod Amerikanci su osvojili u sjajnom okršaju parova, u kojem su Austin Krajicek i Rajeev Ram sa 7:6(5), 6:7(3), 6:2 svladali Ivana Dodiga i Matu Pavića.  Prethodno, Mackenzie McDonald je sa 6:4, 6:2 pobijedio Dinu Prižmića, a potom je na 1:1 izjednačio Borna Gojo, svladavši sa 6:4, 7:6 (6) Francesa Tiafoea. Ovo je prva pobjeda SAD-a nad Hrvatskom u Davis Cupu, nakon što je naša reprezentacija slavila u svih pet prethodnih okršaja.

„Meč je, kao što smo i očekivali, bio sjajan. Jako kvalitetan, s visokom razinom tenisa. Bili smo u egalu cijeli susret, eto, izvukli smo deblji kraj. U ključnim trenucima odigrali su bolje i zasluženo pobijedili“, rekao je Pavić. Na pitanje treba li naš par najviše žaliti za prilikom u tie breaku prvog seta, kad je ispušteno vodstvo 4:2 neočekivanim promašajem, potvrdno je odgovorio Dodig: „Sigurno. Nažalost, taj prvi set je otišao na njihovu stranu nakon što sam promašio smeš. Igrali su vrhunski, pobijedili, ali idemo dalje.“

Dodig i Pavić sada u Davis Cupu imaju omjer pobjeda i poraza 0:5. Ovaj put izgubili su od prvog i petog igrača svijeta, a u prva dva seta nije bilo nijedne break lopte. U trećoj dionici Amerikanci su napravili break za 3:1 i to je bio ključni trenutak.
Gojo je odigrao sjajan meč protiv nedavnog četvrtfinalista US Opena i trenutno 11. igrača svijeta. Nijednom nije izgubio gem servirajući (bio je suočen sa samo jednom break loptom, kod 2:2 u drugoj dionici), a jedini break napravio je kad je Tiafoe servirao za ostanak u prvom setu pri 4:5. U tie breaku Gojo je krenuo sjajno, s 3:0, potom je poveo 6:3, ali je rasplet ipak bio dramatičan, jer je Tiafoe došao do 6:6. Ipak, četvrtu meč loptu Gojo je realizirao, te tako došao do sedme pobjede u ovom natjecanju (sada ima omjer 7:5). Tiafoe, s druge strane, sada ima učinak 1:4, a tri od četiri poraza nanijeli su mu hrvatski tenisači: prethodno su to učinili Marin Čilić i Borna Ćorić u Zadru 2018.

„Po renkingu suparnika je ovo sigurno najvrednija moja pobjeda, i u Davis Cupu i uopće. Drago mi je da je to bilo u Splitu za Hrvatsku. Od početka sam se osjećao dobro na servisu i servirao sam vrhunski. Forhend je radio odlično. Mogao sam završiti i malo ranije, imao sam 0-30 kod 4:3, ali on je s razlogom 11. na svijetu“, rekao je Gojo, te potom progovorio o atmosferi u dvorani. „Ljudi koji su došli napravili su vrhunsku atmosferu. Malo sam razočaran što dvorana nije bila puna, jer ipak smo četvorica Splićana u reprezentaciji. Ipak, zahvaljujem svima koji su došli, srce mi je puno.“

Prižmić je debitirao u Davis Cupu dvobojem protiv 39. igrača svijeta. Iako je Tommy Paul (13.) bolje rangiran, Bob Bryan je dao priliku 28-godišnjaku koji upravo ovog tjedna ima najbolji plasman u karijeri. McDonald je krenuo odlično, poveo 2:0, no Prižmić je uzvratio, izjednačio na 2:2, no pokazalo se da je to bio i jedini break koji je napravio u meču.

„Za mene je ovo odlično iskustvo. Dao sam sve od sebe i iako je definitivno bilo poena koje sam mogao bolje odigrati, danas se tako dogodilo. U petak je novi susret i pokušat ćemo popraviti stvari iz ovog meča i gledati dalje kako da pokušamo pobijediti idućeg protivnika“, rekao je Prižmić. Na pitanje je li bilo treme zbog prvog nastupa dodao je: „To mi uopće nije pritisak, nemam s tim problema. Današnji me protivnik pobijedio na iskustvo i znanje. Nadam se da sam naučio nešto iz ovog meča i da ću te stvari poboljšati u idućem. Ovo mi je najbolji meč u karijeri koji sam imao, uz onaj protiv Australca Popyrina (u Umagu ove godine, op.), i veliko iskustvo.

Idući suparnik našim reprezentativcima, u petak 15. rujna, bit će Finska, a dva dana potom sastat će se s Nizozemskom.

Hrvatski teniski savez

Mate Pavić i Ivan Dodig

Vedran Martić