Rudarove tribine idu dalje

U zadnjih nekoliko godina Grad Mursko Središće osjetno je povećao sufinanciranje rada udruga te su zbog toga rezultati koje sportske i ostale udruge postižu vrijedni svake pažnje, a i slobodno možemo zaključiti da svojim uspjesima i djelovanjem odlično promoviraju grad. Svake godine Javnim pozivom udruge se pozivaju da prijave svoje programe te im se na temelju prijavljenih programa i analizom i prijedlogom Povjerenstva dodjeljuju tekuće i kapitalne pomoći. Kapitalne pomoći naročito su potrebite onim udrugama koje raspolažu s nekretninama koje su im nužne za njihovo djelovanje i natjecanje.

Jedna od najstarijih i najmasovnijih udruga je i nogometni klub „Rudar“ zajedno s, prije nekoliko godina, osnovanom školom nogometa „Rudar“ u kojoj se natječe čak sedam mlađih kategorija, a seniorska ekipa član je Međužupanijske lige sa željom da se plasira u 3. HNL. Zbog masovnosti i potrebitih uvjeta za natjecanje klub je prije par godina sam financirao izradu projekata i građevinske dozvole te djelomično sufinancirao dosadašnje dvije faze radova u iznosu od oko 600 tisuća kuna.

Pokušalo se također s prijavom u EU fondove međutim zbog prioriteta kod drugih projekata (dječji vrtići) dobiveni je premali broj bodova. U međuvremenu vlasništvo nad svim nekretninama je s nogometnog kluba prebačeno na Grad Mursko Središće kako bi se mogli prijaviti u ministarstva za nacionalna sredstva. Međutim u međuvremenu smo iz treće skupine razvijenosti prešli u petu skupinu razvijenosti pa se tako ove godine nismo mogli prijaviti. Unatoč tome gradnja gledališta s pratećim sadržajima ide dalje.

U gradskom proračunu osigurano je 300 tisuća kuna, još 250 tisuća kuna osigurati će se prvim rebalansom proračuna te su gradske službe dobile nalog da provedu postupak jednostavne nabave i plan je da se uz novi datum obilježavanja Dana grada 27. lipnja na sv. Ladislava zaštitnika naše župe otvore radovi na trećoj fazi gradnje gledališta s pratećim sadržajima u iznosu od 550 tisuća kuna, a time će isto doći u upotrebu. Za iduću godinu planira se završetak radova s nadom da će se otvoriti i neko drugo financiranje osim gradskog proračuna. Isto tako Grad Mursko Središće pomaže u radu svih ostalim udrugama prema mogućnostima i njihovim potrebama.

(R. Tomanić, foto: Z. Rihtarec)