Rudarovci o dosad najuspješnijoj kalendarskoj sportskoj sezoni(3)

Dugoročnu opstojnost i kvalitetu jednog nogometnog kluba čine igrači  iznjedreni  u samom klubu ili igrači i koji svoj  dugi period svog nogometnog trajanja vežu uz taj klub(hvala Bogu da je tako) . Sigurno da je upravo zato  NK „Rudar“ zahvaljujući takvim igračima i njihovoj ljubavi prema klubu  postigao i postiže ovako lijepe i zapažene rezultate i uspjehe.

Njihova razmišljanja, nadanja i želje o prošloj i nadolazećoj sezoni iznijeti ćemo vam u ovom trećem nastavku serijala o NK „ Rudar“ u njegovoj najuspješnijoj godini.

Pa ovaj malo poduži popis takovih igrači, na koje su u klubu izrazito ponosni, započinjemo s dokapetanom ekipe i igračem koji uz kapetana Rajfa svakako spada u najdugovječnije igrače u klubu, čija ljubav prema njemu dokazuje se i time što je usprkos mnogim ponudama koje je imao za odlazak uvijek ostao vjeran zeleno-crnoj boji Markom Šoltićem.  Evo kako je on vidio prošlu sezonu:

„Ova sezona je pokazala da u ovoj ligi svako svakog može dobiti što ligu čini veoma natjecateljski zanimljivom. Naš plasman na 5.mjestu smatram vrlo uspješnim, mada me grize jer smo trebali više. Pogotovo u domaćim utakmicama (Virovitica,Papuk,Bjelovar), ali kad se sve ozljede, bolesti(covid) i izolacije uzmu u obzir moramo biti zadovoljni. Povijesni uspjeh kluba plasman u 1.kolo hrvatskog kupa, koje smo izborili preko finala kupa MNS, te pobjedom u pretkolu hrvatskog kupa koji su donijeli veliku radost našim vjernim navijačima. Ovim putem želim im čestitati Sretan Božić i Novu Godinu, sa nadom što bržeg povratka na trigine uz poznatu himnu Rudara: “ Volim ga,volim ga,volim,volim Rudara”.

Matija Zadravec također spada u one igrače iznjedrene u NK „Rudar“ s malim otklonom u  NK „ Međimurju“ i povratku u Rudar gdje dugo godina traje kao jedna od najjačih obrambenih karika. U prvu seniorsku ekipu ušao je kao jedan od najmlađih i od onda je cijelo vrijeme tu na raspolaganju klubu.

Matija ovako vidi proteklu  sezonu:

Definitivno možemo biti zadovoljni s plasmanom na ljestvici jer je samo 7 bodova razlike između lidera i nas i ako zadržimo ovu formu na proljeće, bez imalo straha se mozemo nadati i mjestu u top 3. Možemo biti i vše nego zadovoljni na kraju polusezone, jer s obzirom na ozljede, kartone i situaciju s covidom 19, još smo prije prvenstva imali zaostali kup i to su bile sve derbi utakmice, s Nedelišćom, Jurovcem i 2 puta Poletom, te je to sigurno utjecalo na nešto lošiji start u sezonu. Ostaje jedino žal sto smo bodove prosuli igrajući kod kuće i to protiv ekipa koje su trenutno iza nas na tablici. Kao sto sam već naveo, zadovoljni smo i mi, a i naša uprava, s toga puni optimizma ulazimo u drugi dio polusezone. Plasman među 8 najboljih u Kupu je sigurno odličan rezultat, ali na tome ne mislimo stati jer smo u zadnjih nekolina sezona kupa uvijek tu bili, a prošlogodišnjim finalom smo pokazali da možemo i više od toga. Ulaskom među 32 ekipe hrvatskog kupa smo ostvarili želju navijača i uprave i na neki način je to zahvala njima, jer nas bodre i podržavaju gdje god stignu. I s ovim kadrom koji je pun kvalitetnih igrača imali smo problema jer kao i svake sezone nas prate ozljede i kartoni i u tim utakmicama smo se više morali osloniti na mlađe igrače, koji su pokazali svoju kvalitetu i da im je mjesto u Rudaru. Sigurno da s ovim igračima pripadamo u gornji dio tablice, ali kao i u svakoj ekipi, uvijek ima nezadovoljnih, jer nažalost samo 11 igrača moze igrati i klub će morati dovesti neke nove, jer će netko iz ovog kadra sigurno otići, a da bi se sezona uspješno završila,11 igrača nije dovoljno za izgurati do kraja . Za kraj bih se zahvalio Lapornikaj jer su bili nas 12. Igrač kroz cijelu godinu, hvala upravi i djelatnicima kluba, jer bez njih to ne bi bilo moguće. Poželio bih svima sretan Božić, sretnu novu godinu i čestitao klubu 75. rođendan!

Benjamin Šardi dijete kluba. Mlad i perspektivan igrač, koji usprkos godinama je već duže vrijeme svojom kvalitetom i  odnosom prema klubu i suigračima zaslužio mjesto u prvoj postavi ekipe gdje predstavlja jednu od najjačih karika.

„Ova godina je u cjelini bila vrlo uspješna za Rudar, a i za mene osobno. Zadovoljan sam rezultatima polusezone i žalim za tih par domaćh tekmi na kojima nismo bili pravi i gdje smo mogli uzeti još nekoliko bodova. Uz par kvalitetnih pojačanja u zimi mislim da možemo napasti sam vrh tablice gdje mislim da pripadamo u ovom trenutku. Također bi bilo lijepo ponoviti finale međimurskog kupa, ali ga ovaj put i osvojiti. Na proljeće možemo i moramo poboljšati našu igru ukoliko želimo ostvariti te naše ciljeve. Naravno dobro se sad treba pripremiti za cijelu godinu koja nas čeka. Nadam se još uspješnijoj za Rudar i za mene pošto se uvijek može bolje i treba težiti tome. Za kraj svim navijačima, upravi i igračima Rudara želim sretne i ugodne blagdane uz puno zdravlja u ovim teškim trenucima za sve. Vidimo se ubrzo na nogometnim travnjacima.“

 Evald Vinko nezaobilazna karika u srednjem redu ekipe Rudara, iako nije ponikao u samom toliko je svojim igrama iodnosom prema klubu, te prema navijačima osvojio sve u klubu da ga se smatra „domaćim“ igračem.

S obzirom na dugačku stanku tj. zabranu treniranja u trajanju od gotovo tri mjeseca, te kup utakmicama što iz stare što iz nove sezone ,koje smo ujedno iskoristili kao pripremne, samoizolacijama, ozljedama, prvim dijelom prvenstva možemo itekako biti zadovoljni. Prijevremenim prekidom sezone 2019/20, neodigrani dio kupa prebačen je u sljedeću sezonu, što je rezultiralo jako gustim rasporedom utakmica. Dvije utakmice prije finala, dvije utakmice u finalu, pa sve do 1/16 Hrvatskog kupa. Stoga veći broj ozljeda ne čudi. Pred sam kraj prvenstva, s naletom od četiri uzastopnih pobjeda, u našoj momčadi imamo zaražene igrače i primorani smo na izolaciju. Karantena nas je malo izbacila iz ritma pa kod Križevaca nepravedno ostajemo bez bodova, a nakon toga stožer opet prekida prvenstvo.. Mislim da bi svatko od nas prije prvenstva potpisao za 5. Mjesto na tablici, ali sad ipak ostaje žal za pokojim bodom. Pogotovo za bodovima koje smo izgubili u domaćim utakmicama kao favoriti, što svakako treba popraviti drugom dijelu sezone. Samim ulaskom u finale međimurskog kupa ostvarili smo povijesni uspjeh klub. U finalu nažalost naša slaba predstava i Polet koji je jedan od favorita za osvajanje 3. HNL nanosi nam dosta veliki poraz. Nakon dva mjeseca, uzvraćamo udarac. U roku od četiri dana,odnosimo pobjede u prvenstvu i kupu na veliko veselje navijača i svih nas. Nažalost u pretkolu hrvatskog kupa navijači nas nisu mogli podržati zbog zabrane, ali su nas zato u velikom broju podržali u 1/16 hrvatskog kupa protiv prvoligaša Slaven Belupa. 5. Mislim da pojačanja te veći broj igračkog kadra može samo doprinijeti kvaliteti momčadi. Konkurencija, lakše izvođenje treninga te mogućnost odmora pojedinih igrača upravo zbog sve učestalijeg ritma utakmica srijeda-subota.. Navijačima bi se zahvalio na podršci koju nam nažalost ove sezone nisu mogli pružiti svaku utakmicu. Nadam se da će se situacija s Covidom-19 smiriti i da bez ikakvih mjera sljedeće sezone zajedno slavimo nove pobjede.

Antonio Zadravec je igrač koji spada u u tu skupinu „nedomaćih“, ali ipak „domaćih“ igrača koji je svojim odnosom i igrama osvojio srca domaćih navijača.

Mislim da smo jesenski dio odradili odlično, ostvarili smo zadani cilj s tim da smo imali dosta problema s ozljedama, i sa situacijom oko virusa Covid-19. Jako dobar pristup igrača, trenera i uprave urodio je plodom.. Da istina ova polusezona je bila baš natrpana sa utakmicama srijeda-subota a tu se igrači dosta potroše tako da je bilo dosta teško da zadržimo pravi ritam, još ako dodamo samoizolaciju i odgađanje utakmica mogu reći da smo to fenomenalno odradili i držali smo se do kraja kao prava ekipa..Kao što sam već rekao mi smo svoj cilj odradili, naravno da uvijek može bolje i treba težiti k tome tako da ćemo u nastavku sezone sa našim trenerom pokušati trenirati još jače i potruditi se da se približimo samom vrhu. Da ova sezona je definitivno bila jedna od najboljih u u povijesti Rudara, i baš mi je drago što smo razveselili naše “lapornike” i što je moja malenkost malo pridonjela tom povijesnom uspjehu Rudara.  Naravno da je konkurencija uvijek dobro došla, tako da uz možda par mladih igrača i s postojećim kadrom, zajedno s trenerom, upravom i navijačima možemo učiniti jako puno, sa pravim zalaganjem na treninzima i utakmicama možemo doći do samog vrha.  Našim lapornicima želim sve najbolje, da nas i dalje bodre kao što su radili do sada, a mi ćemo im pokušati uzvratiti na najbolji mogući način. Ujedno zelim svima njima i njihovim obiteljima Čestit Božic i Sretnu Novu 2020. godinu.

Dario Šoltić spada u red onih igrača koji je najviše zadužio ovaj klub, proveo u njemu niz godina i doprinio svojim igrama da je sanas klub na tako visokim granam. Sada već polako u smiraj svoje igračke karijere, ali još uvijek tu da svojim znanjem i kvalitetom pomogne klubu. Iz svog bogatog iskustva može nam puno toga reći. Pa da čujemo:

Jesenski dio bio je jako zahtjevan, ali sve u svemu odlično smo odradili ekipa s trenerom kao i uprava kluba..u pripremama i u uvodnom djelu prvenstva bilo je dosta odlazaka i dolazaka pa se na ekipi vidjelo da se mora upoznati i uigrat. Poslije se to posložilo i došli su rezultati i bolja atmosfera unutar ekipe. Bilo je dosta ozljeda ali su igrači koji su zamjenili ozljedene dobro to odradili. Naravno tu je i situacija oko Covid 19 koji nas je potkraj malo izbacio iz ritma. Da nije bilo tako sigurno bi imali nekoliko bod(ova) više pa tako i koje mjesto na tablici više.  Pa sve u svemu zadovoljni smo svi učinjenim i samom pozicijom na tablici. S bodovima smo još blizu vrha tako da možemo biti više nego zadovoljni. Ali naravno mislim da ja i ekipa možemo više. Što se tiče kupa NSM ostaje žal za finalom i što nismo učinili više bar da smo utakmice učinili neizvesnijim. Ali opet finale što je za ekipu i klub veliki uspjeh. S time se izborilo pretkolo kupa HNS. Gdje smo dali sve od sebe kako bi ušli u 1.kolo i dobili nekog prvoligaša sto i jesmo. Slaven Belupo kojem dok smo mogli smo parirali. Izgubili možda s prevelikom razlikom. Opet je došla osmina kupa NSM. gdje smo bar malo uzvratili Poletu za izgubljeno finale. Mada je i na toj utakmici bilo teško ipak to je ekipa s iskusnim igračima i jako su kvalitetni. Pa za nas to puno znači. Pa postojeći kadar treba zadržati na okupu i dovesti još par igrača mladih kvalitetnih i to na pozicijama koje su nam kratke sto se tiče igraca na tim pozicijama. Pa prvo sve srdačno pozdravljam. . Čestitam svima Sretan Bozić i Novu Godinu. I neizmjerno smo ja, a isto tak ekipa zahvalni „lapornikima“sto nas uvijek bodre bio poraz ili pobjeda uvijek su tu. Veliko im hvala jer nam to puno znači. Sportski pozdrav!

Zadnji koji se najkasnije priključio ovoj ekipi i odmah donio, zgoditke i rezultat je naš dečko iz Peklenice koji igrom slučaja, nije do sada uspio odjenuti zeleno-crni dres Rudara je Filip Škvorc.
Pa da čujemo kakvi su njegovi dojmovi:

Zadovoljavajuća jesen, ali uvijek može bolje…. S obzirom na kvalitetu u ekipi koju posjedujemo mislim da možemo napasti prve tri pozicije, ali uvjet za to je da nastavimo s maksimalnim radom na treninzima, da nas zaobiđu ozljede i da nas malo sreća pomazi. Sigurno da smo mogli biti koje mjesto više plasiranii, da nije bilo par nepotrebnih kikseva (Virovitica, Papuk, Bjelovar, sve domaće utakmice)… Ne bih htio tražiti alibi u koroni, samoizolacijama i odgađanju utakmica, jer kako je bilo nama, tako je bilo i ostalima. Uostalom i dokazali smo s nizom pobjeda od 5 utakmica zaredom (4 prvenstva + kup) da možemo dobro funkcionirati u zgusnutom rasporedu i utakmicama srijedom..Sezonom i jesam i nisam zadovoljan, kako rekoh prije…. 5. mjesto je odličan rezultat, ali s obzirom na našu kvalitetu mislim da smo sposobni i za veće domete. 4. U Kupu MNS čekamo dvoboj s Međimurjem… Dok gledam njihov kadar, pa dok vidim naš mislim da nema tu neke prevelike razlike, čak mislim da smo na nekoliko pozicija bolje pozicionirani… Mislim da su šanse 50:50, igramo doma pred svojim navijačima, maksimalno ćemo se pripremiti za to i očekuje nas sigurno zanimljiva utakmica. Sigurno da je utakmica u Kupu HNS-a sa Slaven Belupom bila gušt i povijesni rezultat za Rudar. Nastojat ćemo ove sezone pokušati ponoviti taj rezultat, te se za sljedeću sezonu opet kvalificirat za pretkolo Hrvatskog nogometnog kupa. Smatram da smo dobro pokriveni na svim pozicijama. Možda smo malo deficitarni u kvoti sa mlađim igračima, pa smatram ako bi se tu doveo koji kvalitetni mlađi igrač, te pojačao konkurenciju među njima, da bi to bilo dobro za cjelokupnu ekipu u smislu podizanja kvalitete i održavanja zdrave konkurencije unutar ekipe. Svim našim vjernim navijačima i pratiteljima poželio bih Sretan Božić i Novu 2021. godinu, da nas i dalje prate u ovolikom broju, a mi ćemo na terenu dati sve od sebe da im i dalje budemo razlog za veselje.

(tekst: zr, foto: Tin Tomanić, zr, arhiva Muralista)