Rudar zaledio Lepoglavu na minus 26 u najboljoj utakmici sezone

Košarkaši Rudara jučer su odigrali najbolju utakmicu u posljednjih nekoliko sezona. Ono što su naši košarkaši prikazali u uvjerljivoj pobjedi protiv drugoplasirane Lepoglave do tad bilo je na granici savršenog. Od samog početka Rudar je bio puno bolja momčad te je na kraju slavio s uvjerljivih plus 26.

Rudar-Lepoglava 89:64 (25:13, 20:18, 25:5, 19:28)

Rudar: Varga 17, Brodar 1, Rošić-Novak 8, Perčić, Radiković 11, Bedi 17, David, Dodlek 15, Đokić 9, Vinko-Novak 11.

Košarkaši Rudara od samog su početka derbi utakmice 10. kola krenuli motivirano u utakmicu. Odličnom obranom i raznovrsnim napadom naši su košarkaši već u prvoj četvrtini došli do 12 poena prednosti i već se tu vidjelo da će ovo biti jedna dobra utakmica naših košarkaša.

Gosti iz Lepoglave pružili su nešto bolju igru u drugoj četvrtini koja je svejedno otišla na stranu košarkaša Rudara s dva poena viška pa se na odmor otišlo s 14 koševa prednosti.

Ono što su naši košarkaši odigrali u trećoj četvrtini bilo je nešto najbolje u posljednjih par godina. Obrana je u tom periodu bila nepropusna, a u napadu je sijevalo sa svih strana, krenulo je tricom Tomislava Radikovića, zatim su poentirali Arijan Vinko-Novak, Saša Dodlek, Alen Varga i Nikola Đokić, a za kraj četvrtine Marko Bedi ubacuje sedam vezanih poena. Rudar je dobio ovaj period rezultatom 25:5 i otišao na najviših plus 34 na utakmici.

U posljednjoj četvrtini Bedi je nastavio gdje je stao u trećem periodu. Ubacio je još četiri poena što je bilo 11 uzastopno, a onda je uslijedio potez utakmice u režiji kadeta. Jan Rošić-Novak ukrao je loptu i u kontri snažno sa dvije ruke zakucao loptu u koš na veliko oduševljenje navijača u dvorani. Nakon toga, uslijedio je period od četiri do pet minuta najlošije igre u kojem su gosti uspjeli smanjiti razliku na minus 21 zahvaljujući čak sedam pogođenih trica, ali u završnih par minuta Varga, Dodlek i Vinko-Novak stavljaju “točku na i“ i dižu prednost na konačnih plus 25.

Kakvu je Rudar igrao obranu dovoljno govori podatak o 17 “ukradenih“ lopti protivnicima, a u toj su statističkoj kategoriji prednjačili Varga s pet osvojenih te Dodlek i Tomislav Perčić sa tri osvojene lopte.

Varga je uz tih pet osvojenih lopti imao i pet skokova, šest asistencija i 17 poena.  Bedi je također ubacio 17. Dodlek je uz tri osvojene lopte ostvario double-double s 15 ubačenih poena i 10 skokova, a imao je i četiri asistencije. Svestranu utakmicu odigrao je i Vinko-Novak s 11 poena, 8 skokova, 6 asistencija i dvije osvojene lopte. Radiković je također ubacio 11 uz po pet asistencija i skokova, a vrijedi spomenuti i najmlađe, Nikola Đokić ubacio je 9 koševa a Rošić-Novak 8.

Rudar je ovom pobjedom skinuo Lepoglavu s druge pozicije i sam zasjeo na to mjesto s kojeg ga može skinuti Donji Kraljevec danas pobjedom protiv Nedelišća. Ukoliko Donji kraljevec izgubi, Rudar ostaje drugi, ukoliko pobjedi Donji kraljevec će preuzeti drugo mjesto, ali jedino zbog činjenice da imaju odigran jedan susret i jedan poraz više od naših košarkaša.

Sada slijedi pauza do 20. siječnja  kada Rudar u utakmici 11. kola gostuje kod Nedelišća.  Poslije tog susreta počinje drugi dio sezone, a Rudar će u 12. kolu biti slobodan.

(Teo Cilar, foto R. Tomanić)