RUDAR PRVI U SLOVENIJI

Košarkaši Rudara koji ne igraju više aktivno, prošlog su vikenda sudjelovali na tradicionalnom međunarodnom turniru u Lendavi. Ostvarili su pobjede u oba susreta i na kraju osvojili prvo mjesto.

Na turniru su uz Rudar i domaćine Lindau iz Lendave igrali još Hochneukirchen iz Austrije te momčad Niederwald iz Mađarske, točnije iz Zalaegerszega. Susreti su se igrali dva puta po 15 minuta.

Rudar-Zalaegerszeg 43:40 (24:19)

 

Košarkaši Rudara odlično su krenuli u susret protiv Zalaegerszega i poveli s 11:1. Tada je minutu odmora pozvao Team Manager Rudara, Goran Fric i tako prekinuo dobar ritam i seriju svoje momčadi, a mađari to koriste i do kraja poluvremena se vraćaju u susret na samo pet poena zaostatka.

Rudar je u drugom poluvremenu stalno imao rezultatsku prednost, ali igrači Zalaegerszega se nisu predavali. Došli su na domak preokreta, ali nisu uspjeli prijeći u vodstvo. Kod rezultata 43:40, košarkaši Rudara nisu realizirali svoj napad i tako su dali protivnicima šansu da tricom izbore produžetke, ali najbolji mađarski igrač Soska Zoltan umjesto da puca tricu, dodaje loptu suigraču ispod koša na zicer kojeg promašuje. Najbolji u redovima Rudara u tom susretu bili su Saša Srnec s 21 košem i Stanko Tuksar s 10. Treba spomenuti i zgodnu curu jednog mađarskog igrača koja je sjedila s njima na klupi i tako remetila koncentraciju Rudarovih igrača, inače bi pobjeda bila puno uvjerljivija!

Finale: Lindau-Rudar 45:54 (19:27)

 

Finale nije donijelo neku neizvjesnost jer su košarkaši Rudara bili konstantno u vodstvu. Najvišu prednost zabilježili smo u drugom poluvremenu kada je bilo plus 17 na pet minuta do kraja. Rudar su i u finalnom susretu nosili Srnec i Tuksar. Posebno je raspoložen bio Tuksar koji je u polufinalu promašio dosta šuteva, ali je naštimao ruku za finale kada je bilo najpotrebnije. On je u stilu Stepha Currya pogađao trice iz svih mogućih pozicija dok je Srnec dominirao ispod koša, a nije griješio ni s linije slobodnih bacanja. Sve što su njihovi suigrači morali raditi je, maknuti se i dodati im loptu. Tuksar je finale završio s 26 poena, a srnec s 17. Dodajmo kako je Srnec na kraju bio i prvi strijelac turnira s 38 koševa, a drugi Tuksar s 36.

Za Rudar su na ovom turniru nastupili: Robert Stubičar, Goran Fric, Stanko Tuksar, Saša Srnec, Teo Cilar, Saša Rajf, Igor Kutnjak, Dušan Frančić i Miljenko Kraljić.

Svi rezultati: Rudar-Niederwald Zalaegerszeg 43:40, Lindau-Hochneukirchen 56:44, Niederwald Zalaegerszeg-Hochneukirchen 46:17, Lindau-Rudar 45:54.

(Teo Cilar)