Rudar nije uspio izboriti polufinale Kup-a, sudac opet u glavnoj ulozi

Svoj put u Kupu-u Međimurskog nogometnog saveza  Rudar je završio u četvrtfinalu gdje je u Nedelišću na igralištu Trate poražen od istoimenog  kluba  s 3:1.

Komentar ove utakmice moramo popratiti u dvije faze. Prva ona nogometna, sportska. Bila je to ravnopravna utakmica u kojoj je Rudar ipak u konačnici imao više prigoda i većinu igre u svojim nogama no  zbog prevelike nervoze (koju je svakako  svojima kontradiktornim odlukama izazvao glavni sudac Klarić, koje već po običaju delegat utakmice Novak nije vidio) nije uspio realizirati.  Sve je započelo već u 5. minuti utakmice kada nakon prekršaja na Filipu Novaku ne svira očiti kazneni udarac kojeg su na stadionu vidjeli svi od domaćih navijača pa i igrača, osim njega. Već u tim trenucima pokazao je kamo će na ovoj utakmici voditi njegovo dijeljenje „pravde“. Spomenimo tu još jednu lijepu izglednu prigodu Marka Šoltića, no njegov udarac s pet metara odlazi preko gola.

Ipak  u 32.  minuti nakon lijepe akcije Petaka i Novaka, ovaj potonji odlično se  oslobađa svojih čuvara u kaznenom prostoru te  prizemnim udarcem  šalje loptu u mrežu i dovodi Rudar u vodstvo od 0:1.

Samo četiri minute potrajalo je vodstvo  Rudara sve do 36. minute kada domaćin nakon prve imalo ozbiljnije situacije  preko Rodriga poravnava  na 1:1. Sve započinje kada je na rubu kaznenog  prostora dosuđen prekršaj  M. Zadravca, pa je nakon ubačaja iz tog skraćenog kornera lopta dosta nespretno izbijena te dolazi do domaćeg  igrača koji je lijepim udarcem šalje u malu mrežicu vrata Rajfa za poravnanje na 1:1.

Nedugo zatim nakon još jednog nespretnog izbijanja lopte slijedi još jedan lijep udarac s vrha šesnaest metara i  Vincius dovodi domaće  u vodstvo od  2:1.

Poslije toga u igrače Rudara uvlači se još  veća nervoza, što obilato koristi katastrofalan sudac Klarić te i za jedan krivi pogled dijeli Rudarovcima kartone kao na tekućoj vrpci.

Drugi dio utakmice  prošao je sve do  73. minute u izjednačenoj  igri, no tada opet počinje show suca Klarića, koji prvo dodjeljuje žuti karton za jednog igrača Rudara, na što reagira (moramo istaknuti neprimjereno, ali izazvan ponašanjem suca Klarića) kapetan Rudar Mario Rajf koji ga nakon verbalnog duela udara po ruci te mu  baca kartone iz ruku. Normalno slijedi crveni karton (opravdan, valjda jedina ispravna odluka suca na utakmici) te Rudar ostaje s 10 igrača.  Na gol staje mladi vratar Karlo Končić koji sa svojih nekoliko obrana (pravovremena istrčavanja) pokazuje koliko ozbiljno Rudar na njega u budućnosti može  računati.

I tada je valjda u igračima Rudara proradio inat te u zadnjih desetak minuta stvaraju tri takoreći mrtve šanse (Novak, Šoltić, Šprajc)  no nažalost one ostaju nerealizirane. I tad se opet dogodila jedna zanimljiva situacija kada opet najbolji igrač Rudara krade loptu neopreznim domaćinima i biva udaren po nozi od strane domaćeg vratara, ali ne pada što je nakon utakmice popraćeno riječima glavnog suca: E, da je tada pao svirao bih  kazneni udarac. Tragikomična izjava, pa gdje bi ti i čovječe svirao kad nisi  prije ono što se vidjelo iz aviona.

Na kraju  domaći debelo u sudačkoj nadoknadi postižu zgoditak preko Marciuša za 3:1 i odlaze u polufinale, koliko zasluženo ili ne, nećemo lamentirati, ali da je sve moglo biti i obrnuto, moglo je.

A sada nešto o onom drugom dijelu ove utakmice.

Prvo pitanje upućeno je njegovom veličanstvu Miji  Horvatu povjereniku  za suđenje. Gospodine Horvat iz kojeg razloga na takvu utakmicu delegirate suca, na kojeg je NK „Rudar“  imao više nego ozbiljne primjedbe nakon prošlogodišnje prve utakmice polufinala  u M. Središću, gdje  je također oštetio  Rudar. Mogli ste imati bar malo senzibilnost pa da izbjegnete sve neugodnosti delegirati  bilo kog ili je to učinjeno namjerno? Što se toga tiče s Rudarovog stajališta i njegovih gledatelja  učinili ste to svjesno i namjerno.

Drugo pitanje za delegata utakmice Slavka Novaka. Što ste vi radili na ovoj utakmici? Sjedili i  upisivali kaznene mjere za igrače Rudara (6) i domaćina (1), pa sam razmjer opomenutih igrača govori o odnosu suca  prema ekipama. Ali dobro, vi ste svoje „novčeke“  uzeli  pa vas to opravdava, pa zašto bi vi radili nešto drugačije, nego svi ostali delegati.

Ovakve situacije oko suđenja ne događaju se samo Rudaru, da se razumijemo, događaju se i drugim klubovima, pa vjerujemo da tako dugo dok se ne shvati da su suci tu radi klubova, a ne klubovi radi njih, ništa se neće promijeniti.

I onda se pitamo zašto nemamo suce  u Europi, pa kako ljudi moji, kad već u ovim nižim rangovima što se njih tiče, nemamo ni zrno kvalitete, a o  poštenom suđenju da i ne govorimo. Oni će i dalje živjeti u svom svijetu s mišljenjem koliko su dobri, nedodirljivi, a vi klubovi skupljajte lovu, mučite se da preživite da bi njih takve mogli plaćati.

Ovo je zadnje da uopće pišemo o sucima, jer energiju trošiti na nešto što je nepopravljivo (čast izuzecima) je sasvim nepotrebno.

Rudar u subotu igra kod istog protivnika u prvenstvu 4. HNL, a koliko je u stanju pružiti vidjet ćemo.

Kup Međimurskog nogometnog saveza, Nedelišće, ¼ finale, 03.04. 2019. godine

NEDELIŠĆE – RUDAR  3:1 (2:1)

Suci: Damir Klarić, Tomislav Čurila, Davor Šupljika

Delegat: Slavko Novak

Strijelci: 0:1 32′ Novak, 1:1 36′ Rodrigo,  2:1 42′ Vincius, 3:1 90+3  Marciuš

Gledatelja: 300

NEDELIŠĆE: Kocijan, Pintarić, Jagec (71′ Marciuš), Vincius (68′ Kolak), Mesarić, Jurak, Rodrigo, Vizinger (90+4 Vrček), Martinoić, Capan, Šemper pričuve: Jovan, Marciuš, Kolak, Slunjski, Vrček, trener: Željko Vukšić

RUDAR: Rajf, Šardi, Šprajc, A. Zadravec, Šoltić, Radiković, Novak, M. Zadravec (75′ Končić), Toplek, Petak (59′ Goričanec), Skoliber pričuve: Končić, Vuri, Goričanec, trener: Željko Domjanić

(tekst i foto: Z. Rihtarec)