Ribolov: Svaki tjedan pobjednik jedan- Liga Mastera i Veterana

I ove godine a već tradicionalno Međimurski ribolovni savez organizirao je pojedinačno natjecanje u Lovu ribe udicom na plovak za kategorije Mastera i Veterana.

U ligi Mastera  nastupale su osobe koje imaju minimalno navršenih 55 godina, a mlađe su od 65 godina starosti. U  ligi Veterana natječu se osobe od 65 -75 godina starosti, naravno da mogu i stariji od 75, ali uz predočenje potvrde o zdravstvenoj sposobnosti (ukoliko nemaju potvrdu, kao potvrda može poslužiti „pratnja oba roditelja ili pratnja medicinske sestrice“). Ligu  Mastera lovilo je 16 natjecatelja, a  ligu Veterana 17 natjecatelja.

Vrlo pohvalno je da se u ligi Mastera natjecala i jedna natjecateljica koja svojim vedrim karakterom podiže atmosferu na natjecanju, a ujedno je i odlična natjecateljica što dokazuju  rezultati na održanim natjecanjima. Ujedno je i ovo poziv svim natjecateljicama da joj se pridruže iduće godine. Pobjednik u kategoriji Mastera bio je Rošić Mensur član SRD „MURE“ iz Murskog Središća dok je u kategoriji Veterana pobjedu odnio Mladen Kovač član SRD „GLAVATICE“ iz Preloga.

Slijeva na desno: Nenad Nađ, Rošić Mensur, Rajmond Pokrivač

Pobjednik lige MASTERA: Rošić Mensur

Intervjuirani: Rošić Mensur

 Ribolov?

Ono što volim raditi u tome sam jako uporan, odgovoran, temeljit, ambiciozan a to je prije svega RIBOLOV. U ostalim stvarima sam kampanjski-kampanjac.

Učitelj ribolova?

Moj pokojni susjed, zaljubljenik u ribolov. Prvi  je usadio želju u mene za ribolovom (ta želje je i danas jaka i velika kao i prvog dana), uputio me u osnovne stvari a kasnije sam ja spoznao ostalo i zaljubio se u sve čari ribolova.

Oprema nekad-danas-razlika između njih?

Kao i svim ribičima moje generacije meni su također prvi štapovi bili od ljeske. Slijedili su ih bambusovi štapovi, pa zatim legendarne „Germine“. Nakon „Germina“ dolaze prvi teleskopski direktaši. Današnja se oprema jednostavno iz puno razloga ne može uspoređivati sa onom od prije.

Prepreke u 2020. godini?

Najrađe bih je zaboravio iz više razloga. Prvi i najvažniji je Corona i „okovi“ koje nam je ona nametnula. Ponosan sam što sam bio sudionik  Međimurske Master lige. Od odlovljenih 6. kola lige 6. puta sam oko vrata nosio medalju kući te sam na kraju i osvojio ligu.

Konkurenti?

Svaki natjecatelj koji dolazi na natjecanje je konkurent  za osvajanje odličja. Nikad ne možeš biti siguran da baš on neće ulovit neku „bonus ribu“ i preteći tebe za nekoliko grama!? Dečki koji su me najviše pratili u Međimurskoj Master ligi su: Rajmond Pokrivač, Nenad Nađ, Darko Oreški, Damir Horvat, Zlatko Katančić…

Hobi ribolov?

„Ribolov ne smije trpjeti zbog posla“!!! Pošto sam u penziji lakše se snalazim oko toga, odnosno lakše pronalazim vremena da uskladim sve obaveze koje su stavljene pred mene.

Neki od značajnih ulova?

Nisam od onih što „ganjaju kapitalce“-kapitalne ribe,  više volim odlazit na natjecanja i odmjerit snage sa drugim natjecateljima. Jednom prilikom sam u Sloveniji u Laškom za tri sata ribolova ulovio 59 800 grama ribe-što bi preračunato u kilograme iznosilo 59, 8 kg, ribe sa ŠTEKOM.

Kratkoročni planovi?

Želim postići što bolji plasman na Svjetskom prvenstvu za Invalide u Radečama u Sloveniji koje će se održat ako Bog da ove godine. Klupski bih volio da ostvarimo ekipno što  bolji rezultat u II Hrvatskoj ligi sjever.

Potpora?

Potporo za natjecanja u mamcima i hrani dalo mi je moje matično društvo a to je SRD „MURA“ Mursko središće i na tome im još jednom HVALA.

Izuzetno sam i zahvalan svojoj obitelji koja ima razumijevanja za moju strast i podupire me u tome.

Prijedlozi?

Prije svega pohvalio bih cjelokupni  rad Ribolovnog savez Međimurske županije na čelu sa predsjednikom Zoranom Pfeiferom i tajnikom Darko Oreškijem.  Naravno i svu ekipu oko njih koja ulaže izuzetan trud na dobrobit svih nas ribića.

  1. godina ?

Želim da se sve što prije vrati u normalu, bez svih tih groznih bolesti i nepogoda koje nas prate u zadnje vrijeme a  što se tiće ribolova, želim nam svima skupa da se što više družimo uz vodu, naravno na  ribolovu. BISTRO

Pobjednik lige Veterana: Mladen Kovač

Slijeva na desno: Dragutin Kedmenec, Mladen Kovač, Ivan Zadravec

Intervjuirani: Mladen Kovač

Tko je ribić Mladen Kovač?

Ribolovom-sportom se bavim cijelim život, moglo bi se slobodno reći od kad znam za sebe. Paralelno sam u mladosti igrao nogomet kod nas u Prelogu i odlazio na ribolov. Dugogodišnji sam član sam SRD „Glavatice“.

Prvi susret s ribolovom?, prvi učitelj-i ribolova?

Kako je u ono vrijeme moj susjed bio poznati „priloški“ ribić Matija Hunjak, nekako sam uvijek „škicao“ njega kak sa sinom Tihomirom odlazi na ribičiju. S vremenom su poveli i mene. Naravno uz susjeda Matiju sam stekao i prva znanja o ribolovu. Kasnije sam učio na vlastitim primjerima a puno puta i na vlastitim greškama.

 

Prva oprema, danas oprema-razlika između njih?

Mišljenja sam da je nekad bila kvalitetnija i bolja oprema. Nije bilo toliko izbora, bilo je par marki ribolovne opreme al sam nekako uvjeren da je bila kvalitetnija i bolja tehnologija izrade same opreme.

Zašto tako mislite,  u dućanu imate puno reklamacija na prodanu robu?

Reklamacija uvijek ima i bit će ih, nema prodaje bez reklamacija. Tu sam prije svega mislio da je današnja ribolovna oprema kratkog trajanja u smislu da svakim danom stiže nešto novo, modernije, spektakularnije i ono što je bilo „jučer danas se zaboravlja“. Nekada nisu postojale takve brze promjene pa je i samim time oprema bila duže u „modi“. Cjenovna razlika je neusporediva.

Kako ste se onda nekada opremali ?

Joj, ne pitajte!? Bilo je tu svega i svačega. Odlazili smo sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Italiju, većinom u Trst i kupovali tamo na malo i veliko. Nebrojno puta smo prešli granicu samo tako, za tren oka a znali smo i platit  kazne zbog previše svega, za neke globe žena još ni dan danas ne zna!? „Nekad su nas znale čak i ruke boljeti  kak smo se sporazumijevali s njima na talijanskom.“

  1. godina-ribolovna sezona?

Žal mi je kaj se nije održala Hšrs liga, tamo sam se također prijavio, posebno mi je draga Veteranska Hšrs jer sam je 2015. godine i osvojio. Međutim bolje  je ne odlovit jednu sezonu nego da smo riskirali s Covidom- mladi smo još-budemo to nadoknadili. Što se tiće Međimurske lige, naravno da sam zadovoljan sa osvajanjem lige Veterana. Od šest održanih kola pet puta sam osvajao medalju. Tko ne bi bio s tim zadovoljan!? Ujedno i zahvala Međimurskom ribolovnom savezu na organizaciji lige.

Imali ste uopće konkurente u ligi?

Kak ne, bivši susjed Tihomir Hunjak-„profesor“ bio je jedan od njih, Dragec Kedmenec,  Ivek Zadravec-„Čon“, Antun Kedmenec -„Tonček“ , –bez obzira na sve liga je bila dinamična i zanimljiva. Zadnje kolo u Novakovcu donijelo je  dosta iznenađenja, moglo se svašta odigrat al sam na kraju ipak ja podignuo pobjednički pehar.

Hobi ribolov?

Volim blinkat po kanalu, općenito na vodi gdje su grabežljivci. Na moju veliku žalost ove godine „nikak nisam mogao potrefit vodu“. „Dok sam mev časa voda je bila veljka a dok sam delav voda je bila za deset“.

Najznačajniji ulovi, bilo hobi ribolov bilo natjecateljski?

Kao što sam već prije spomenuo više „ribičke sreće“ bilo je prethodnih godina, svakako treba spomenuti: Smuđa od 12,800 kg;  Štuku 8kg; Mladicu  8,5 kg…

Mladenova uspomena na Mladicu od 8,5kg

Kratkoročni planovi za Vas, Vaše društvo?

Ukoliko me zdravlje posluži htio bih se bavit s ribolovom još par godina (čitaj-minimalno deset-petnaest godina) i svoje iskustvo prenijet na mlađe generacije kako u slobodnom ribolovu tako i u mom društvu Glavatica.

Može odmah neki savjet?

Imamo svi skupa kaj smo tu iz Međimurja  posebnu privilegiju što pripadamo najboljem ribolovnom savezu u Hrvatskoj a to je Međimurski ribolovni Savez. Savjetujem mladima da se uključe u rad istog (jer budu učili od najboljih) kako bi se netko i nakon  njih brinuo o vodama i ribama koje obitavaju u njima. Kratko i jasno-mladi uključite se!?

Na kraju bih još jednom zaželio svim skupa Sretnu i uspješnu Novu 2021. godina. BISTRO !

Milorad Mikulčić