RIBOLOV: Svaki tjedan pobjednik jedan – Adriana Komorski

POJEDINAČNO APSOLUTNO PRVENSTVO MEĐIMURJA

Pobjednici kategorije juniora s lijeva: Jan Varga, Adriana Komorski, Simona Vlašić

JUNIORI

Pobjednica Apsolutnog prvenstva Međimurja u kategoriji juniora je Adriana Komorski članica SRD „DRAVE“ Donji Mihaljevec.

Intervijuirana Adriana Komorski uz prisustvo oca Kristijana Komorskog

Adriana Komorski

„Sedamnojst letna dekla z“ Svete Marije koja uspješno pohađa treći razred Srednje Ekonomske i Trgovačke škole u Čakovcu. Kroz svoju predivnu mladost tražila se u različitim sportovima: nogometu, rukometu, pjevanju… al u ribolovu je pronašlo „ono nešto“, ono zbog čega se kao i  svaki pravi ribolovac ponovno vraća ka vodi… „ono nešto“ što je na vodi opušta… veseli… smiruje… dok joj je istovremeno  tijelo nabijeno pozitivnim uzbuđenjima na „najjače“!

Prvi susret s ribolovom?

Sa svojih ajmo reči nekih pet-šest godina sam prvi put išla na ribolov u pratnji „tateka Kristijana, ujkija Zlatkija i dedeka Vinka“. Oni su bili ujedno i moji prvi mentori. Moja mama vam je inače vrhunska kuharica, kuha stvarno „exstra fino“, al moram sad tu javno priznati da me u početku na ribolov vukao onaj njihov pečeni (čitaj „posmojeni“) jeger. U ono vrijeme to je bilo nekaj „božanstvenoga“  i dan danas obožavam  jegera samo malo u drugačijem stanju-tekućem. Roštiljajuči, („negda nesmo znali dal jemo pećeno meso il vuglena“) na Dravi uhvaćena je i pokoja riba. Malo po malo i sve više sam voljela taj sport u kojem se sad nalazim već više od 11. godina.

Učitelj?

Moj najveći učitelj, uzor, moja najveća ikona je otac Kristijan zvan „Kikica“. On je uvijek uz mene, i na mojoj strani. Bio je uz mene kad sam bila „menja i vlovila američkog somića-patuljana pa dok sam „cendrala kak budem ga snela doli“ kak???,  kad sam splela sistema tak kaj ga je „posle tjeden dni v garaži otplečuval-a navodno mu je to biv najdraži sistem za kanol-a znote kaj jemo kanaol znači“?, dok so mi štapi v „rokaj pokali kak cincelice na protuletje“!!!, dok mi je „vjutro  trelo tri pot buditi za“!?! ….  On je uvijek bio tu kraj mene, hrabrio me,  savjetovao, pomagao mi svime onime čime je mogao i znao.  Ovim putem tata HVALA ti na tome, napravio si od mene ono  što sada jesam.

Adriana i „Kikica“

Gdje se još natječeš ?

Ove godine najviše sam se pripremala za Hrvatsku ligu mladeži U-20, ali na kraju i moju  žalost zbog pandemije izazvane Coronom nije bilo ništa od toga. Aktivna sam članica  SRD „DRAVA“ Donji Mihaljevec i SRD „LINJAK“ Veliki Bukovec. Za Linjak sam lovila 3. kola za naj ribiča u kategoriji juniora. Sva tri kola osvojila sam 1. Mjesto. Za Dravu Donji Mihaljevec nastupila sam u 2. Međimurskoj ligi-bila sam jedina ženska natjecateljica koja je odlovila svih šest kola, Međimursku ligu mladeži, te Apsolutnom prvenstvu na kojem sam već tri godine prvakinja. Ove godine smo dosta trenirali i uvježbavali tekuće vode tj. Kanal Svetu Mariju kasnije su se treninzi pokazali vrlo uspješno jer sam svako natjecanje na kanalu bila u medalji i to u kategoriji seniora tj. druge Međimurske lige.

Adriana sa svojim ulovom-šaranom, na natjecanju

Konkurenti za osvajanje Apsolutnog prvenstva?

„Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine!“ 😊😊😊Šala mala, konkurenciju smatram zdravu i pozitivno te je uvijek dobro došla, jer čim nas je više to je zanimljivije i interesantnije. Ekipa SRD „OSTRIŽA“ iz Novakovca nam je bila dobra konkurencija sa kojom smo se uvijek borili „prsa o prsa“, cure su stvarno super, a i ujedno moje dobre prijateljice.

Hobi ribolov-kak uskladiti školu, prijatelje i ribolov, VRIJEME ?

U početku su mi ribolov i škola malo štekali, tj. škola je štekala zbog ribolova. Svaki vikend bih bila na vodi, a vikend je bio jedini vremenski period di sam mogla pošteno učiti. Nakon nekog vremena uspjela sam to uskladiti. Moji prijatelji su mi velika podrška te su prisutni na većini mojih natjecanja bodreći me. Tako usklađujem prijatelje sa ribolovom, osim toga zarazim i po kojeg prijatelja pa se i on počne baviti ribolovom. „Ne  zdovja sam to cukor bolest pustila na jednu svoju pajdašicu, koja Vam ve namesto šminke za vusnice,  laka za nofte il pudra za frojhaje  kupuje ščope za ribičiju“. „Tak sam jo  nabrijala“ za ribolov da je nakon prvog natjecanja otišla u dućan i kupila Sensasovu osmicu.

Adri s ulovom-diver

Najznačajniji ulovi, osvojena mjesta na natjecanju?

Držim rekord grabe „Cigljana“ u Donjem Mihaljevcu postignut 2016. godine, ulovila sam 20kg.  ribe u tri sata natjecanja. Jedna od zanimljivih anegdota je bila 2014. godine na završnici Kupa Hrvatske u Rokovcima-Andrijaševcima kad sam ulovila 2. kedera na jednu udicu. U vrlo kratkom vremenu isto takav događaj sam ponovila i u Ivancu, uhvatila 2. patuljana na jednu udicu. Bila sam presretna jer se to ne dešava svakome, pogotovo ne 2. puta. Alpe Adria kup u Sloveniji, svake godine sudjelujemo i ugodno se provedemo.   2019. godine sam osvojila ukupno 1. mjesto. Nastupila sam i na Svjetskom prvenstvu u Italiji 2018. godine  te sam stečenim iskustvom na tako velikom natjecanju  prezadovoljna.

Adriana na Svjetskom prvenstvu

Potpora?

Matično društvo SRD „DRAVA“  hrana, mamci …. al TATA je „number 1. u svemu“. U početku je mama je bila protiv, al kak i ne bi!? „bili smo se po sud samo ne doma i to saki Božji vikend“, a kroz tjedan se „pok preprovlalo“ za idući vikend, naravno to se mami nije sviđalo. A kome i bi???  Nakon nekog vremena vidjela je da tu nema pomoći,  da sam se „zalubila v ribićijo“, pa me i ona počela podržavati. HVALA ti MAMA na tome. Ispričat ću vam sad jednu anegdotu koju nikad neću zaboraviti. U 7. razredu osnovne škole morala sam ići na maturalac koji smo već unaprijed platili. Dva tjedna prije mojega maturalca moja obitelj i ja shvatili smo da taj vikend lovim Hrvatsku ligu mladeži i to dva bitna kola koja su me na kraju odvela na Svjetsko prvenstvo u Italiju. „Pre naši hiži su Vam zavladali  blago rečeno štres i panika“!!!  Ali vrlo brzo smo se snašli i pronašli rješenje na obostrano zadovoljstvo. Otišla sam na Banovu Jarogu,  odlovila dva kola, zauzela prvo i drugo mjesto te u nedjelju podne se već „furala“ za Zadar a moji roditelji na Vir. „Mi ribići smo Vam vrlo snalažljivi i prilagodljivi, dobrom organizacijom  sve posložimo“.

Članice SRD „DRAVE“ s lijeva: Natalija Kvakan, Adriana Komorski, Sara Strbad

Planovi za iduću sezonu?

Pokušat se plasirat  još jednom na Svjetsko prvenstvo i ostvariti tamo zavidan rezultat, nastaviti loviti gdje mi se ukaže prilika, družiti se sa ekipom i postizati dobre rezultate. Ove godine po prvi puta nastupam u prvoj Hrvatskoj seniorskoj ligi, plan mene a i društva je osvojiti što bolji rezultat.

Prijedlozi?

Smatram da bi trebalo  više raditi sa mladima. Dati prilike mlađima da pokažu što znaju i koliko znaju!?. Nitko nije idealan al moje skromno mišljenje da svi hoćemo uvijek sve najbolje.  Poribit što više vode za natjecanja i održavat tada natjecanja na njima.

 

Poruka vršnjacima?

Tijekom svih ovih godina ribolova stekla sam mnoge prijatelje, smatram da je to nešto najvažnije od svega. Nadam se da će 2021. godina biti u svakom slučaju bolja. Najviše bih voljena da bude Hrvatske lige mladeži te da ćemo biti u mogućnosti ići na Alpe Adria kup koji žarko želim osvojiti. Za kraj bih rekla nešto što bi svi trebali upamtit. „Miran um je vrjedniji od zlata“. BISTRO svima!!!

Miroslav Mikulčić