Ribolov: Svaki tjedan pobjednik jedan

POJEDINAČNO APSOLUTNO PRVENSTVO MEĐIMURJA

Pojedinačno Apsolutno prvenstvo Međimurja održava se u kategoriji kadeta, juniora i seniora. U ciklusu natjecanja boduju se dva kola. Kako bi se borio za nagrade natjecatelj se mora natjecati na oba dva kola. Najbolji natjecatelj u seniorskoj kategoriji osvaja prelazni pehar i ukoliko ga usvoji tri puta uzastopce dobiva ga u trajno vlasništvo. Najbolji kadeti i juniori osvajaju vrhunski ribolovni pribor renomiranih proizvođača ribolovne opreme. Prvo kolo održano je u Podturnu 19. 07. 2020., a domaćin natjecanja bio je „ŠARAN“ Podturen. Drugo kolo održano je na Kanalu Donja Dubrava a domaćin natjecanja bila je ondašnje SRD „ŠTUKA“ . Organizator svih natjecanja je Međimurski ribolovni savez.
Pobjednik Apsolutnog prvenstva Međimurja u kategoriji kadeta je Nikola Mađerić iz SRD „KLENA“ Svete Marije

Intervijuirani Nikola Mađerić uz prisustvo oca Marijana Mađerića

Prva tri kadeta s lijeva: Antonia Strbad, Nikola Mađerić, Patrik Kovač
Nikola Mađerić


Tihi dečko iz susjednog nam Đelekovca. Polaznik osmog razreda Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine. Dugogodišnji član SRD „ĐELEKOVEC“ iz Đelekovca a prošle godine prelazi u SRD „KLEN“ iz Svete Marije.
Učitelj?
Tata je kriv kaj tak jako volim ribolov. On me je prvi vodio na ribolov i uz njega sam otkrio prve čari ribolova. S šest godina sam ulovio prve kedere. Pišite: „Tata je kriv za se“!!!
Natjecanja?
S obzirom da je tata dugogodišnji natjecatelj nekako je logično da se i ja natječem. Prije sam se natjecao tu oko nas na okolnim grabama kao što su: Torčec, Betonara, Jegeniš… 2019. godine s ekipom SRD „ĐELEKOVEC“ sudjelovao sam na završnici kupa Hrvatske za kadete. Završnica se odvijala na Banovi Jarugi- a ja sam na kraju osvojio neslavno 4. mjesto, dok je moja ekipa zazuzela 3. mjesto.
Sezona 2020?
U početku je bila Corona al poslije dok su počela natjecanja bilo je puno lakše. Ja sam zadovoljan. Uspješno sam osvojio Apsolutno prvenstvo Međimurja u kategoriji kadeta. U Podturnu na prvom kolu sam bio prvi i isti taj uspijeh sam ponovio na Kanalu Donja Dubrava. Nakon svega mislim da sam zasluženo osvojio prvo mjesto. Nagrada za prvo mjesto također je bila odlična. Hvala Međimurskom ribolovnom savezu kaj se pobrinuo da su svi natjecatelji dobili nagrade.
Slobodan ribolov?
Idem, dosta vremena provodim na slobodnom ribolovu. Ponekad slobodni ribolov koristim i kao trening odnosno pripremu za natjecanje. Tu u slobodnom ribolovu nekako sam se najviše specijalizirao za šteku i šarane. Puno puta sam ulovio šarane na nju od 4-5 kilograma. U zadnje vrijeme odnosno prošle godine sam više odlazio na Kanal u Svetu Mariju al tamo su druga pravila i druge vrste riba.
Potpora?
Najveća potpora mi je moja obitelj, tata Marijan uz kojeg sam i sve naučio kaj znam o ribolovu, setra i naravno mama koja je puno puta sama doma kada sam s tatom na ribolovu. SRD „KLEN“ koje mi je dalo podršku u hrani i mamcima.
Poruka vršnjacima?
Dečki, a i puce izlazite malo na zrak, u prirodu, probajte osjetiti kaj znači biti na ribolovu. Sigurno Vam bu se dopalo kak se je i meni. BISTRO

Pobjednik Apsolutnog prvenstva Međimurja u kategoriji seniora Ljubomir Žuljić član SRD „LINJAKA“ iz Palovca

Ljubomir Žuljić sa osvojenim peharima


Intervijuirani Ljubomir Žuljić:
U 30. godina, koliko se bavi, natjecateljskog ribolova uvijek 100% spreman za natjecanje. Daje sve od sebe i ekipu te rado pomaže mlađim ribičima početnicima sa svojim savjetima, pokušava svoje iskustvo prenijeti na druge.

Prvi susret s ribolovom?
Kao klinac sam koristio svaki slobodan trenutak da odem na staru „Sobočku grabu” sa raznim drvenim štapovima, zakrivljenim pribadačama i plovcima od pera. Najčešće su se lovile žutooke i sunčanice. Prvi učitelj se pojavio tek u natjecateljskim vodama – gospodin Franjo Micek – bivši hrvatski reprezentativac. Tako se rađala moja velika ljubav prema ribolovu.

2020. – ribolovna?
Bez obzira na situaciju oko Covid-a meni je bila odlična što se ribičkog natjecanja tiče. Osvojio sam prvo mjesto na Apsolutnom prvenstvu Međimurja, drugo mjesto ekipno u Međimurskoj Premijer ligi gdje sam kao pojedinac završio šesti s najvećom ulovljenom kilažom ribe u ligi te oko desetak prvih mjesta na lokalnim natjecanjima što u paru što pojedinačno.

Prepreke u 2020. godini?
Najveća i jedina prepreka bila je Covid-19 jer nije došlo do liga i kup natjecanja u organizaciji Hrvatskog sportskog ribolovnog saveza.

Konkurenti?
Konkurencija je bila jaka jer ja baš nikog ne podcjenjujem. Održavalo se u dva kola. U prvom kolu j bilo je prisutno više od četrdesetak natjecatelja, a u drugom je ostalo samo 10 najboljih od kojih je svatko od njih/nas imao šanse postati prvakom Međimurja. Tu sam se najbolje snašao osvojivši dva prva mjesta. Drugoplasirani je isto tako imao dva prva sektorska mjesta, ali s manjom kilažom ulovljene ribe. To mi je drugi naslov prvaka Međimurja. Prvi je bio točno prije deset godina. Kako je krenulo, kao veteran, osvojiti ću još jednu titulu prvaka Međimurja, he,he.
Slobodni ribolov?
Ponekad odem na blinkanje ili na feder jer zahtijevaju puno manje vremena za samu pripremu. Ali i to jako rijetko. Uz šestodnevni radni tjedan teško mi je naći vremena za to. Dok i odem uvijek se sve to svodi na natjecanje između kolega – to je taj natjecateljski duh koji je prisutan stalno u meni!

Najznačajniji ulovi?
Ne mogu se pohvaliti s nekim kapitalnim ribama. Mada je bilo lijepih primjeraka do 20 kg (šarana). Meni su najznačajnije i najslađe bonus ribe na natjecanjima. Prošlogodišnja mrena u 7. kolu premijer lige, težila je 4,3 kg, ulovljena štekom, a svi koji se bave natjecateljskim ribolovom znaju da to nije baš jednostavno i lako.

Ljubomir Žuljić s mrenom od 4,3kg


Planovi?
Nadam se da će 2021. godina biti bolja i da neće biti problema sa Covid-om te da će se moći loviti Hrvatske lige i kupovi. Moja ekipa se plasirala u 1. Hrvatsku ligu pa mi je najveća želja da osiguramo opstanak u istoj. Kao i u svim drugim sportovima velika je stvar biti među 12 najboljih u državi! Naravno da uz Hrvatske lige, kao klub, nastupimo u čim više natjecanja (Međimurska, Veterani, Mladež, Feeder…) S obzirom na to da je Linjak Palovec jako natjecateljski nastrojen znam da ćemo to sve i ostvariti!

Ekipa Linjaka Palovec stoje s lijeva: Filip Halić i Ljubomir Žuljić, a čuče Nenad Nađ i Miro Mesarić


Savjeti, prijedlozi?
Savez Međimurske županije daleko je najbolji savez u Hrvatskoj i jako mi je drago što se nalazim baš u njemu. Radi se odlično pogotovo što se natjecanja tiče. Sve to govori da imamo vrsne mlade ribiče, 4 ekipe u najjačem Hrvatskom rangu i 4 ekipe u drugoj Hrvatskoj ligi. Naravno drago mi je da ima dosta cura koje se bave tim sportom. Jedino bi preporučio da se kod odabira voda za natjecanja biraju atraktivne vode i nek se teži čim više dirigiranom načinu ribolova gdje će Međimurje još dobiti na kvaliteti.
Potpora?
Potporu imam veliku. Moja obitelj koja nema veze s ribolovom uvijek je uz mene, prva mi je i najveća podrška. Tu su i članovi mog ribičkog društva, moja firma koja mi „ide na ruku“ sa godišnjim kada ga zatrebam za natjecanja te kolege s posla. Svima se od srca zahvaljujem.

Ljubomir Žuljić i Filip Halić

Poruka ?
Na kraju bih apelirao na sve ribiče u našem savezu da pokušaju poštovati ribu kao živo biće i prema njoj se tako ponašati. Čim više ne ozlijeđenu vraćati u vodu, neka probaju ribolov doživjeti kao sport, rekreaciju i opuštanje.
BISTRO !!!

Milorad Mikulčić