Ribolov: Svaki tjedan pobjednik jedan

MEĐIMURSKA FEEDER LIGA

Prvi put u organizaciji Međimurskog Ribolovnog Saveza održavalo se ekipno natjecanje u Lovu ribe udicom na hranilicu, takozvano Feeder natjecanje.  Ovo natjecanje je vrlo popularno u posljednjih nekoliko godina kako u svijetu tako i kod nas i sve je više ribolovaca koji mu se priklanjaju. Moramo napomenuti da Feeder tehnika zahtijeva od natjecatelja da se riba isključivo lovi uz pomoć otežane hranilice na dnu i da samo natjecanje neprekidno traje 5 sati. U Međimurskoj Feeder ligi natjecali su se: SRD „MURA“ M. Središće SRD „SMUĐ“ Draškovec, SRD „LINJAK“ Palovec, SRD „ ŠTUKA“ D. Dubrava, SRD „ČIKOV“ Sveti M. na Muri, SRD „KLEN I i  KLEN II“  Sv. Marija, SRD  „SOM“ Kotoriba, SRD „TSH MATCHZFISHING“ Čakovec, SRD „TRNAVA“ Hodošan, SRD „ČAKOVEC“ Čakovec. Najbolja ekipa bila je SRD „KLEN II“ iz Svete Marije.

Osvajači Međimurske Feeder lige, ekipa Klena II,  s lijeva: Goran Cvetanović, Tomislav Klarić, Vedran Jakupak; čuči Dragutin Peter

Vedran Jakupak član Klena II sa svojim ulovom

Intervjuirani predstavnik SRD „KLENA II“ Vedran Jakupak

Zašto baš S. Marija i onda još k tome Klen II?

Kao dugogodišnji natjecatelj ekipe KŠR „KORANA KARLOVAC“  koja se natječe 1. FEEDER LIGI HŠRS-a zbog nastale situacije s korona virusom i odgođenog HŠRS prvenstva nisam htio  NE lovit odnosno ne natjecat se jednu sezonu. Međimurski ribolovni Savez je uspio unatoč svim preprekama dogovorit i organizirat ekipnu Feeder ligu na Županijskoj razini. Vrlo lako i vrlo brzo sam se dogovorio s dečkima iz Klena. S obzirom da sam i od malih nogu član ribolovnog društva KLEN SVETA MARIJA, bila mi je čast da branim njihove boje ove godine.

Tko je uz Vas još nastupao za Klen II ?

Kako  je Klen jedan od najvećih a i starijih ribolovnih klubova u Međimurju, osnovan 1977. godine  ima i puno feederaša, odnosno zaljubljenika u tu tehniku sportskog ribolova. SRD „KLEN“ se odlučilo da nastupe sa dvije ekipe u Međimurskoj feeder ligi. Iznimno mi je bilo zadovoljstvo nastupat u ekipi „KLEN II“ a koju su sačinjavali: Dragutin Peter, Goran Cvetanović, Tomislav Klarić, Darko Kolarić i moja malenkost Vedran Jakupak.

Koliko Vam je značilo organiziranje Međimurske Feeder lige?

Nakon objavljivanja od strane HŠRS-a da se prvenstvo 1. FEEDER lige u 2020. godini neće održati, doznajem da će najavljeno ekipno prvenstvo u Međimurju u feeder ribolovu ipak biti realizirano. Kako meni a vjerujem i mnogim drugima ljubiteljima feeder ribolova to je izmamilo osmjeh na lice i veselje da će se ipak borbe za medalje održati.

Snalaženje u njoj?

Kao i svim ekipama svaki početak je težak, bilo je premalo vremena za treniranje, svi smo mi ribići „amateri“ prvo profesionalni posao a onda ribolov (iako puno puta je obrnuto-barem kod mene ?!). Trebali smo se dodatno upoznat, prije svega mislim mi natjecatelji osobno, prilagodit jedan drugome a sve to za uspjeh društva, dogovaranje taktika,  itd. Bilo je tu  puno odricanja, uloženog truda,  i uz malo sreće uzeli smo zlato.

 

Konkurenti u Feeder ligi?

Nakon objave liste ekipa koje će se natjecati, svakako treba izdvojiti ekipe koje nastupaju u 1. Hrvatskoj ligi „Smuđ“ Draškovec  i  „TSH Matchfishing Sensas“ Čakovec, to su respektabilne ekipe i očekivano su bile na samome vrhu tablice. Kasnije se pokazalo se da su i ostale ekipe dobri natjecatelji, te je trebalo dobro odraditi-odloviti sva kola i uz malo ribičke sreće osvojit prvenstvo.

Otkrite nam neke sitne detalje oko same pripreme za natjecanje?

Kao i u svakom sportu, tako i u ribolovu je potrebno izdvojiti dosta vremena za treniranje, treniranje i opet treniranje (pobornik sam puno treniranja-bez treninga si ništa).  Upoznavanje ribolovnih voda, sistema, MORA biti odlična komunikacije unutar članova ekipe kako bi se našla najbolja taktika na natjecanju za uloviti „ribu više“ od drugih.

 

Slavlje nakon osvojene lige?

Na početku prvenstva pala je „okladica“ između ekipa KLEN I i KLEN II (lošije plasirana ekipa časti odojkom), ali zbog epidemioloških mjera nažalost većeg slavlja nije bilo („nema veze, barem bude pajcek veći i bude vekša fešta“).

 

Prijedlozi za unaprjeđenje lige?

S obzirom da sam od samog početka u Hrvatskom Feeder ribolovu i poznato mi je da je tamo  bilo  teško dovest neke stvari u red (neke bi trebalo još zasigurno unaprijediti) znam kako je za sve potrebno neko vrijeme. U Međimurju za unaprjeđenje lige  potrebne su sitne korekcije odnosno još malo edukacije za sve one koji sudjeluju u održavanju Feeder natjecanja. Pod time najviše mislim da svaki mora doslovno „naštrebat“ pravilnik HŠRS-a tj. FipSed- ov pravilnik po kojem se lovi-ukoliko hoćemo da se to digne na još jednu višu razinu-iako je i ovo jedan „LEVEL“  zadivljujući, stvarno je SUPER!

Paralele između natjecanja u Međimurskoj ligi i Hrvatskoj ligi ?

Razlika svakako ima, ipak moram priznat teška srca („MEĐIMUREC  sam“)-da su trenutno veći znalci u Hrvatskoj ligi, no uvjeren sam da kroz koju godinu i ako će se natjecatelji truditi, raditi, trenirati, zasigurno će i Međimurci moći parirati najboljima u Hrvatskom  feeder ribolovu.

 

Planovi za bližu i daljnju budućnost?

Teško je govoriti o planovima zbog Covida 19-vidjet ćemo. Meni osobno  je  svakako  želja nastupit na nekom FipSed međunarodnom natjecanju (reprezentativnom ili klupskom) i „pofajtat“ se s najboljima na svijetu.

 

Poruka ribičima i svim ljubiteljima prirode?

Poruka svim ljubiteljima prirode-ribolova da uz puno uloženog truda, medalja neće nedostajati, no najprije od svega treba se odgovorno ponašat prema ribama i vodama u kojima one obitavaju i BISTRO!

Pojedinačni pobjednik Međimurske Feeder lige Antonio Horvatić

Intervjuirani Antonio Horvatić član SRD „TSHMF.“ Čakovec

Živi u malom podravskom selu kraj Ludbrega, Hrastovsko. Učitelj likovne kulture koji je ne samo da je svojim ponašanjem primjer djeci u školi nego može biti i uzor mnogim ribićima na ribolovnim natjecanjima. Ribolovom se bavi već više od trideset godina.

Kako je  započeo Vaš „ribolovni put“?

S obzirom da sam rođenjem „podravec“ i u blizini mi je rijeka Bednja, nekako je  logično da sam prve ribolovne sate imao na njoj. Prvi ribolovi bili su sa drvenim „lijeskovim protom“. Najčešći ulovi u to vrijeme bile su uklije-belkice, kleni i grgeći, dok s 10. godina nisam ulovio svog prvog šarana.  U ono vrijeme znali smo se mi dečki zezati: „Tko ima duži prot taj bude i ulovio veću ribu, što naravno nije bilo pravilo“!

A kakvu opremu danas posjedujete?

Od prije tridesetak godina pa do danas  je ribolovna industrija-odnosno tehnologija izrade ribolovne opreme je izrazito napredovala. Danas koristim većinom štapove izrađene od grafita, naravno prilagođene različitim tehnikama  ribolova. Uznapredovala tehnologija nam je svima pomogla na natjecanjima da se možemo prilagodit situaciji na vodi i vrsti ribe koja tamo obitava.

Slobodan ribolov?

„Šaranija“. Kao što sam već prije napomenuo s 10. godina sam ulovio prvog šarana i od tad me to drži i ne pušta. Prije trideset godina  internet nije bio dostupan kao danas, odnosno nije ga ni bilo u kući, tako da sam znanje crpio iz ribolovnih časopisa. Sjećam se kako sam s nestrpljenjem iščekivao svaki novi broj. Tako sam i naučio važnost sportskog ribolova tzv. „ulovi & pusti“.  Taj način ribolova postao je sastavni dio mog života jer jedino takvim pristupom možemo sačuvati bogatstvo naših voda. Danas smo svi mi svjedoci sve većeg zagađenja, kanaliziranja obala rijeka te mrijest ribe iz godine u godinu  sve manje uspijeva.

Značajniji ulovi?

Osobni rekord šaran ljuskaš od 29.940kg. Ulovljen  u Sloveniji na nedavno izgrađenoj akumulaciji,  na rijeci Savi gdje sam sudjelovao s prijateljem na šaranskom druženju.

Antonio sa osobnim rekordom: Šaran 29,940kg

Feeder ribolov?

Prije nekih desetak godina me zainteresiralo i u početku sam tu disciplinu samo „opipavao“. Ozbiljnije sam se  feeder ribolovom počeo sam se baviti prije pet godina kada počinjem „jače ulagati“ u  opremu i bolje upoznavati tu ribolovnu disciplinu. Prije četiri godine ukazala mi se prilika da lovim Hrvatsku feeder ligu, što naravno nisam propustio. Najbolji plasman u Hrvatskoj Feeder ligi mi je drugo mjesto pojedinačno 2016. godine te ekipno prvo mjesto 2017. godine.

  1. godina, ribolovna?

Drago mi je da se svake godine sve više ribolovaca odlučuje okušat u feeder ribolovu pa tako i u natjecateljskom ribolovu pogotovo u Međimurskoj županiji. Kako su ove godine ukinuta sva službena natjecanja prve Hrvatske lige, tako se moja ekipa „TSH- Matchfishing“ Čakovec uključila u feeder ligu Međimurske županije.

Konkurenti za osvajanje lige?

Konkurencija je bila jaka što se vidi po maloj bodovnoj razlici između prve tri plasirane ekipe. No i u pojedinačnom plasmanu ima nekoliko odličnih natjecatelja koji se time bave duži niz godina te pristupaju ribolovu vrlo predano i ozbiljno. Meni osobno je vrlo drago što sam imao prilike natjecat se, a još mi je draže što sam pobijedio neke dečke koji se natječu sa mnom u Hrvatskoj Feeder ligi. Ukupno sam od šest odlovljenih kola, šest puta bio na postolju i osvojio pet zlatnih medalja.

Preporuke za iduće godinu?

Kako u svemu tako i našim natjecanjima ponekad treba imati malo sreće sa startnim mjestom no ipak nije samo sreća dovoljna za dobar plasman. Što se tiče same organizacije Međimurske feeder lige nemam nikakvih zamjerki sve je bilo super odrađeno i to na visokom nivou. Jedino na čemu treba poradit je način izvlačenja tzv. „roštilj“ jer ove godine su neke ekipe bile po dva puta na vanjskim pozicijama što ipak na našim vodama daje prednost ili odabrat vode gdje se može održat natjecanje u nizu, bez prekida sektora!? Koliko ekipa toliko kola natjecanja!? Još bih dodao da bi se mogle osigurat nagrade za najuspješnije natjecatelje (primjerice godišnja ribolovna karta ili slično…) smatram da bi se na taj način dodatno motiviralo natjecatelje. Jer ipak se kroz natjecanja sportski ribolov najbolje promovira.

Planovi za ekipu?

Vjerujem u bolje sutra i da ćemo konačno pobijedit tu Coronu te iduće godine ekipno nastupit u Hrvatskoj Feeder ligi sa što boljim plasmanom. Naravno, zdravlja prije svega.

Potpora?

Zahvala društvu TSH i trgovini Matchfishing iz Čakovca na savjetima i svemu onome bez čega ne bi bilo tako dobrih rezultata. Jedno VELIKO HVALA i supruzi te obitelji na podršci i razumijevanju zbog mojih čestih izbivanja zbog natjecanja. BISTRO

Antonio Horvatić sa svojim ulov na natjecanju u Selnici

Miroslav Mikulčić