RIBIČI POPRAVILI MOST KOJI VODI OD “NAPOLITANKI” DO “MALOG BALATONA”

Današnje dosta lijepo i ugodno popodne članovi ribičkog društva ŠRD Mura iz Murskog Središća iskoristili su da poprave mali mostić koji vodi od Napolitanki prema Malom Balatonu. Most je kako kažu bio nehotično oštećen i izvijan od strane “savjesnih građana” koji su provjeravali njegovu izdržljivost. Kako im je on neophodan za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, to jest pecanje, njegovo stavljanje u funkciju bilo je neophodno. A kada smo već kod ribiča možda će vam biti interesantno pročitati povijest toga društva od 1957. godine do danas.

                                                                                                     (R. Tomanić, foto Anđelko Jurak)

       Područje na kojem živimo,uz rijeku Muru, ima dugu ribolovnu tradiciju. Do 1957. godine na području od Gibine (ulaz rijeke Mure u Republiku Hrvatsku) do Podturna manje-više obavljao se privredni ribolov, dok športski malo i neorganizirano. Jedino ribolovno društvo  u tadašnjem kotaru Čakovec djelovalo je u Čakovcu u koje su bili učlanjeni i neki pojedinci ,športski ribolovci sa ovog područja. Na inicijativu nekolicine entuzijasta  športskih ribolovaca prišlo se organiziranom okupljanju športskih ribolovaca te je osnovano i registrirano novo Športsko ribolovno društvo Mura , Mursko Središće.  Prva ribolovna dozvola kupljena je 08.04.1957. godine. Društvu je dodijeljeno na upravljanje (gospodarenje) slivno područje rijeke Mure od Gibine do Podturna sa pritocima i rukavcima. Te 1957.društvo je brojalo pedeset članova. Ribljim fondom tada bogate rijeke Mure koristili su se svi počevši od ribarskih zadruga, krivolovaca pa do športskih ribolovaca. To su godine kada se počinje voditi briga o poribljavanju i uređenju ribolovnih voda , omasovljenju članstva  i jedan od najtežih zadataka koji je i  danas aktualan, a to je suzbijanje krivolova. Uređuju se ribolovne vode, pokušava se sa uzgojem šarana i izgradnjom ribnjaka u samom centru Murskog Središća. No ti pokušaji što zbog neznanja i neiskustva dali su slabe rezultate , a tome je pridonijela sama hirovitost rijeke Mure.
    No u željama i planovima i dalje je ostala inicijativa za izgradnjom ribnjaka. Već na samom početku djelovanja društva uočena je potreba organiziranja na nivou Međimurja te je zajednica športskih ribolovaca , a danas Savez športsko ribolovnih društava Međimurske županije osnovana već 1959. pri čemu je ŠRD Mura bila jedan od osnivača. Čelništvo društva 1976. donosi o izgradnji ribnjaka u Selnici. U dogovoru sa tadašnjim SIZ-om za slivno područje Međimurja koji je u svojim planovima imao izgradnju brane na Selnici radi obrane od poplava gornjeg dijela Murskog Središća odlučeno je da brana ima višenamjenski karakter tj. da se akumulacija koristi i u ribolovne svrhe. Ugovorom društvo se obavezalo da na ime otkupa zemljišta osigura 20 milijuna (tadašnjih) dinara na rok otplate od 4 godine. Na svojoj godišnjoj skupštini članovi donose odluku o uvođenju samodoprinosa u iznosu od 5 tisuća dinara po članu u roku od četiri godine. Ribnjak retencije Selnica -Gornji potok ( površine cca. 6 ha i prosječne dubine 1,5 m.) otvoren je za ribolov 7.6.1981. Broj članova društva raste iz godine u godinu te  1988. i 1989. društvo broji 1133 člana.
    Početkom devedesetih i osamostaljenja Republike Hrvatske dolazi do osnivanja niza ribolovnih udruga na području uz rijeku Muru , a time i do smanjenja broja registriranih članova društva, Danas ŠRD Mura okuplja oko 240 športskih ribolovaca. No unatoč svemu prišlo se izgradnji drugog ribnjaka u samom Murskom Središću , koji je počeo sa radom 30.05.1999.godine(površine cca. 1,5 ha i prosječne dubine 1,5 m.) . ŠRD Mura  na vodama ribnjaka retencije Selnica-Gornji potok i ribnjaka Športsko rekreacijskog centra Zalešće u Murskom Središću, gospodari u skladu sa Zakonom o slatkovodnom gospodarstvu (Gospodarska osnova i godišnji planovi gospodarenja). Na samom ŠRC Zalešću nalaze se i športski tereni ( igralište za nogomet,odbojku na pijesku, boćalište, viseća kuglana) igralište za djecu ,natkrivena terasa sa klupama i stolovima i mjesto za roštiljanje. Za uređenost ŠRC Zalešća ,Turistička zajednica Međimurske županije dodijelila je ŠRD Mura plaketu Zeleni cvijet.
    Osim voda na kojima smo nositelji gospodarenja brinemo i o vodama SŠRD Međimurske županije koje se nalaze na našem području (Napolitanke,Kod vage, Mali Balaton, Šudrana  Hlapičina, Stara Mura, rijeka Mura). Natjecateljska ekipa seniora natječe se u I Međimurskoj ligi dok su ,kadetkinje i juniorke ŠRD Mure više godina učesnice završnice Kup-a HŠRS-a.
(2010. juniorka Ana Marija Jurinić osvaja zlatnu medalju i naslov državne prvakinje). Organizatori smo niza takmičenja (Takmičenje bračnih parova, Takmičenje mješovitih parova, Međimurski somić kup, Noćno natjecanje) otvorenih za sve ribolovce. Uz suradnju sa športsko ribolovnim društvima iz Međimurske županije proširena je suradnja i na međunarodni nivo. Uz 9 društava iz R.Hrvatske, 4 društva iz R.Mađarske i 5 društava iz R.Slovenije potpisnici smo Deklaracije “Mura nas spaja” i učesnici takmičenja “Mura kup-a”.