Raspisan natječaj za Izbor sportskog fair – playa za 2017. godinu

Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije u suradnji sa Sekcijom sportskih novinara Međimurja raspisuje natječaj za Izbor sportskog fair – play poteza 2017. godine. Fairplay ili „poštena igra“ je osnovni element sporta te je želja da uz vrhunske rezultate međimurskih sportskih ekipa i pojedinaca stavimo naglasak na obazrivo, iskreno, kvalitetno i moralno ponašanje prema suparnicima.

Nije samo važno ono što radimo, nego i na koji način to radimo. Fer ponašanje kao sportska i moralna norma danas je ugroženo, i to ne samo u sportu, nego i u drugim područjima društva pa zato želimo istaknuti ovim natječajem pozitivne primjere.

Pozivamo međimurske sportske udruge i klubove da opišu u nekoliko rečenica fair – play potez koji im se dogodio tijekom godine (mjesto događanja, natjecanje, vrijeme događanja, sudionici, kratak opis događanja, osoba ili više njih koji se nominiraju za nagradu). Nije bitno radi li se o amaterskom ili profesionalnom sportu ni u kojoj kategoriji se netko natječe, želja nam je istaknuti pozitivne sportske primjere fair – playa.

Prijedlog možete poslati najkasnije do četvrtka 18. siječnja 2018. poštom na Zajednicu sportskih udruga i saveza Međimurske županije, Športska 2, Čakovec ili e-mailom na [email protected] ili na adresu elektroničke pošte predsjednika Sekcije sportskih novinara Međimurja [email protected].

Svi nominirani prijedlozi bit će prezentirani u međimurskim medijima, a glasovanjem članova Sekcije sportskih novinara Međimurja bit će izabran najbolji koji će biti nagrađen prigodnom plaketom prilikom proglašenja najboljih ekipa i sportaša Međimurske županije.

U nastavku donosimo koja su dosadašnja tri fair – play poteza bila nagrađena od kako je pokrenuta ova inicijativa:

FAIR – PLAY POTEZ 2014. GODINE

U 3. kolu Druge međimurske nogometne lige – zapad sastali su se u Gornjem Hrašćanu Pobjeda i Venera Sveti Juraj na Bregu. Domaćin je poveo 1:0 u 36. minuti golom Miljenka Bistrovića. Potez koji izdvajamo kao školski primjer fair – playa dogodio se u 60. minuti, a delegat Dino Jambrović je u zapisnik napisao: “Treba spomenuti fair – play potez domaćeg igrača br. 9 Miljenka Bistrovića koji nije zabio zgoditak na prazna vrata u trenutku dok je gostujući igrač br. 5 Miroslav Pozder ležao ozlijeđen u kaznenom prostoru. Vrataru je ispala loptu na nogu domaćem igraču Bistroviću koji ju korektno šalje izvan granica igrališta.”

FAIR – PLAY POTEZ 2015. GODINE

Stolnoteniska ekipa Donji Kraljevec pristala je odigrati utakmicu, iako gostujuća ekipa Čakovec 4 nije došla na susret pa su u konačnici zbog toga ispali.

FAIR – PLAY POTEZ 2016. GODINE

Prilikom dodjele medalja na proglašenju najboljih trkača kros lige Globetka za 2016. godinu dogodio se nesvakidašnji i divljenja vrijedan sportski potez jednog od nagrađenih. Naime, u kategoriji trkača veterana iznad 60 godina u utrci na 7,8 km treće mjesto osvojio je Ivan Patafta iz Strahoninca te je pozvan da primi brončanu medalju. No, prilikom preuzimanja medalje on uzima “stvar u svoje ruke” i poziva Dragutina Pintarića iz Kotoribe, plasiranog jedno mjesto iza njega u ukupnom poretku da on uzme tu medalju, jer Patafta smatra da je Pintarić bio bolji trkač. Razlog tome su Pintarićevi bolji plasmani tijekom cijele sezone, ali zbog ozljede on ne nastupa na posljednja dva kola koja omogućuju Patafti skupljanje vrijednih bodova i odlučuju boljega između njih dvojice. Patafta u maniri istinskog sportaša poziva Pintarića na podij za proglašenje, daje mu svoju medalju  i time izaziva divljenje i aplauz svih prisutnih. (AK Međimurje)

(T. Jakopec, foto: ilustracija)