Profesor Aleksandar Puklavec koji radi u OŠ M. Središće i OŠ Nedelišće doktorirao na Kineziološkom fakultetu

Početkom ovog mjeseca Aleksandar Puklavec je na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranio svoj doktorski rad iz kineziologije na temu ” Učinci različite količine i vrste povratnih informacija u procesu učenja skoka u dalj “, čime je stekao titulu doktora društvenih znanosti područje kineziologije. Aleksandar Puklavec inače radi kao profesor tjelesne i zdrastvene kulture u osnovnim školama Nedelišće i Mursko Središće, koje su već odavno prepoznate kao rasadnici sportskih talenata, a posebice se to odnosi na mlade atletičarke i atletičare.

Obzirom da se Aleksandar svojevremeno i sam aktivno bavio atletikom kao član AK Nedelišće te AK Sloboda Varaždin, odabir teme za doktorski rad je na neki način normalan slijed ovog znanstvenika. Najme, Aleksandar Puklavec je bio višestruki prvak Hrvatske u skoku u vis, te u najtežoj atletskoj disciplini, u desetoboju. Sa AK Sloboda je bio i ekipni prvak države. Kao atletičar u navedenim je disciplinama, ostvario i desetak nastupa za seniorsku reprezentaciju Hrvatske.

Po završetku aktivnog bavljenja atletikom, Aleksandar je i nadalje prisutan u “kraljici sportova”, ali sada kao trener u AK Nedelišće i AK Sloboda Varaždin, gdje radi s perspektivnim atletičarima. Jedan od njih je i Martin Mlinarić iz Nedelišća, član AK Sloboda Varaždin, inače juniorski prvak Hrvatske u skoku u vis. Martin je ove godine preskočio letvicu na visini od 2,16 metara, čime je ostvario normu za nastup na Prvenstvu  Europe za juniore, koje je ovaj mjesec održano u Estoniji, a šlag na tortu za ovog vrsnog visaša, biti će zasigurno nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu, koje će u vremenu od 17.-22. kolovoza biti održano na crnom kontinentu, u dakekoj Keniji, poznatoj po dobrim atletičarima, posebice vrsnim trkačima.

Aleksandar Puklavec osim atletike, u slobodno vrijeme voli i biciklirati, pa je tako uspio spojiti sve geografske točke Hrvatske (Sv. Martin, Savudrija, Ilok, Prevlaka – granica sa Crnom Gorom), prevalivši više tisuća kilometara na dva kotača.  Osim obveza prema znanosti (objavio je nekoliko znanstvenih radova), Aleksandar je i član društva kineziologa, zbora atletskih sudaca, član Znanstvenog savjeta pri Hrvatskom atletskom savezu, predsjednik je Školskog sportskog saveza Međimurske županije itd. Za svoj rad i doprinos u razvoju sporta, primio je i brojne nagrade i priznanja, od one za najboljeg sportaša općine, pa do nagrade Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Dr.sc. Aleksandar Puklavec rođen je u Pušćinama, osnovnu školu završio je u Nedelišću, srednju u Čakovcu, a Kineziološki fakultet u Zagrebu, gdje je i diplomirao. Za vrijeme zavšnih godina studija, bio je demonstrator na predmetu Atletika, a po završetku studija, nakratko je kao vanjski suradnik na fakultetu radio vježbe sa studentima, naravno na predmetu Atletika. Uz svoje radne obveze i druge spomenute aktivnosti, Aleksandar puno vremena posvećuje svojoj obitelji, supruzi Martini i sinu Vedranu, s kojima živi u vlastitoj kući u Strahonincu.

(rt, foto: arhiva Aleksandar Puklavec)