PREDSTAVLJAMO KOŠARKAŠE ZADRA KOJI ĆE IGRATI PROTIV RUDARA

Nešto više od tjedan dana preostalo je do susreta između Rudara i Zadra povodom 40 godina od osnutka KK “Rudar“. Predstavljamo Vam igrače Zadra koje ćete gledati u našoj dvorani kao i stručni stožer.

Glavni igrači Zadra u ovoj sezoni su James Florence, američki razigravač i prvi strijelac momčadi, zatim je tu centar Josip Sobin, pa kapetan momčadi Ive Ivanov, zatim vrlo atraktivan i atletski nadaren igrač, Marko Ramljak, šuter i mladi reprezentativac Hrvatske Domagoj Bošnjak. Zadar u svom sastavu ima i dva vrlo visoka centra, prvi je Filip Kraljević koji je već jednom igrao u Murskom Središću kada je bio s B reprezentacijom Hrvatske na pripremama u toplicama Sveti Martin, a u našoj su dvorani odigrali prijateljski susret protiv Hrvatske U20. Drugi je Domagoj Bubalo, igrač koji je tek nedavno pojačao Zadar ispod koša. Od igrača koji ove sezone dobivaju osjetniju minutažu tu su još mladi i vrlo talentirani razigravač Lovre Bašić koji je već prošle sezone dobio priliku u seniorima Zadra i jako je dobro iskoristio, šuter meke ruke Franko Šango te novopridošli Juraj Segarić i Henrik Širko.

 

Zadar ima još nekoliko mladih i talentiranih igrača koji dobivaju priliku u ovoj sezoni, a to su Domagoj Vrkić, Ivan Vraneš, Mario Špaleta i Marko Jurica koje trener Ante Nazor koristi po potrebi. Jedan ili dva ta igrača također dolaze u Mursko Središće.

 Bekovi:

James Brian Florrence #23 (183 cm, 26 godina)

Najbolji igrač Zadra u ovoj sezoni. Prosječno u susretima Jadranske ABA lige ovaj Amerikanac postiže 17 poena po susretu uz 4 asistencije i 2,3 skoka. Nalazi se među najboljim razigravačima lige. Karijeru je započeo na sveučilištu Mercer University nakon čega u sezoni 2010/2011 po prvi puta dolazi u Europu gdje potpisuje za Igokeu iz Aleksandrovca, također ABA ligaša. Sljedeća stanica bila mu je Ukrajinski Kryvbasbasket, a u sezoni 2012/2013 vraća se u ABA ligu gdje potpisuje za Szolnoki Olaj iz Mađarske u kojem je odigrao odličnu sezonu. Prošle je sezone igrao za New Yorker Pantherse iz Njemačkog Braunschweiga, a ove sezone potpisao je za Zadar.

 

Lovre Bašić #4 (190 cm, 19 godina)

 

Nakon što je prošle sezone dobio priliku kod trenera Rajka Vidakovića koji mu je dao prve seniorske minute, odmah u prvoj utakmici protiv Crvene Zvezde je oduševio i očekivalo se da nastavi tim putem i u ovoj sezoni. Ipak, dobiva nešto manju minutažu od strogog trenera Ante Nazora, ali za veću minutažu mora se izboriti dobrim igrama na terenu. Najbolju utakmicu u sezoni odigrao je protiv Cibone u Zagrebu kojoj je zabio 8 poena.

 

Juraj Segarić #5 (183 cm, 21 godina)

 

Igrač koji je doveden da odmori prvog razigravača, Jamesa Florrencea. Nije previše napadački orijentiran, ali ga trener koristi na najboljim protivničkim bekovima jer igra vrlo dobru i agresivnu obranu.

 Domagoj Bošnjak #19 (196 cm, 19 godina)

Igrač koji je ove sezone došao u Zadar iz redova Širokog. Mladi je Hrvatski reprezentativac, dobar šuter i vrlo koristan igrač. Postiže 8,1 poen po susretu uz 2,8 skokova, a ima i 1,3 asistencije te 1,4 ukradenih lopti. U dosadašnjoj karijeri igrao je samo za Široki Brijeg koji je prošle sezone ispao iz ABA lige.

 Krila:

Marko Ramljak #17 (201 cm, 21 godina)

Najbolji obrambeni igrač Zadra, uvijek zadužen za najbolje protivničke bekove ili krila. Strašno atletski nadaren igrač i atraktivan što dokazuju njegova snažna zakucavanja i blokade.  Prosjek mu je 7 poena po susretu uz 4 skoka i 1,7 asistencija.

 

Franko Šango #12 (201 cm, 22 godine)

 

Igrač koji može igrati na poziciji beka šutera, niskog krila, ali i krilnog centra gdje ga trener Nazor dosta koristi zbog vrlo dobrog šuta izvana kojim otvara reket za centre. Na pripremnim susretima dobivao je puno veću minutažu i priliku, što sada u sezoni nije slučaj. U prve četiri utakmice nije dobivao previše prilike, ali u posljednje dvije je počeo više igrati te je u oba susreta postigao po šest poena.

 Henrik Širko #14 (198 cm, 21 godina)

Novi igrač u redovima Zadra koji je došao iz prvoligaša Rijeke. Po prvi puta igra na ovoj vrlo visokoj razini kakva je ABA liga. Nakon prvih pripremnih susreta za Zadar gdje je izgledao nesigurno jer nikada nije igrao na ovoj razini kao i na prvom službenom susretu protiv Igokee, zaredao je s vrlo dobrim partijama gdje je MZT-u u Makedoniji te Levskom u Zadru ubacio po sedam poena, a najbolji susret bio mu je protiv Cibone u Zagrebu kojoj je ubacio 12 koševa. Trenutno je na prosjeku od 5 poena i 3 skoka.

 

Krilni centri i centri:

Josip Sobin #13 (203 cm, 25 godina)

 

Splićanin u redovima Zadra, sin proslavljenog igrača bivše Jugoplastike koja je tri puta za redom bila prvak Europe, Gorana Sobina. Josip igra najčešće na poziciji centra iako nema visinu za tu poziciju, ali je jako snažan, vrlo dobre leđne tehnike, veliki borac za kojeg nema izgubljene lopte. Prosječno postiže 11 poena, hvata 8 skokova, a ima i 2,1 asistenciju i čak 2,7 osvojenih lopti koje su rezultat njegove požrtvovne igre. Jedina mana mu je loš šut, a ukoliko to uspije popraviti gotovo sigurno bi bio među reprezentativnim kandidatima.

 

Ive Ivanov #6 (200 cm, 29 godina)

 

Kapetan momčadi, pravi vođa na terenu, veliki borac kao i Josip Sobin. Najstariji je igrač momčadi s 29 godina na leđima. Igra na poziciji krilnog centra, a na prosjeku je od 12 poena, 4,5 skokova, 2,3 asistencije i 1,7 osvojenih lopti. Igrač kakvoga bi svaka momčad htjela imati u ekipi.

 

Filip Kraljević #7 (212 cm, 25 godina)

 

Jedan od dva “tornja“ u momčadi Zadra i jedini koji je igrao na terenu dvorane u Murskom Središću iz ovog sastava. Prosječno postiže 6,1 poen uz 4,3 skoka i jednu blokadu.

 

Domagoj Bubalo #16 (214 cm, 23 godine)

 

Najviši igrač u redovima Zadra. Tek nedavno potpisao za Zadar i još se uigrava s novim suigračima. U prosjeku igra tek 7 minuta što mu je dovoljno za nešto manje od dva poena po susretu.

 

Stručni stožer:

Ante Nazor – glavni trener (36 godina)

 

Jedan od najboljih mladih Hrvatskih trenera koji je sa generacijom igrača rođenih 1995. i 1996. godine osvojio zlatnu kadetsku i srebrnu juniorsku medalju na Europskim prvenstvima, a s juniorima je uzeo i brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu. Ovo mu je drugi mandat na klupi Zadra. Prvi puta je sjeo na klupu Zadra pred dvije sezone kada je Zadar igrao odličnu košarku, a u polufinalu prvenstva Hrvatske je izbacio nekoliko puta skuplju momčad Cedevite da bi na kraju u finalu izgubio od Cibone. Nazor je i prošle sezone morao voditi Zadar, sve je bilo dogovoreno, ali nakon nekih nesuglasica sa upravom kluba odlučio je sjesti na klupu Splita. Od ove sezone opet je na klupi Zadra.

Ante Matulović – pomoćni trener

Bivša igračka legenda kluba koji je žario i palio terenima bivše Jugoslavije. Odličan šuter, a sada na mjestu pomoćnog trenera.

Franko Sterle, Mario Mandir – pomoćni treneri

 

Dva mlada i perspektivna trenera koja se tek trebaju dokazati u budućnosti.

 

Branko Skroče – sportski direktor (59 godina)

Još jedna klupska legenda uz pomoćnog trenera Antu Matulovića. Bivši je reprezentativac Jugoslavije, ljevoruki šuter koji je punio koševe 70-ih i 80-ih godina. Drugi je najbolji strijelac Zadra u povijesti iza legendarnog Pina Giergie, a sedmi na vječitoj ljestvici bivše države. Sa reprezentacijom Jugoslavije postao je Svjetski prvak na Filipinima 1978. godine, zatim je osvojio zlatnu Olimpijsku medalju 1980. u Moskvi, a ima i srebro s Europskog prvenstva u Pragu 1981. godine.

Tri puta je bio najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije i to u sezonama 1979/80,1980/81 i 1983/84.

 

                                                                                        (Teo Cilar)