POHOD PRIJATELJSTVA

Već cijelo jedno desetljeće planinari  na tromeđi Slovenije, Hrvatske i Mađarske zajednički, u planinarskom stilu, zavše planinarsku godinu. Pohod prijateljsva posljednji je pohod u staroj godini i svake je godine drugo društvo domaćin. Ove su godine domaćini bili planinari PD „Bundek“ , a svoje su goste iz Lentija i Lendave vodili nizinskim stazama  od M. Središća do Svetog Martina na Muri, uz Muru.

Pohod je započeo u petak 27.12. u 17 sati pa je trebalo krenuti s čeonim lampicama, budući da je to noćni pohod. Okupila se lijepa brojka od 80-ak planinarskih prijatelja. Najprije po šetnici  uz Muru pa zatim Ulicom  Matje Gupca do Skele  gdje je bila pripremljena prva stajanka  s kuhanim vinom i čajem. Nakon kratkog odmora krenulo se dalje. Bila je mrka noć pa su lampice dobro poslužile. Za dva sata laganog hoda stigli su do kućice Ribičkog društva „Čikov“ gdje je bila druga stajanka. Nakon  kraćeg odmora krenulo se Mlinarskim putem do mosta u Sv. Martinu i na kraju do ST“Klet“ obitelji Goričanec. Vrijeme je nasreću poslužilo,  pa osim blatnjavih dijelova puta nije bilo nekih drugih nepogoda. U Seoskom turizmu bilo je veselo uz hranu i piće te vesele mlade tamburaše pa nije izostao ni ples, onako u gojzericama, u planinarskom duhu.  Bundeki su pripremili i stotinjak tombola koje su planule u dahu i bile osvježenje večeri.
Rekreativno hodanje, prisjećanje na ovogodišnje planinarske dogodovštine i zajedničko druženje s prijateljima iz Slovenije i Mađarske – lijep je običaj koji obogaćuje ljude različitih jezika, ali istih ili sličnih interesa-zato je upravo Pohod prijateljstva  tradicija koja se mora i dalje čuvati i njegovati. Bundeki su na taj način završili ovogodišnje planinarske aktivnosti, a već  se dalje pripremaju za 16. Vincekov pohod koji će se održati u nedjelju 19. siječnja
.

 

                                                                                                                                                        (S.V.) (foto Tin Tomanić)