PLANINARI “BUNDEKA” PROSLAVILI 15 GODINA USPJEŠNOG DJELOVANJA

U nedjelju 24. 11. 2013. godine Planinarsko društvo „Bundek“ iz Murskog Središća obilježilo je 15 godina postojanja.

Kišno prijepodne nije omelo stotinjak domaćih i susjednih planinara koji su na simboličan način šetnjom po Rudarsko-murskom putu obilježili taj značajan jubilej. Točno u 12 sati započeo je svečani dio u Vatrogasnom domu te im se pridužilo još planinara i predstavnika pojedinih društva.

Poetski uvod u cijelu Bundekovu priču pripremila je Katarina Braniša, neslužbena kroničarka Društva i tako na vrlo topao način započela svečani dio. Predsjednica Društva Sonja Vršić pozdravila je sve nazočne, a obratio im se i gradonačelnik Dražen Srpak istaknuvši rad Bundeka vrlo cijenjenim u Gradu, ali i šire. Učenica 4. razreda Leona Balent, uz pratnju mame Zvjezdane na harmonici,  obogatila je program zapjevavši poznate međimurske pjesme  Lepi moj vrtič, Ljubav se ne trži, Sedila sam za mašinom, šila sam  i tako razdragala sve nazočne.

Predsjednica je podnijela izvješće o 15-ogodišnjem radu te istaknula kako Društvo raste iz godine u godinu i po broju godišnjih aktivnosti, ali i po broju članova.  Društvo se ističe organizacijom   Vincekovog pohoda po kojem su poznati  širom Hrvatske, Slovenije i Mađarske.  2010. godine  HPS im je dodijelio i priznanje za  Vincekov pohod kao „Najbolje organiziranu  akciju“ u Hrvatskoj. 2011.g. na Vincekovom pohodu sudjelovalo je blizu 3 tisuće planinara i zaljubljenika u prirodu i te iste godine  od Grada MS primaju  Nagradu Grada za izuzetan doprinos u promidžbi  Grada, za organizaciju Vincekovog pohoda i za međunarodnu suradnju. Iste godine u prosincu župan Ivan Perhoč nagradio ih je Poveljom Međimurske županije  za „ velik doprinos u mnogobrojnim aktivnostima, za promoviranje Međimurja širom Hrvatske i drugih zemalja“. I tako su se u posljednjim godina nizala priznanja za dugogodišnji trud u mnogobrojnim aktivnostima, a godišnje organiziraju i blizu 40-ak  za oko 260 članova Društva, ali i za  članove okolnih društava s kojima često organiziraju zajedničke pohode i ture.  Društvo je za 10. godišnjicu izdalo monografiju „U carstvu planina“  i nagradilo sudionike godišnjeg projekta „10 pohoda za 10 godina društva“.

U 15 godina djelovanja organizirali su dvije planinarske škole koju je prošlo oko 70 članova. U Društvu imaju tri školovana markacista, 5 vodiča A standarda i 7 pripravnika pa su ove godine formirali  Vodičku sekciju kako bi planiranje aktivnost i samo vođenje  u planinama bilo prema europskim standardima. Svi su vodiči ujedno i članovi Stanice vodiča Varaždin.  Društvo ima dvije podružnice u Čakovcu, podružnicu „Lončići“ koju vodi Bojan Barić te podružnicu koju čine prof. vatrogasci „Sveti Florijan“ i s njima ponekad naprave kondicijske treninge. Sve one uspješno i vrlo liberalno djeluju i obogaću rad društva.

Budući da su  Društvo koje djeluje u pretežito ravničarskom kraju, planinarske aktivnosti im ne nedostaju. Planinare po hrvatskim planinama, ali i po slovenskim, talijanskim, austrijskim, crnogorskim, bugarskim, grčkim, bosanskim… a bili su i u Švicarskoj, Novom Zelandu, Nepalu… Uz Vincekov pohod zadržali su još neke tradicionalne kao što su „Zimski pohod na Pecu“, „Zimski pohod na Raduhu“, „Puni mjesec na Ivanščici“, „ Pohod na izvor rijeke Mure“, „Pohod prijateljstva“(noćni).

 Ono čime se posebno ponose odlična je suradnja s okolnim PD iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, osobito suradnja s PD Lendava, PD Prelog, HPD „Međimurje“ , HPD „Železna gora“ , PD „Mura“ i „Matica“ iz Murske Sobote, HPD „MIV“ iz Varaždina,  PD iz Lentija, iz Kaposvara (Mađarska) i PK „Ivanec“. Njihovi predstavnici nazočili su i na svečanoj sjednici  i članovima PD Bundek čestitali na uspješnom radu i zahvalili na suradnji. Nazočni su bili i predstavnici HPS-a – zamjenik pročelnika komisije za izdavaštvo i promidžbu Ivan Hapač  te predsjednik IO  Vladimir  Novak koji je Društvu čestitao na vrlo kvalitetnom radu te podijelio srebrne značke Društvu i Stanku Nemcu, jednom od inicijatora Društva i blagajniku od samih početaka.

I za 15 godina Društva izdali su knjižicu „ 15 pohoda za 15 godina Društva“  pa su sudionicima te akcije, a bilo ih je 40-ak, podijelili poklone.

Anđelko Hrženjak, dugogodišnji član „Bundeka“ koji živi u Grazu  pripremio je prezentaciju „Impresije“  u koju je smjestio svoje najdraže  fotografije iz vrlo bogatog planinarskog života, a popraćene odličnom glazbom.
Nakon svečanog dijela nastavilo se s neformalnim prijateljskim druženjem  uz planinarskim gulaš, piće i glazbu.

 

 I tako, od 16. 7. 1998. kada je započeo Bundekov život zahvaljujući inicijatoru Zlatku Bahuni  pa do danas može se nabrojiti mnogo aktivnosti koje su u Međimurju  okrenule jednu novu, pozitivnu stranicu posvećenu planinama, prirodi, druženju, ekologiji;  jednu novu, toplu ljudsku stranicu u koju su Bundeki prepisali  riječi  vrhunskog planinara Stipe Božića „… preporučam svima da pruže pogled prema horizontu koji nas dijeli od svemira, jer tamo stoji zapisano da je život prolazan…“ 

                                                                                                           (SV) foto: Tin Tomanić