PD „Bundek“ Mursko Središće organizira i poziva prijatelje i planinare na 26. Vincekov pohod

Pozivamo vas na tradicionalni zimski 26. Vincekov pohod koji će se održati u nedjelju,

21.1.2024. Pohod organiziramo po međimurskim bregima i to po svakom vremenu s ciljem da obilježimo Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 22. siječnja “službeni” početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si toga dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu.

Godine 2010. i 2016.  Hrvatski planinarski savez proglasio je naš pohod najboljom planinarskom akcijom u Rep. Hrvatskoj te smo za organizaciju Vincekovog  pohoda primili Godišnju nagradu

HPS-a.

Pozivamo Vas, poštovani planinari, da nam se pridružite na pohodu po vinorodnim brežuljcima, nijedan nije viši od 300 metara. Petnaestak kilometara lako se prijeđe za 4-5 sati kraj mnogih stajanki i odmorišta.

Put započinjemo u Toplicama Sv. Martin i nastavljamo preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Nakon  nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu (na nekima do njih  bit će tradicionalan Vincekov obred), krećemo prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu. Spuštamo se u ravničarski dio i potrebna su nam  još oko tri kilometra do sportske dvorane gdje završavamo s hodanjem,  a počinjemo planinarskom veselicom uz glazbu, jelo i piće (grah, hrenovke, kobasice) – hrana i piće nisu uključe u startninu pa vas molimo da to objasnite svojim članovima koji dolaze na pohod.

“Na dan sv. Vinka vinogradar ide v gorice po sakomu vremenu, pa i po dežđu i po snegu”, pa je tako i naš pohod predviđen bez obzira na vrijeme. Nadajmo se dobrom vremenu jer poslovica kaže:

Če Vinka sunce peče,
v lagve vino teče.

Start je između 8.00 i 9.00 sati u Toplicama Sv.Martin, na parkiralištu Toplica.
Iz Murskog Središća će ujutro od 7.10 do 8.45 sati voziti besplatni autobusi u Toplice.
Za one koji dolaze svojim prijevozom:  u Toplice je najlakše doći cestom M. Središće – Štrigova, skretanje kod Sv. Martina u naselju Brezovec. Iz smjera Slovenije preko graničnog prelaza Gibina i nakon 5 kilometara, u Brezovcu desno, smjer Vučkovec ili Toplice sv. Martin. Prijedlog za sve one koji dolaze autom – auto ostavite na parkiralištu u M. Središću i do Toplica idite autobusom kako kasnije ne biste morali po njega u Toplice.

Startnina je 3 €  za odrasle, za djecu je nema. U cijenu je uračunat prijevoz iz Murskog Središća (za one koji ne dolaze organizirano svojim busom), kontrolni kartončić (potvrdi se na cilju u dvorani) te kruh sa slaninama i žestica na startu. Listić startnine na kraju u dvorani potrebno je priložiti za pečat u kontrolnom kartončiću.

Svaki sudionik za 10., 15. 20. ili 25. Vincekov pohod dobiva nagradu.

Molimo vodiče skupina da na startu kod info-punkta prijave svoje društvo i preuzmu kontakt brojeve domaćih vodiča ili HGSS- službe u slučaju potrebe. Staza će službeno biti otvorena do 16 sati do kada će i članovi HGSS-a osiguravati stazu pa molimo sudionike da isplaniraju do 16 sati završiti s pohodom.

Svi sudionici pohoda hodaju na vlastitu odgovornost.

DOBRODOŠLI!!!

PD “Bundek” Mursko Središće