OŠTRO OKO SELNIČKIH STRIJELACA – mali, ali ponosan klub velikih rezultata

U uvodu ovog članka moram reći da mi je bila čast i ugoda posjetiti jedan mali klub iz „malog“ sporta koji postiže prestižne rezultate koji su medijski slabo ili nikako popraćeni. Sva pažnja medija usmjerena je na takozvane „velike „ sportove kao što su nogomet, rukomet, košarka, a „mali“ sportovi u koje spada i Streljački klub Selnica, prolaze „ispod radara“ bez obzira na rezultate koje postižu i veliku ljubav članova prema svojem klubu.

Streljaštvo je grana sporta koja doslovno obuzima one koji se počnu njime baviti pa tako ima kategorije od onih najmlađih do najstarijih tj. veterana. Kad smo već spomenuli najmlađe moramo napomenuti da tu postoji svojevrsni problem.

„Koliko god djeca bila zainteresirana za gađanje, njihovi roditelji na to gledaju s podozrivošću, jer ipak je u pitanju oružje“, rekao nam je predsjednik kluba Ivan Zadravec, napomenuvši da razloga za strah nema jer su na primjer nogomet i rukomet puno opasniji sportovi te nastavio: „Dok se ove predrasude ne uklone streljaštvom će se baviti puno manje djece nego što to ona žele. No, mladih ipak ima i oni su potvrda da je to siguran sport. Mlađe kategorije u našem klubu čak postižu izvanredne rezultate na državnom nivou“ rekao je na početku našeg razgovora.

Streljački klub Selnica počeo je djelovati 2015. godine, a osnivačka skupština održana je godinu dana ranije. O tome predsjednik Ivan Zadravec kaže: „Ja i jedan moj prijatelj bili smo članovi Sreljačkog kluba Strahoninec pa smo odlučili, na moju inicijativu, da klub osnujemo i u Selnici. Da bi došli do toga kontaktirali smo načelnika općine Selnica gospodina Ervina Vičevića koji nam je odmah dao punu podršku i osigurao prostor za treninge. Bilo je to u nekadašnjoj staroj školi, danas preuređenoj u Dom kulture. Nas 11 članova koliko nas je bilo na početku, odmah smo startali s takmičenjem u Županijskoj ligi u kojoj se natjecalo 9 klubova. Na tom samom početku bili smo veoma zadovoljni rezultatima. Klub se počeo polako širiti pa je tako dobio nekoliko kategorija, kadete, kadetkinje, seniore i veterane.“

Ivan Zadravec

Da bi pridobio mlade klub od 2017./2018. godine organizira Školu sreljaštva koju svake godine pohađa desetak djece. Koliko je to bio uspješan potez govori i podatak da su trojica kadeta izborili Državno prvenstvo i tamo postigli odlične rezultate. Od stotinjak strijelaca iz cijele Hrvatske osvojili su plasmane od desetog do četrdesetog mjesta.

U zadnje tri godine veterani su bili prvi u Županijskoj ligi što govori o kontinuitetu izvrsnih rezultata.  Na Državnim prvenstvima isto slijede odlični rezultati. Tako su njihovi članovi 2019. godine osvojili drugo mjesto, 2021. prvo mjesto, a 2022. treće mjesto, sve to u konkurenciji seniora. Također Ivan Zadravec osvaja 2022. godine prvo mjesto u kategoriji veterana grupe B.

Ivan Zadravec, 1. mjesto

Osim na takmičenjima koja traju od rujna do travnja, preko ljeta nastupaju na turnirima koje organiziraju drugi međimurski klubovi, pa im sezona tako traje skoro cijelu godinu. Kada su počeli nastupati na međunarodnim turnirima kao u Lendavi 2019. godine, sve to zaustavila je korona iako su se neka natjecanja održavala uz propisane mjere.

Ustaljeni ritam kluba, osim nastupa čine i dva treniga tjedno, utorkom i četvrtkom u dvorani u Donjem Koncovčaku u koju su instalilirali novi sistem s električnim nosačima meta. Za klub nastupaju i strijelci iz Sv. Martina na Muri, Prekope i Murskog Središća iz kojeg dolazi pravo pojačanje Saša Antolović-Gricko.

„Streljaštvom se bavim već niz godina. Gađao sam za umirovljenike Murskog Središća, a onda odlazim u Lendavu u susjednoj Sloveniji i za tamošnji klub nastupam nekoliko godina. Kada sam dobio poziv iz Selnice nisam ni trenutka dvoumio i sada sam ponosan što sam član ovog kluba.“ rekao nam je Saša.

Saša Antolović namješta nišanske funkcije

Pravi biser kluba je šesnaestogodišnja kadetkinja Dorotea Makovec, prvakinja županije i deseta na Državnom prvenstvu koju smo upitali kako to da se odlučila za sreljaštvo?

„ Taj sport bio mi je neobičan, a ja volim takve stvari. Streljaštvom sam se počela baviti s 11 godina, dakle „unutra“ sam već pet godina, lijepo mi je i naprosto uživam. Sljedeći mjesec opet nastupam na Državnom prvenstvu. Bilo bi lijepo da uđem u finale jer ovo mi je i zadnja kadetska godina. Pripremati ću se tako da ću više trenirati.“ rekla nam je Dorotea.

Iako je perspektivna hrvatska streljačica, među deset najboljih u državi, o nastupanju za neki veći klub ne razmišlja već će karijeru nastaviti u klubu u kojem je počela, dakle Streljačkom klubu Selnica.

Dorotea Makovec

Dorotea Makovec, 1. mjesto na Županijskom prvenstvu

Dorotea Makovec, 3. mjesto 

Na kraju smo opet razgovarali s predsjednikom kluba Ivanom Zadravcem.

„ Streljaštvo nije jeftin sport, mogli bi reći da je čak i skup jer cijena standardne puške je oko 1.500 eura, a financijski nam pomaže Općina te se ovom prilikom zahvaljujem načelniku Ervinu Vičeviću za svu podršku i pomoć koju nam je dao. Tu je još skupa oprema koju nabavljamo sami, a koja se sastoji od jakne, hlača, cipela i rukavica. Što se tiče budućnosti kluba opet smo uz pomoć načelnika dogovorili da dobijemo prostore za namjensku streljanu u Selnici gdje će se graditi novi Vatrogasni dom pa bi mi u sklopu njega bili u vlastitim prostorijama.

Namjera nam je uključiti u klub što više djece starosti od 9 godina pa nadalje, jer ovaj sport je za njih jako dobar jer povećava koncentraciju, disciplinu i pravilan razvoj. Stoga pozivam da se jave u klub za vrijeme održavanja treninga, utorkom i četvrtkom od 19-21 sati ili na moj broj mobitela 095 85 84 275. Također ćemo u razgovoru s ravnateljicom škole predložiti da se streljštvo uključi u manifestaciju „Svaki tjedan, sport jedan“ završio je agilni predsjedni Ivan Zadravec.

I na kraju možemo kazati da je ovo bila priča o jednom malom, rezultatima bogatom klubu s nadasve skromnim i vrijednim članovima koji pitaju „što mogu učiniti za klub“, a ne „što klub može učiniti za mene.“

 

(R. Tomanić, foto R. Tomanić i arhiva kluba)

Predsjednik kluba Ivan Zadravec

Državno prvenstvo 2020. veterani 1. mjesto ekipno

1. mjesto veterani, 2023.

Državno prvenstvo 2022. 3. mjesto ekipno

Ekipa kadeta na Državnom prvenstvu

Dorotea Makovec na treningu

Panić Danijel na trenigu

Saša Antolović na trenigu

Natjecanje

Natjecanje

Simpatična ekipa, Dorotea Makovec, Ivan Zadravec, Silvija Makovec (Doroteina majka), Daniel Panić i Saša Antolović-Gricko