Odvjetnik nogometnog suca Matije Presečana traži od Muralista da napišemo kako je ovaj sudio odlično, pošteno i objektivno

Na adresu Udruge Muralist stigao je zahtjev za objavom ispravka informacije odvjetnika Ivana Vukovića iz Križevaca u svojstvu punomoćnika nogometnog suca gospodina Matije Presečana iz Pitomače koji je 23.10.2021. godine u Murskom Središću vodio utakmicu između Rudara i Bjelovara, a na koju smo mi dali svoje izvješće i iznijeli vlastiti sud o njegovom vođenju te ponašanju  na  tom susretu.

Naš stav je bio i ostao da je tu utakmicu sudio loše, da je bio neobjektivan te je svojim odlukama teško oštetio NK  „Rudar“.

Postavili smo pitanje da li je on tu utakmicu loše vodio zbog toga što ne zna ili to radi iz nekih drugih pobuda te smo to nazvali načinom kako se jedino to može okarakterizirati.

Jer gospodin Matija Presečan ne radi taj posao iz ljubavi i besplatno, već za to prima adekvatnu nagradu propisano aktima NS Varaždina koji vodi to natjecanje. Prema tome za svoj rad kao i svagdje drugdje moraš nešto i dati, a to je prije svega u ovom slučaju objektivno i pravedno suđenje za sve aktere tog događaja. Nama je jasno da se u suđenju mogu dogoditi pogreške, jer griješe i igrači na utakmicama, pa što ne bi na to imali pravo i suci, ali ako se to dešava opetovano onda je to po nama nešto drugo.

To što gospodin Presečan tvrdi da je dobio prolaznu ocjenu nimalo ga ne oslobađa krimena lošeg suđenja jer mu je tu istu pozitivnu ocjenu dao delegat utakmice koji se čak ni jednom riječju nije osvrnuo na njegov način vođenja utakmice.  Poznato je kakvu i koliku objektivnost imaju pojedini delegati kada dođe do iole malo kompliciranijih situacija kao ovom prigodom i na čiju će stranu stati.

Sve sporne situacije na toj utakmici opisali smo detaljno, a one se mogu vidjeti i na samoj snimci te utakmice.

Nogometni klub Rudar je zbog takvog njegovog suđenja podnio žalbu na njegovo suđenje u toj spornoj utakmici, a naknadno mu je i suspendirano igralište zbog ružnih riječi upućenih na njegovu adresu i adresu delegata utakmice za vrijeme i nakon trajanja iste. Sve to govori da nije sve bilo tako lijepo i tako pošteno kako želi to prikazati gospodin Presečan.

Mi ne možemo ispraviti činjenična stanja koja su se dešavala na samom igralištu jer tu je svoju pravdu na svoj način dijelio gospodin Presečan, možemo reći  jedino da ga ne želimo  zvati „kradljivcem“ , nego osobom koja nije jednako pošteno dijelila pravdu za obje strane. Iz kojih razloga to on najbolje zna.

Gospodin Matija Presečan obavlja javnu dužnost te je kao takav i podložan sudu javnosti, ne samo našoj, već i onog dijela publike koja se našla na toj utakmici, a on sam zna što su oni mislili o njegovom suđenju, ma koliko god to bilo s njihove strane subjektivno.

Evo ja kao autor članka još jednom sam iznio ono što se dešavalo na toj utakmici kao osoba koja je u nogometnom svijetu već pet desetljeća, te jako dobro znam što sam vidio na toj utakmici.

U prilogu donosimo zahtjev advokata Ivana Vukovića:

Zlatko Rihtarec