Održana stručna konferencija na temu razvoja sportske rekreacije

 

U petak i subotu u Čakovcu u organizaciji Hrvatskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ održava se 10. stručna konferencija na kojoj je bilo riječi o stručnim kadrovima kao temelju razvoja sportske rekreacije.

Cilj konferencije je upoznavanje s aktualnim znanstvenim i stručnim pitanjima, vezanim uz stručne kadrove u području sportske rekreacije, važnima za daljnji razvoj rekreacije u našoj zemlji. Najvažnija pitanja otvorena u stručnoj raspravi odnosila su se na permanentno usavršavanje i profesionalni angažman stručnih kadrova.

O važnosti stručnog skupa svjedoči sudjelovanje velikog broja stručnjaka iz Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog olimpijskog odbora, te kinezioloških fakulteta iz Zagreba, Splita i Osijeka, ujedno i pokrovitelja skupa.

Predsjednik Hrvatskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“, prof. emeritus dr. sc. Vladimir Findak istaknuo je kako je ovo prva konferencija na kojoj se govori o stručnim kadrovima i važnosti sportske rekreacije „Sportska rekreacija nije jedinstven recept za kvalitetni život suvremenog čovjeka, ali se moramo složiti da predstavlja veliki dobitak za zdravlje ljudi u ovo vrijeme. Jedina biotička potreba čovjeka je kretanje, odnosno tjelesna aktivnost.“

Jedna od glavnih tema bila je Zakon o sportu, a ravnatelj Uprave za sport u Ministarstvu turizma i sporta Krešimir Šamija predstavio je što sve novi Zakon o sportu donosi i omogućuje za kvalitetniji razvoj sporta i sportaša.

Župan Matija Posavec istaknuo je postignuća Međimurske županije koja su prethodila dobivanju statusa Europske regije sporta 2022. kao i značajne rezultate ostvarene tijekom proteklih godinu dana otkada Međimurje – prva regija u Hrvatskoj – ponosno nosi titulu Europske regije sporta: „Mi smo županija koja je primjer po mnogočemu, pa tako i po broju sportaša i sportskih udruga. Sportska rekreacija organizirana je gotovo u svakoj našoj općini i gradu gdje se mještani okupljaju u promociji  zdravog načina života, te motiviraju ostale o važnosti tjelesne aktivnosti. Sportska rekreacija zbog svoje organiziranosti, brojnih aktivnosti, stručnih konferencija, nagrada na natjecanjima jedan su od razloga zbog čega Međimurje ponosno nosi titulu Europske regije sporta za 2022. godinu.“

Panelisti na stručnoj konferenciji bili su Marija Bilman dipl.oec, Dalibor Korenić viši sp.trener te Renata Kutnjak Kiš, dr.med.,spec. epidemiolog, koja je podijelila iskustvo promicanju sportske rekreacije na području Međimurske županije.

(Služba za poslove župana)