NOVINARI, KOVAČ I HNS ZAKUHALI, A SADA PERU RUKE

Odmah, unatoč brojnim opravdanjima koje navijači nalaze za svoje huligansko ponašanje, dakako, govorimo o šačici navijača, ne generaliziramo, ne može se opravdati divljaštvo, bakljada u Milanu nema opravdanja s obzirom kako je riječ o direktnom udaru na Hrvatsku.To nije obračun s Davorom Šukerom, to nije obračun sa Zdravkom Mamićem, to nije obračun s Dragom Ćosićem, to je obračun s Hrvatskom, to je najava rata svima nama koji želimo da ovaj projekt Nike Kovača, unatoč činjenici da je izbornik i sam odgovoran za ovo ludilo, uspije i da Vatreni u Francuskoj napokon učine taj korak više i na Europskom prvenstvu.

 

Nogometna reprezentacija Hrvatske nije ničija svojina, to je naša reprezentacija ma što god mi mislili o Davoru Šukeru, kao predsjedniku HNS-a, što god mi mislili o Zdravku Mamiću, kao gazdi hrvatskog nogometa, što god mi mislili o hrvatskim novinarima, od kojih mnogi godinama zajebavaju ne samo hrvatske navijače nego i većinu hrvatskih građana, što god mi, dakle, mislili o bilo kome Vatreni su hrvatsko bogatstvo, o rezultatima Vatrenih govoriti će se, kao što se ovih dana govori o velikoj pobjedi u Palermu protiv Italije prije dvadeset godina, puno godina nakon što oni koji danas drmaju Hrvatskom ne budu više ‘na ovom svijetu’.

 

Dakle, nitko nema pravo uništiti talentiranu reprezentaciju, generaciju koja ima nevjerojatnu vrijednost i sjajnu koncentraciju kvalitete te dosad neviđen talent. Oni koji dolaze, poput Halilovića ili Jedvaja, nisu ništa slabiji od onih koji trenutno igraju u prvom sastavu Vatrenih, odnosno, biti će im potpuno ravnopravni kada dođu u njihove godine. Tko to ima pravo, i u ime čega, uništiti? UEFA nas poslije ovakvih divljanja, a pogotovo ako se divljanje nastavi, može na pet godina izbaciti s europske reprezentativne karte, a onda nas na Euru i na svjetskim prvenstvima nema 16 godina, gdje smo onda i kome je to u interesu? Hrvatima, i tu Niko Kovač ima pravo, sasvim sigurno nije. Je li možda u interesu nekome iz Rijeke koji navodno polako, ali sigurno, okuplja ‘svoj’  ‘službeni’ klub navijača Vatrenih? Pogađate na koga mislimo, mislimo dakako, na Zorana Stevanovića, velikog prijatelja bivšeg neuspješnog ministra Željka Jovanovića, koji hrvatske navijače proganja zbog prvog bijelog polja u grbu te zbog zastave HOS-a. Javna je tajna da jedan dio medija i novinara zastavu HOS-a i hrvatski grb s prvim bijelim poljem, kakav se na tribinama pojavljuje s našim navijačima kad igra hrvatska reprezentacija već 24 godine, smatraju ustaškim obilježjima. Takvi mediji, takvi novinari, direktno su odgovorni, ali nisu krivi, krivi su počinitelji, za ono što se dogodilo u Milanu.  Oko toga nema dvojbe.

 

Hrvatska televizija ima posebnu ulogu u hrvatskom društvu, uostalom,. zato su dobili legitimno pravo da nas legalno pljačkaju, kroz RTV pristojbu, godinama. Zašto svoju ulogu Hrvatska televizija ne ispunjava na način da je to u interesu hrvatskih građana, hrvatskog naroda, onda i hrvatskih navijača?

 

Naime, pogađate, radi se o Dragi Ćosiću, bez ikakvog razloga Drago Ćosić napao je hrvatske navijače tijekom prijenosa utakmice Hrvatska – Malta (2-0) na startu europskih kvalifikacija, obrušio se na navijačko skandiranje ‘U boj za narod svoj’, što je izazvalo reakciju navijača, naravno, posve pogrešnu, međutim, kad se s navijačima ne radi, ne razgovara, kad ih vrijeđaju oni koji od njih žive obično dobijete ekstremni odgovor. Kad sijete vjetar, žanjete Oluju.

 

Drago Ćosić od omiljenog sportskog komentatora pretvorio se u omraženo ”trabunjalo’ kome se navijači sprdaju i koga, blago rečeno, ne podnose. Huligani su, naravno, zaslužili da budu kažnjeni poslije divljanja na utakmici u Milanu, govorimo o hrvatskim huliganima, i biti će kažnjeni u skladu sa zakonom, no, je li sretan izbor kada na javnoj televiziji, u živom prijenosu, u vrućoj atmosferi, Drago Ćosić poručuje talijanskoj policiji ‘udrite ih udrite gospodo, počistite to…’? Policija, naime, zna svoj posao, barem bi trebala znati, treba li joj novinar javne televizije, govoriti kako da to radi i pozivati na nasilje? Drago Ćosić se uvlači u stražnjicu izborniki Niki Kovaču, no, može li ulizivanje biti opravdanje za ponašanje jednog komentatora HTV-a, ‘javne tekevizije’?

 

Kad smo kod izbornika Nike Kovača, je li slučajno da navijači uopće ne slušaju što Kovač njima govori, pa ni kad ih preklinje? Naime, tijekom utakmice Bugarska – Hrvatska (0-1) u Sofiji došlo je do bakljade, hrvatski izbornik, iako nije znao što se događa, optužio je hrvatske navijače, incidente su izazvali, uz blagoslov sofijske policije, srpski i bugarski navijači, izbornik se nije ispričao navijačima mada ih je nazvao neljudima, dakle, i on je djelomični krivac za ovo što se događa. Navijači se očito više ne misle miriti s uvredama na svoj račun, nažalost, jedan dio, mali dio, njih služi se neprihvatljivim metodama borbe.  Hrvatski nogomet tu cijenu skupo plaća.

 

Jesmo li spomenuli Zorana Cvrka,  frajera HNS-a koji je odgovoran za sigurnost na stadionima, a koji je navodno glavni krivac, uz Stevu iz Rijeke, zato što je na utakmici Hrvatska – Srbija (2-0) ma Maksimiru zabranjen transparent ‘Zapamtite Vukovar?’ Tko ima pravo, u čije ime, zajebavati na ovaj način hrvatske navijače i braniti transparent podrške Vukovaru? Tada navijači još nisu bili ‘huligani’, pa čak to nije bila ni ona šačica navijača često spremnih na ispade.

Posljedice? Već smo rekli kakve bi mogle biti, od, ako bude sreće, novčane kazne do igranja pred praznim tribinama već protiv neugodne Norveške 28. ožujka iduće godine, a ukoliko se sve ponovi Hrvatska bi mogla dobiti kaznu oduzimanja bodova, baš kao što se to nedavno dogodilo Srbiji, a onda je naš već gotovi plasman, kakvim ga neki vide, na Euro itekako doveden u pitanje. I ne samo to, naravno,  cuger Platini mogao bi, u trenutku viška tekućine u organizmu, sjetiti se da bi Hrvatsku na nekoliko godina trebalo izbaciti iz europskih takmičenja, što bi u potpunosti uništilo hrvatski nogomet.

Kome je to, a nije Hrvatskoj i Hrvatima, u interesu?

 

(Ivana, http://www.tinolovka-news.com, foto PIXELL)