NK „MEĐIMURJE“ – Prigovor na odgovor I.O. Međimurskog nogometnog saveza vezano na izbor nosioca kvalitete za seniore

Nakon što smo danas primili odgovor Izvršnog odbora Međimurskog nogometnog saveza na naš pisani prigovor vezan uz izbor nositelja kvalitete u seniorskom nogometu možemo samo konstatirati da su njime potvrđene gotovo sve tvrdnje iznijete u našem dopisu.

Neprihvatljivo nam je obrazloženje da MNS nema kriterije temeljem kojih bi članovi Izvršnog odbora mogli donijeti odluku o ovom pitanju, jer je novo vodstvo Saveza u proteklih više od 100 dana imalo sasvim dovoljno vremena da ih usvoji ili promijeni, ako dosada nisu postajali ili nisu bili zadovoljavajući. S obzirom da se u dopisu MNS-a navodi da će kriteriji biti donijeti ubrzo ne shvaćamo zbog čega od Zajednice sportskih udruga i saveza MŽ nije zatražena odgoda za dostavu odluke dok ti kriteriji ne budu određeni? Tada bi cjelokupnoj međimurskoj nogometnoj javnosti, pa tako i našem klubu, bilo potpuno jasno na podlogu kojih činjenica je odluka donesena. Prepuštanje ovog izbora osobnom stavu svakog pojedinog člana Izvršnog odbora dovelo je do situacije u kojoj je presudni glas za donošenje odluke bio onaj predsjednika NK “Polet”, što u najmanju ruku nije korektno.

S obzirom da je naš klub imao svojeg predstavnika u prošlom sazivu Izvršnog odbora poznato nam je da se odluka o nositelju kvalitete za tekuću godinu donosila temeljem rezultate ostvarenih u prethodnoj godini. Već smo naveli da smo u 2021.godine bili najbolje rangirani međimurski klub, osvajači Međimurskog nogometnog kupa i sudionici 1/16 finala Hrvatskog nogometnog kupa. Činjenica je da se na polovici treće ligaškog natjecanja NK “Polet” nalazi na vodećoj poziciji, dok je naš klub na trećem mjestu, ali smatramo da se u obzir mogu uzimati samo konačni rezultati ostvareni na kraju natjecanja koji će, ionako, biti podloga za donošenje odluke o nositelju kvalitete za 2023.godinu. Zahvaljujemo šestorici članova Izvršnog odbora koji su prepoznali i podržali naše argumente te žalimo što je ovako važna odluka donesena preglasavanjem, a ne konsenzusom nakon provedene rasprave što je dosada bio slučaj.

Nakon svega ostaje dojam da se većina za donošenje odluke temeljila na osobnim vezama i preferencijama, a to nije put kojim bi se Savez trebao voditi. Nadamo se da to ubuduće neće biti slučaj, već će se odluke temeljiti isključivo na činjenicama i argumentima te donositi na temelju objektivnih, a ne subjektivnih kriterija.

S obzirom da je sporna odluka donesena bez argumentirane rasprave i temeljem subjektivnih procjena, naš će se klub obratiti nadležnim tijelima i institucijama, posebice onima iz čijih se proračuna izdvajaju sredstva za financiranje sporta, kao što je Međimurska županija, Zajednica sportskih  saveza i udruga Međimurske županije i drugi kako bi zatražili njihovo mišljenje o ovoj situaciji i ocjenu ispravnosti provedene procedure, uz zamolbu za odgodu provedbe ove odluke dok MNS ne usvoji potrebne kriterije nužne da bi se ona mogla objektivno donijeti.

Čakovec, 10. veljače 2022.

NK Međimurje Čakovec

O tom obavijest:

  1. Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije
  2. Matija Posavec, župan Međimurske županije