NEPONOVLJIVI AFIX – BOLJI OD AJAXA, A UTAKMICE IGRALI U PONOĆ POD SVIJEĆAMA

Prije 40 godina, 1974. na zgradi u centru mjesta koju smo zvali NON-STOP osvanuo je plakat koji je mještane pozivao na nogometnu utakmicu koja će se odigrati na Šuderki sljedeće subote u 10,00 sati ujutro. Sastati će se dvije ekipe za koje do tada nitko nije čuo AFIX i PUMS. Što predstavlja ime AFIX ni danas nije točno razjašnjeno, no kasniji obnovitelj te malonogometne ekipe Marijan Jurović Đać tajanstveno je odgovarao da to znači „bolji od Ajaxa“ koji je tih godina harao Europom. Za PUMS se uskoro saznalo značenje i ono će sada za sve vas biti iznenađujuće i otkriti koliko smo mi središćanci bili u to doba napredniji i liberalniji od “ trulog zapada“ koji nam danas nameće neke svoje standarde. Dakle PUMS je značilo Pedersko udruženje Murskog Središća , a mi smo tako već prije 40 godina podržavali istospolne veze i brakove.

Kako je spomenuta utakmica bila plakatirana, a milicija saznala značenje PUMS (u Jugoslaviji je homoseksualnost bila kažnjiva) kao i imena aktera, obavijestila ih je da utakmicu moraju odigrati ili će biti prijavljeni zbog lažnog informiranja naroda. Kako ne bi imali probleme, njih šestorica (podaci poznati Muralistu) otišla je na Šuderku, skinula cipele od kojih su napravili male golove, podsukala hlače i utakmicu odigrala pod budnom paskom milicije.

Ova mala humoristička zgoda samo je uvod o nastajanju AFIXA koji je službeno osnovao već prije spomenuti Marijan Jurović-Đać  20.12.1980. godine. Povodom toga u jednim novinama je izjavio: „ Već samim formiranjem ekipe težili smo tome da u mali nogomet unesemo nešto svježine i atraktivnosti. Težili smo organiziranju atraktivnih i revijalnih utakmica, a vrhunac su bili ponoćni susreti na kojima smo dočekivali Novu godinu.“

O tim spektaklima raspisale su se novine u tadašnjoj Jugoslaviji jer je time nogometna sezona započinjala baš u Murskom Središću. Održale su se četiri takve utakmice, a igralo se po velikom snijegu i pod svjetlom stotine svijeća koje su bile raspoređene uz igralište iza Osnovne škole. Ne moramo spominjati da im je prisustvovalo puno gledatelja koji su kasnije zajedno sa igračima nastavili slavlje kod sponzora „Vesele Slavonke“ tada popularne gostionice.

I tako je krenula priča o legendarnom AFIXU za koji je nastupalo stotinu igrača (igrati za Afix bila je stvar prestiža) na raznim turnirima, prijateljskim i revijalnim utakmicama koje su organizirali kroz više od deset godina svog postojanja. Prostor nam ne dozvoljava da ih sve nabrojimo, svih se ne bi mogli ni sjetiti, no spomenimo neke koji su učestvovali na osnivačkoj skupštini 09.02.1981. godine. Za voditelja ekipe izabran je bio Marijan Jurović-Đać, a u najuže vodstvo ušli su Levačić Marjan-Levi, Šubić Mirko-Fredi, blagajnik je bio Kerek Josip, a za prijevoz je zadužen Darko Pokrivač-Furika. Prve dresove nabavio je Levačić Zdravko-Đango koji je zbog toga bio oslobođen plaćanja članarine. Osim njih u ekipi su bili Vrbanić Željko, Trstenjak Josip, Tarandek Zvonko, Kodba Dragutin-Gec, Goričanec Drago-Danda, Varšić Vlado-Čipči, Šubić Boro, Barat Marijan-Koš, Časar Vjekoslav-Čoso, Perhoč Vlado-Mujc, Rajko Majsen, Golubić Branko, Radiković Boris, Zlatko Rihtarec i mnogi, mnogi drugi dečki koje na žalost ne možemo sve nabrojiti. Za ekipu su povremeno nastupali i profesionalni igrači kao Srećko Bogdan Čeći i Srša Anton-Bojs.

 

O AFIXU bi mogli još puno toga napisati, no ostavimo to za neku drugu priliku koje će sigurno biti. (R. Tomanić)