NAKON IZVRŠNE, SRPAK PRIGRABIO I SUDSKU VLAST !

Hvalevrijedna je inicijativa NK Rudara da se opet obnovi tradicija susreta Gornjeg i Donjeg kraja koja je zadnjih godina bila zapostavljena. Ove spektakularne nogometne utakmice počele su se redovito igrati početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok je prva prema informacijama Darka Roba – Robsona odigrana čak 1975. i završila pobjedom Gornjeg kraja 4 : 1.

Tradiciju je pokrenuo i utakmice niz godina organizirao Marijan Jurović – Đać, živa enciklopedija središćanskog sporta i osnivač legendarnog malonogometnog kluba „Afix“. O kakvim se tu susretima radilo najbolje govori sljedeći podatak. Pripreme za utakmicu počinjale su tjednima ranije. Odredili su se izbornici koji nikako nisu imali lak posao jer nastupiti i braniti boje svoga kraja bilo je pitanje časti i sveta obaveza svakog pozvanog igrača.

Bili su to cjelodnevni spektakli koji su počinjali u prijepodnevnim satima kuhanjem bograča i pečenjem odojaka, da bi se nastavilo utakmicom i sveopćim slavljem koje je obavezno završilo duboko u noći. Na početku su se događale zanimljive situacije jer je trebalo odrediti granicu između dva kraja koja je i više puta mijenjana da bi konačno bila utvrđena konsenzusom na liniji središćanske crkve.

Iako su ove utakmice revijalnog karaktera ipak je pobjeda od velikog značaja pa se ne biraju sredstva da se do nje dođe. Izgleda da je na današnjoj utakmici Gornji kraj odlučio deklasirati Donji kraj pa je u ekipu pozvao Damira Roba i Borisa Radikovića, dok će pravdu dijeliti sudačka trojka također iz Gornjeg kraja predvođena gradonačelnikom Draženom Srpakom.

Tako je Srpak nakon izvršne, prigrabio i sudsku vlast, a „donjokrajčani“ se nadaju da je neće zloupotrijebiti.

Utakmica počinje u 16 sati i nemojte je ni slučajno propustiti jer nešto takvo zaista treba vidjeti.

(R. Tomanić)