Najsjevernijom utrkom Hrvatske otvorena Eko-staza „Svetomartinska Mura“

 

Dvjestotinjak sudionika Najsjevernije utrke Hrvatske imalo je priliku otvoriti Eko-stazu „Svetomartinska Mura“ koja se nalazi kod Mlina na Muri u Žabniku – najsjevernijoj točki Hrvatske. Duž gotovo 5 kilometara proteže se poučna staza uz rijeku Muru u općini Sveti Martin na Muri, koncipirana kao kružna staza na postojećim pješačkim putovima uz glavni tok rijeke Mure i stari rukavac rijeke. Staza je osmišljena u suradnji s Javnom ustanovom za zaštitu prirode Međimurska priroda, u sklopu projekta „Med dvemi vodami“.

Uređenjem ove staze objedinjujemo prirodni, društveni i kulturni identitet našeg kraja i dobivamo zaokruženu priču onoga što je danas općina Sveti Martin na Muri, a to je destinacija aktivnog i kvalitetnog života.“, poručio je na otvorenju Eko-staze „Svetomartinska Mura“ načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, koji je posebne zahvale uputio djelatnicima općinskog Upravnog odjela koji su među zaslužnima za uspješnu realizaciju projekta vrijednog 1,7 milijuna kuna.

Projekt je svojim dolaskom podržao i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, a među uzvanicima bili su gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, pročelnik UO za gospodarstvo,  poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, vijećnici Općine Sveti Martin na Muri, voditelj Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri David Novinšćak, ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec, ali i brojni mještani i posjetitelji. Svečanom činu otvorenja staze pomogli su Tena Hažić i Filip Županec iz Dječjeg vrtića Smješko te Niko Jakopić i Eva Žbulj iz Dječjeg vrtića Ribica.

Eko-turistička poučna pješačka i biciklistička staza „Svetomartinska Mura“ uređena je za šetnju, bicikliranje, ribolov i druge rekreativne aktivnosti za sve dobne skupine, a duž staze postavljeno je 20 edukativnih tabli koje poučavaju o rijeci Muri, njenoj važnosti kroz povijest i bioraznolikosti koja se nalazi uz nju, o povijesti skelarstva, ribolovu uz rijeku. Na samoj stazi postavljene su tri šumske učionice, a rekonstruiran je i drveni mostić preko rukavca rijeke Mure. Važnost staze u kontekstu zaštite prirode istaknuo je ravnatelj JU „Međimurska priroda“ Siniša Golub: „Prostor uz rijeku Muru posljednjih se dvadesetak godina drugačije vrednuje i promišlja. Cilj nije odvojiti ljude od prirode već ih osnažiti da budu njeni zaštitari. Ova priča nadograđuje nedavno otvoreni Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu koji već sada ostvaruje veliku pažnju posjetitelja i medija, a do kraja godine završit ćemo cijeli projekt zahvaljujući kojem će Međimurje dobiti atraktivne turističke sadržaje.“

Staza prolazi kroz prekrasan prirodni ambijent Regionalnog parka Mura-Drava koji je ujedno dio UNESCO-vog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, a u neposrednoj blizini nalaze se ergela međimurskog konja, prvi restaurirani mlin na rijeci u nizinskoj Hrvatskoj i skelarska hiža. „Staza se nalazi na lokaciji koja priča priču o ljepoti međimurske prirode. Kao jedan od 70 kapitalnih projekata koji su oslonjeni na županijski proračun, Eko-staza „Svetomartinska Mura“ može se izdvojiti kao najljepši projekt kojim zaokružujemo cjelinu ponude prirodnih vrijednosti Međimurja koje su jedinstvene u svijetu.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je nazočio svečanom otvorenju i aktivno sudjelovao u Najsjevernijoj utrci Hrvatske u organizaciji Atletskog kluba „Međimurje“ Čakovec.

S ciljem promocije nove šetnice uz rijeku Muru te promoviranje zdravog načina života i poticanja sportsko-rekreativnih aktivnosti, Najsjevernija utrka Hrvatske okupila je dvjestotinjak sudionika koji su se mogli natjecati u utrci građana dugoj 3,9 km ili glavnoj utrci na 7,8 km.

UO za poslove župana