Na Europskom prvenstvu šesto mjesto za Filipa Udea

Čakovčanin Filip Ude svoju odiseju na Europskom seniorskom gimnastičkom prvenstvu završio je osvajanjem šestog mjesta na konju s hvataljkama. U nedjeljnom finalu 32-godišnjak nije pružio svoju najbolju predstavu. Cijelu njegovu vježbu obilježila je greška na početku, nakon čega se teško vratio u ritam. No, osvajač europskog, svjetskog i olimpijskog srebra ipak je bio zadovoljan jer je nakon duže stanke opet bio uz bok najboljima.

– Nisam do kraja zadovoljan, ali sam sretan što nisam pao. Na početku vježbe bilo je dosta tehničkih poteškoća, ali sam uspio izvući svoj nastup do kraja. Nešto je loše krenulo. To mi se nikad nije desilo. Tri puta sam ponavljao isti element. Krenem. Nije išlo. Kao da mi netko leđa zadržava. Zakočio sam se gore. Jednostavno nije išlo. Krenem. Ne ide. Krenem. Ne ide. Treći put krenem. Ne ide. I onda sam preskočio taj element i nisam išao cijelu vježbu – rekao je Ude nakon finala i kroz smijeh dodao kako je konačno pobijedio olimpijskog prvaka Britanca Whitlocka (Whitlock je pao sa sprave op.a.).

– Drago mi je zbog Roberta Seligmana (osvojio srebro op. a.) što je nakon 10 godina uzeo medalju. No, sada znam da ću i ja, ako nastavim ovako dobro raditi, opet biti na postolju – poručio je.

Trener Igor Kriajimski je izjavio kako je njegov dojam podjeljen 50-50.  – Dobro je što je Filip vježbu odradio do kraja i nije pao, ali nisam baš zadovoljan što je smanjio početnu ocjenu. No, ipak finale je svaki puta priča za sebe i svašta se može dogoditi. Na Svjetskom prvenstvu krajem listopada u Dohi bit će odličan – siguran je Kriajimski.

Ocjenu cijelog tjedna dao je trener Mario Vukoja.  -Dok sumiramo sve moramo biti zadovoljni. Marko Sambolec je napravio odlični posao, Filip izdržao pritisak kvalifikacija koji mu je radio probleme, ali očito da stvari nisu do kraja riješene. Izgubio je ritam na početku, bila je to neka psihološka barijera, ali dobro je što ipak nije pao. Samo treba raditi istim tim tempom , dok je najteže treba samo bolje trenirati. Filip ima kvalitetu , ali to treba dokazati kada je najteže. Upornost, radišnost, teški treninzi su formula za uspjeh, a to je potvrdio Seligman koji je nakon 10 godina opet na postolju – zaključio je Vukoja.

Ovim rezultatom Filip Ude potvrdio je status vrhunskog sportaša prve kategorije Hrvatskog olimpijskog odbora.

(M.D. foto HGS)