Mladi učesnici programa „Fudbal za prijateljstvo“ iz celog sveta podelili su life-hackove za očuvanje životne sredine u izazovu #F4FsmallSteps

Napomena urednika: Ovaj tekst objavljujem u originalnoj verziji kakva nam je poslana, na srpskom jeziku, jer smatram da prijevod nije potreban.

Mladi učesnici programa „Fudbal za prijateljstvo“ Javnog AD „Gazprom“ iz više od 200 zemalja govorili su o svom doprinosu zaštiti životne sredine i pokazali su u kratkim videozapisima kako svakodnevno pomažu planeti i ohrabrili su drugu decu iz projekta da slede njihov primer pokretanjem izazova „Small Steps to Save the Planet“ (Mali koraci za spas planete).

U ovom videu možete se upoznati sa life-hackovima mladih sudionika F4F-a.


Tradicija davanja Međunarodnim timovima prijateljstva imena retkih vrsta životinja kojima preti izumiranje uspostavljena je 2018. godine. Ova inicijativa podiže svest o potrebi njihove zaštite.

Ove godine u Prvenstvu sveta „Fudbal za prijateljstvo“ učestvuju međunarodni timovi s imenima kao što su „Kineski aligator“, „Crvenonoga vrana“, „Mrka ajkula“, „Beli nosorog“, „Palasova mačka”, „Zvezdasta krtica“, „Šumska sova”, “Zapadni dugorepi jež”. Samo prvenstvo održaće se u digitalnom formatu od 24. maja do 29. maja na bazi multiplayer fudbalskog simulatora F4F World. U njemu će učestvovati 32 tima s igračima iz više od 200 zemalja.

„Fudbal za prijateljstvo“ veliku pažnju posvećuje zaštiti prirode. Inicijativa za zaštitu životne sredine ima za cilj promovisanje pažljivog odnosa prema životnih sredini. Deca su 2016. otvorila Vrt prijateljstva u parku Trenno u Milanu, gde je svaka od 32 međunarodna tima zasadila svoje drvo. Trideset i treće stablo zasadila su deca s invaliditetom iz Fondacije Don Karlo Njoki.

2018. godine u Moskvi, gde su se u to vreme održavala završna takmičenja, Mladi su učesnici prevoženi automobilima na prirodni gas. U međuvremenu, nacionalni parkovi i prirodni rezervati iz čitavog sveta, uključujući Rusiju, Sjedinjene Države, Nepal i Ujedinjeno Kraljevstvo, pridružili su se inicijativi za zaštitu životne okoline F4F. 2019. godine, u sklopu Svetskog dana životne sredine UN-a, Mladi učesnici održali su webinar F4F Speaks for Nature, posvećen brizi za životnu sredinu.

Teo Bens Ronašeki, Mađarska: „U našoj porodici brinemo o životnoj sredini, koristimo manje plastike, recikliramo je, a ne bacamo. Umjesto toga uzimamo, na primer, metalne boce. Ne bacamo otpadni papir, već ga koristimo za beleške. Povrće i voće ne bacamo, već pravim kompost u vrtu.“

Nanihi Broseus, Tahiti: „Umesto plastike, koristim bocu za vodu za višekratnu upotrebu. Praktičano je, izgleda kul i pomaže mi da koristim manje plastike. Ovo je mali, ali važan korak u zaštiti naše planete.“

Asif Muhamad Rašid, Šri Lanka: „Ja takođe doprinosim očuvanju naše planete. Znam da su i mali koraci za to važni. Volim da radim u bašti – majka me tome naučila kad sam bio još mali. Drveće igra važnu ulogu. Što je ono zelenije, to je naša životne sredina zdravija.“

Ostali predlozi mladih uključuju sprovođenje mera s ciljem uštednje energije i povećanja upotrebe obnovljivih izvora energije, eliminisanje upotrebe hemijskih đubriva, kompostiranje hrane i baštenskog otpada, kao i veće korišćenje obnovljivih prirodnih resursa.

Opšte informacije o programu

Međunarodni deči društveni program „Fudbal za prijateljstvo“ Javno AD „Gazprom“ realizuje od 2013. godine. Tokom proteklih osam sezona program je obuhvatio 211 zemalja i regija, okupio više od 15 hiljada učesnika i stekao preko 6 miliona pristalica.

Učesnici programa – Mladi fudbaleri i Mladi novinari – dečaci su i devojčice uzrasta 12 godina, uključujući one s invaliditetom. Predstavljajući različite zemlje i kulture, mladi fudbaleri se ujedinjuju u mešovite timove i sopstvenim primerom dokazuju da nacionalnost, pol i fizička sposobnost nisu prepreka za igranje u istom timu.  Mladi novinari prate događaje Programa u Međunarodnom dečjem press centru.  Svi učesnici dobijaju status Mladih ambasadora, a po povratku kući nastavljaju da dele iskustva i promovišu ljudske vrednosti – prijateljstvo, jednakost, pravednost, zdravlje, mir, predanost, pobedu, tradiciju i čast.

„Fudbal za prijateljstvo“ podržavaju UEFA, FIFA, fudbalski savezi i vodeći svetski fudbalski klubovi, međunarodne dobrotvorne fundacije, poznati sportisti, političari i umetnici. Projekat je osvojio više od 60 međunarodnih i nacionalnih nagrada za društvenu odgovornost, sport i komunikacije, uključujući dva Ginnisova rekorda™ za najvišenacionalniji fudbalski trening u istoriji i najveći onlajn fudbalski događaj na svetu.

„Fudbal za prijateljstvo“ je 2020. godine održan u onlajn formatu. Posebna digitalna platforma okupila je više od 10 hiljada igrača svih uzrasnih grupa i postala je baza za međunarodna dečja takmičenja, kao i igralište na kome svako može da vežba,udružuje se u mešovite međunarodne timove i igra svoju omiljenu igru u formatu „Fudbal za prijateljstvo“ ne napuštajući svoj dom.

Teodora Stojković