MIRKO GRČA: KAKO SE RODIO KOŠARKAŠKI KLUB U MURSKOM SREDIŠĆU

Uoči susreta Rudara i Zadra povodom 40 godina košarkaškog kluba u Murskom Središću, svaki dan objavit ćemo osvrt jedne od legendi kluba, a prvi je na redu Mirko Grča koji je u klubu od samog početka.

Pišući o tome kako se rodio K.K. u Murskom Središću, pišem o jednom prelijepom vremenu kada smo bili mladi, puni entuzijazma, revolta i svakakvih ideja. Mnogo nam je značilo druženje koje je imalo neki smisao.

Godine 1972. nekoliko nas počinje igrati košarku u Vratišincu. Na “treninge“ i utakmice vozili smo se biciklima po makadamu. Oprema nam se sastojala od majice i nekakvih patika, koje su bile sve samo ne košarkaške. S obzirom na to da nas je u Vratišinec odlazilo po pet ili šest, pojavila se ideja da osnujemo klub u M.Središću. U sportskom društvu “Partizan“ nismo dočekani s oduševljenjem. Za njih smo bili grupa nekih čudnih tipova sa još čudnijim idejama. Bez obzira na sve, klub je osnovan kao sekcija pod imenom “Društvo za rekreaciju i tjelesni odgoj“. Slijedila je borba za uređenje košarkaškog igrališta, koja je bila sve prije nego laka.

Uključili smo se u tadašnju Međimursku ligu. Jedna od zanimljivosti vezanih uz igrače, bila je ta da smo neki igrali košarku i rukomet, a neki još i nogomet. Bilo je primjera kad smo u subotu igrali košarkašku utakmicu, nedjeljom prije podne rukomet, a popodne nogomet.

Bili smo samouki jer na žalost ni jedan nastavnik tjelesnog odgoja nije našao vremena da nam pomogne. Klub je iz godine u godinu rastao kako organizacijski, tako i stručno. Najveći pomak nastao je angažiranjem sponzora, radne organizacije Modeks. Klub je postao samostalna Sportska organizacija. Postavljen je novi asfalt, konstrukcije te rasvjeta za koju je bio najzaslužniji Cilar Josip-Cipi. U KK “Modeks“ počeli su dolaziti igrači iz Lendave, Čakovca i okolnih sela. Postali smo drugi košarkaški klub u Međimurju, kako organizacijski, tako i po rezultatima.

Poslije dvadesetak godina koje sam proveo u klubu, došlo je do razilaženja u idejama, te određenog zasićenja. Odlučio sam otići uz prijateljski stisak ruke.

Uvijek kad govorim o klubu i o vremenu provedenom u njemu, osjećam ponos, prije svega zbog toga što su svi s kojima sam radio i družio se, postali i ostali normalni ljudi, formirani uz bavljenje sportom.

Slika: KK “DRTO“ Mursko Središće, prvaci Međimurske lige 1974.

Gornji red (s lijeva na desno): Mirko Grča, Zlatko Rihtarec, Josip Cilar, Srećko Bogdan Čeči, Milan Đurić.

Donji red (s lijeva na desno): Antun Srša, Petar Novak, Antun Šimunić, Bojan Kutnjak.

 

                                                                                            (Teo Cilar)