Međunarodnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih u Splitu pratit će mnoge sportske zvijezde

Međunarodna završnica Plazma Sportskih igara mladih održava se u Splitu, finala Coca-Cola Cupa malonogometnog turnira na Prokurativama pratit će Aleksander Čeferin, Davor Božinović, Zvonimir Boban, Predrag Mijatović, Mario Stanić, Dario Srna, Nemanja Vidić, Aitor Caranca….

Međunarodna završnica Plazma Sportskih igara mladih održava se u Splitu od 21. do 26. kolovoza, a  održana su i prva natjecanja. Atmosfera na međunarodnoj završnici je fantastična, iako su se okupili radi natjecanja, djeca i mladi iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u Splitu se upoznaju, druže i kupaju, te s nestrpljenjem očekuju Coca-Cola All star day.

Plazma Sportske igre mladih, najveća sportsko-amaterska manifestacija u Europi, međunarodnu završicu i svečanost zatvaranja sezone već tradicionalo održava u Splitu. Najboljolje ekipe i pojedinci u 10 sportskih disciplina natječu se za titulu Međunarodnih prvaka. Proteklih dana održana su finala HP turnira u tenisu na terenima Dalmacijacementa u Solinu, turnir u odbojci na pijesku u Podstrani, utrka na 60 metara i graničar u sklopu Telemach Dana sporta, Kinder Joy turnir u uličnoj košarci i Tommy turnir u malom nogometu na ternenima SC Kampus te utakmice Coca-Cola Cupa, a sportski duh i natjecanja proširit će se u četvrtak i petak i na splitsku Rivu te Prokurative.

Hugo i ništa drugo međunarodne su prvakinje u odbojci na pijesku, a srebrne su Wonder Woman, u muškoj konkurenciji zlatna je ekipa Nemoj vikat, dok se Daruvar drugi popeo na postolje. Ekipe nam dolaze iz Osijeka, Pule, Slavonskog Broda i Daruvara.

U sklopu Telemach Dana sporta održana su natjecanja u graničaru i u atletici. Graničar je posebno popularna disciplina jer kroz natjecanja miješanih ekipa dječaka i djevojčica promiče inkluziju, jednakost i toleranciju. Vatreni zmajčeki (Hrvatska) treći put za redom su međunarodni prvaci u graničaru, a u kategoriji 2014. godište i mlađe ekipa Jagode (Hrvatska) kući nosi zlatnu medalju.

Na HP turniru u tenisu u kategoriji djevojčica Filipa Bodrožić (Hrvatska) osvojia je zlatnu medalju, na postolje na drugo mjesto se popela Antea Vuk, a brončana je Emana Mislim (Bosna i Hercegovina). U kategoriji dječaka na teniskim terenima međunarodni prvak je Bogdan Miličević (Srbija), srebrni je Luka Jovanović (Srbija), a na trećem mjestu Petar Rodinis (Hrvatska).

Turnir u uličnoj košarci Kinder Joy iznimno je atraktivan kako za igrati tako i za gledati. Uz podršku i glasno navijanje Voriorsi su najbolji u muškoj, a ekipa Požega u ženskoj konkurenciji.

Održane su utakmice i Tommy malonogometnog turnira, u kojem je ekipa Srećkovo jato (Srbija) zlatna, Međimurski lepi dečki (Hrvatksa) su srebrni, a boroncu su uzeli MNK Bihać.

Natjecanja međunarodne završnice nastavljaju se u MIS turniru u odbojci, HEP turniru u rukometu, FIDE turniru u šahu, stolnom tenisu i Coca-Cola Cupu.

Najpopularniji sport na svijetu ima veliku bazu na Coca-Cola Cupu u sklopu Plazma Sportskih igara madih. Coca-Cola Cup malonogometni turnir, nakon kvalifikacijskih turnira, gradskih, županijskih i regionalnih natjecanja te državnih finala koji su se održavali od siječnja do srpnja, utakmice međunarodnog finala odigrat će u samom srcu Splita, na Prokurativama. Prekrasan mediteranski trg Plazma Sportske igre mladih pretvorile su u nogometni teren, kako bi djeci i mladima dočarale atmosferu pravih nogometnih natjecanja. Mlade će nogometašice i nogometaše s tribina na Prokurativama bodriti i Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e i UEFA Foundation for Children, s kojom Igre već 4 godinu za redom surađuju u promociji ženskog nogometa. Na tribinama će utakmice gledati i navijati SIM abmasadori i prijatelji Igara Nasser Al-Khelaifi, Sandor Csany, Davor Božinović, Zoran Gajić, Zlatko Mateša, Božidar Maljković, Ivica Puljak, Marijan Kustić, Zovonimir Boban, Predrag Mijatović, Mario Stanić, Dario Srna, Nemanja Vidić, Aitor Caranca, Aljoša Asanović, Stipe Pletikosa i mnogi drugi. Utakmicu će suditi Svetlana Bilić, najbolja sutkinja s ovih prostora i legendarni nogometni sudac Roberto Rosetti, koji je sudio utakmice na Svjetskim i Europskim prvenstvima.

Nakon utakmice, atmosferu svečanog zatvaranja 27. sezone Igara na splitskoj Rivi nastupom će zagrijati Luka Nižetić.

Coca-Cola All-star day

U promociji sporta i sportskog načina života kod djece i mladih, Plazma Sportske igre mladih u sklopu svečanog zatvaranja 27. sezone, obogatile su Coca-Cola All-star Danom sporta.

Coca-Cola All-Star day započet će ceremonijom proglašenja novih ambasadora Plazma Sportskih igara mladih Darija Srne i Nemanje Vidića u Hrvatskom domu u Splitu. Program u sklopu svečanog zatvaranja 27. sezone Plazma Sportskih igara mladih nastavit će sena Rivi, revijalnim šahovskim turnirom na kojem će zaigrati šahovski velemajstori predvođeni Arkadyjem Dokovichem, predsjednikom FIDE – Svjetske šahovske organizacije.

U sklopu bogatog programa Coca-Cola All-Star day Split će ugostiti i revijalni turnir u padelu, najbrže rastućem sportu današnjice. Nasser Al-Khelaifi, predsjednik Paris Saint Germaina i član izvršnog odbora UEFA-e i Zvonimir Boban, zaigrat će padel protiv Nemanje Vidića i Mehmeda Baždarevića, a natjecat će se u društvu visokih sportskih dužnosnika.

Kruna cijele 27. sezone Plazma Sportskih igara mladih bit će velika Coca-Cola All-star nogometna utakmica na Prokurativama 25. kolovoza u 21 sat. Revijalnu nogometnu utakmicu igrat će SIM ambasadori i prijatelji Igara Aleksander Čeferin, Nasser Al-Khelaifi, Luis Figo, Esteban Cambiasso, Predrag Mijatović, Aitro Caranca, Gaizka Mendieta, Zvonimir Boban, Mario Stanić, Darijo Srna, Nemanja Vidić, Christian Karembeu, Aljoša Asanović i mnogi drugi protiv reprezentacije mladih SIM-ovaca.  Utakmice će suditi Svetlana BilićRoberto Rosetti.

Coca-Cola All-Star nogometna utakmica, kao i svi programi u sklopu svečanog zatvaranja 27. sezone Igara bit će u izravnom prijenosu na N1, Sport klub i Arena sport televizija.

Od osnutka 1996. godine u Splitu za sve sudionike natjecanja na svim razinama su potpuno besplatna, a do danas Igre su obogatile živote više od 2,5 milijuna djece i mladih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Matea Kekez