Međunarodno sportsko natjecanje vatrogasne mladeži PIKAČ KUP 2024 u Merhatovcu

U cilju promocije sportskih aktivnosti među vatrogascima kao i promociji vatrogasnog sporta u Republici Hrvatskoj, organizira se međunarodno sportsko natjecanje vatrogasne mladeži  PIKAČ KUP 2024 koje će se održati na sportskim terenima u Merhatovcu 17. i 18.8.2024.

Natjecanje se provodi u četiri discipline, odnosno pojedinačno u utrci na 100 metara s preprekama i penjanju na trening toranj, štafetnoj utrci 4x100m i mokroj vatrogasnoj vježbi s motornom pumpom, kao i disciplini „dvoboj“ u kojoj se plasmani rangiraju zbrajanjem postignutih rezultata u spomenute dvije pojedinačne discipline.

Natjecanje zajednički organiziraju Vatrogasna sportska udruga Merhatovec i Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, koje već dulje vrijeme zajednički promoviraju vatrogasni sport među članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Međimurske i Varaždinske županije.

Na natjecanju će sudjelovati mladi natjecatelji iz Bugarske, Češke i Slovačke kao i domaći natjecatelji.

Aktivnosti se provode uz potporu Općine Selnica, Grada Mursko Središće te Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije.

Erasmus + mobilnost sportskog osoblja

Vatrogasna sportska udruga Merhatovec uspješno je aplicirala projekat u području sporta – Mobilnost sportskog osoblja te s Agencijom za mobilnost i programe EU sklopila ugovor o provedbi projekta mobilnosti kojom će 4 članova udruge – trenera, sudaca i administrativnog osoblja sudjelovati na mobilnosti u Bugarskom gradu Varna kod organizacije sportskog događaja te stjecati dragocjeno iskustvo u organizaciji međunarodnog sportskog događanja.

Domačin mobilnosti je  Sportski klub vatrogasnih sportova Varna koji već 10 godina organizira Međunarodno sportsko natjecanje vatrogasaca ODESSOS KUP, te posjeduje zavidno znanje i iskustvo u provedbi ovakvog tipa natjecanja. Suradnja s bugarskim vatrogascima traje od 2014. godine i sudjelovanja ekipe DVD Žiškovec na Svjetskom sportskom prvenstvu vatrogasne mladeži. Stečeno iskustvo sudionici mobilnosti primijeniti će kod organizacije ove vrste natjecanja u Merhatovcu kao i pripremama ekipa za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima.

Međunarodno sportsko natjecanje vatrogasaca

Pikač KUP 2024

Uvod

U cilju promocije sportskih aktivnosti među vatrogascima kao i promociji vatrogasnog sporta u Republici Hrvatskoj, organizira se međunarodno sportsko natjecanje vatrogasaca

Natjecanje se provodi u četiri discipline, odnosno pojedinačno u utrci na 100 metara s preprekama i penjanju na trening toranj, štafetnoj utrci 4x100m i mokroj vatrogasnoj vježbi s motornom pumpom, kao i disciplini „dvoboj“ u kojoj se plasmani rangiraju zbrajanjem postignutih rezultata u spomenute dvije pojedinačne discipline.

Ciljevi natjecanja

Ciljevi provedbe natjecanja:

  • uključivanje što više natjecatelja u organizirani sustav vatrogasnih sportskih natjecanja;
  • promovirati sportska natjecanja u vatrogasnim postrojbama s ciljem povećanja tjelesne spremnosti za obavljanje vatrogasne djelatnosti.

Organizatori natjecanja

Natjecanje zajednički organiziraju Vatrogasna sportska udruga Merhatovec i Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, koje već dulje vrijeme zajednički promoviraju vatrogasni sport među članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Međimurske i Varaždinske županije.

Organizacijom natjecanja pojedincima odnosno vatrogascima omogućuje se upoznavanje s  pravilima vatrogasnog sporta te daje prilika za izvođenje zahtjevnih radnji propisanim pravilima.

Mjesto održavanja

Sve discipline natjecanja održavati će se na terenima SC Merhatovec, Merhatovec 21 B.

Termini održavanja

Za ženske i muške ekipe mladeži natjecanje se održava 17. i 18. 8. 2024.

Ciljana skupina

Za sudjelovanje na vatrogasnim sportskim natjecanjima mogu se prijaviti svi pojedinci ili udruge vatrogasaca koji su zainteresirani za navedena natjecanja i koji poštuju propisane uvjete i pravila natjecanja.

Natjecatelji se natječu u kategorijama:

  • mladež muška i ženska
  • mlađa starosna grupa, 13 godina starosti i mlađi (2010. godište i mlađi),
  • srednja starosna grupa, 15 i 16 godina starosti (2008. i 2009. godište),
  • starija starosna skupina, 17 i 18 godina starosti (2006. i 2007. godište)

Mlađi natjecatelji mogu nastupati u starijoj kategoriji uz dopuštenje liječnika.

Za određivanje kategorije relevantna je godina rođenja.

Oprema za natjecanje

Organizatori osiguravaju prepreke i elektronsko mjerenje vremena na stazi, suce i tehničko osoblje prema Pravilima za natjecanje.

  • Osobna oprema natjecatelja

Osobnu opremu osigurava samostalno svaki natjecatelj.

Natjecatelji su odjeveni u sportsku odjeću i obuću.

Natjecatelji za trčanje mogu koristiti sprinterice s klinovima duljine do 6 mm.

Odjeća mora pokrivati gležnjeve na nogama i zglobove na rukama.

Obavezno je korištenje vatrogasne kacige na glavi i opasača oko pasa (širine najmanje 5 cm).

 

Pripreme natjecatelja

Svaki natjecatelj dužan je pripremiti se na odgovarajući način za nastup na natjecanjima.

Pripreme za nastup na pojedinom natjecanju mogu se odvijati samostalno i u grupi s drugim natjecateljima. Organizator će omogućiti zajedničke treninge i pripremu natjecatelja na postojećim sportskim terenima, uz angažman stručnih trenera i voditelja te uporabu originalne opreme za natjecanje.

Za natjecatelje koji dosad nisu imali mogućnost bavljenja vatrogasnim sportskim disciplinama biti će organizirani trening kampovi kroz dane vikenda, pod vodstvom stručnih trenera i voditelja, s obzirom na interes organizatora da se što više mladih uključi u organizirano treniranje odnosno natjecanja te će se stoga svima ponuditi potpora kako bi se mlade zainteresiralo za sportska vatrogasna natjecanja.

Nagrađivanje

Najuspješniji natjecatelji biti će nagrađeni medaljama i peharima u svakoj kategoriji u kojoj će se natjecati najmanje 3 natjecatelja.

Medalje će primiti natjecatelji za prva tri mjesta, a pehare najbolji natjecatelji po pojedinim kategorijama.

Organizator će u suradnji sa sponzorima natjecanja osigurati i nagrade u obliku vatrogasne i sportske opreme.

Vatrogasna sportska udruga Merhatovec

Vatrogasna sportska udruga Žiškovec