Međimurke u Sloveniji osvojile Balkan!

 Od 5. do 8. prosinca 2019. godine u slovenskim Brežicama održano je 20. Balkansko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore. Na natjecanju je nastupilo 650 natjecatelja iz 7 država. Tehnički organizator natjecanja bio je Karate savez Slovenije. Natjecanje se održalo u sportskoj dvorani u Brežicama,  a  natjecatelji su bili smješteni u ugodnom ambijentu hotela Terme u Čatežu.

Prvi dan natjecanja otvorile su kadetkinje u katama pojedinačno. Nastupilo  ih je 25, a među njima i  hrvatske predstavnice Stela Horvat i Inga Grgić. Natjecale se provodilo  po starim pravilima što nam je malo otežalo nastup jer smo se pripremali za nastup po novim pravilima. Međutim, tijekom natjecanja, Stela i Inga, svaka na svojoj strani žrijeba  samouvjereno su nizale pobjede protiv konkurentica i više nego zasluženo izborile nastup u finalu. U klupskom finalu, Inga je za nijansu bila bolja i rezultatom 3 : 2 nakon prošlogodišnjeg drugog mjesta uspijeva osvojiti svoju prvu titulu prvakinje Balkana. Stela je osvajanjem drugog mjesta došla do svog najvećeg pojedinačnog uspjeha.

Sabina Petković nastupila je u konkurenciji 31 juniorke. U prva dva kola bilo je malih problema sa sigurnošću izvedbi, no nakon toga Sabina odličnim nastupima ne daje ni najmanje šanse konkurenticama i ulazi u  finale balkanskog prvenstva. Iako je za finalni meč, protiv odlične predstavnice Srbije, ostavila vrlo riskantnu katu Gankaku izvedba je bila na dovoljno visokoj razini i Sabina osvaja zlatnu medalju.

Poslije dominacije u pojedinačnim kategorijama očekivali smo i dobar ekipni nastup. Ekipa juniorki u katama Karate centra Šenkovec u sastavu: Stela Horvat , Inga Grgić i Sabina Petković u prvom meču izvedbom kate Goju shiho sho s 4 : 1 pobjeđuju ekipu Crne Gore. U polufinalu su sa sigurnih 5 : 0  bile uspješnije od ekipe Bosne i Hercegovine. Finalni meč protiv ekipe Srbije bio je izvedbom dosta ujednačen, ali prikaz pojašnjenja elemenata tzv. bunkai doveo ih je do konačne pobjede s 5:0.   Prošlogodišnju ekipnu  broncu na balkanskom prvenstvu, ove su godine, zamijenile zlatom!

Trener Tihomir Grgić: „…zvučat će prepotentno kad kažem da  još tražimo svoju formu koja je zbog povreda u proteklom periodu bila u opasnom padu. Rezultatski gledano bolje ne može , ali ja još vidim prostora za kvalitativne pomake i u tehnici i u motorici kao i u strukturi ekipnih koreografija jer nas uskoro očekuje nastup na prvenstvu Europe u Budimpešti gdje želimo imati, u našim očima, dobar nastup. Čestitke curama na osvojenom ekipnom zlatu i pojedinačnim titulama, ali i na sve boljim nastupima u proteklih mjesec dana.

(Dejan Mihalković, foto: DM)