Mali preloški sportaši ostvarili plasman na državnu završnicu Telemach Dana sporta

Plazma Sportske igre mladih i grad Prelog ugostili su Telemach Dan sporta koji se održao u petak  21. svibnja  na igrališta NK Mladost Komet.  Sportsko-edukativna manifestacija okupila je djecu osnovnoškolske dobi od 1. do 4. razreda s područja Preloga i županije koja su se natjecala u graničaru i atletici i borila za plasman na Državnu završnicu Telemach Dana sporta koja će se održati sredinom srpnja.  Mali preloški amaterski sportaši imat će priliku u Splitu družit se i natjecati s vršnjacima iz cijele Hrvatske u potpunosti besplatno i braniti boje Međimurske županije.

Telemach Dan sporta otvorili su Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga,  Đuro Ujlaki,  predsjednik Gradskog vijeća, Dejan Naranđa – predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Preloga, Željko Sokač, predsjednik nogometnog kluba NK Komet i Tihana Butorac, glasnogovornica Plazma Sportskih igara mladih.  Plamen Igara u pratnji maskote donijeli su polaznici vrtića Vesela Loptica koji su za sve okupljene izveli i svoju Eko himnu o važnosti očuvanja prirode.

Manifestacija je okupila 300injak malih sportaša i organizirana je u skladu s preporukama HZJZ za manifestacije na otvorenom. Mlade sportaše podržali su i pripadnici PU Prelog u čijem su edukativnom korneru djeca dobila uvid u rad policije i važnosti prevencije.

U sklopu događanja promoviran je i projekt Youth Sports Fair Chance koji uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz 6 partnerskih zemalja, a sufinanciran  je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije.

Rezultati:

Graničar 2010. i mlađi

 1. Pajdaši
 2. Nutella palačinke
 3. Izići

Graničar 2012. i mlađi

 1. Vatreni zmajčeki
 2. Graničar
 3. Sireki tureki

Atletika 2012. i mlađi

Djevojčice

 1. Zara Golubić
 2. Pavla Posavek
 3. Nela Sačić

Dječaci

 1. Lovro Bermanec i Fran Fotak
 2. Leon Čavlek
 3. Ervin Žižek

Atletika 2010. i mlađi

Djevojčice

 1. Ivona Božek
 2. Frida Marie Hurly
 3. Tesa Škoda

Dječaci

 1. Lino Plevnjak
 2. Luka Čonkaš
 3. Matej Latin

Na nogometnom igralištu održan je i Coca- Cola Cup turnir u nogometu koji je okupio najbolje malonogometaše.

Telemach Dan sporta osmišljen je kao sportsko-edukativna platforma čiji je cilj da kroz druženje i sport promiče zdrave stilove života i i opće prihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti). Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje, a natjecanja stavlja u drugi plan. Ove godine Telemach Dan sporta organizirat će sportsko-edukativna događanja u 25 gradova i mjesta diljem Hrvatske

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska športska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 25 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici i sponzori. Povezuju sve svoje dionike i uključuju ih u pozitivnu sliku i ugled koji grade godinama kao promotor zdravog načina života i društvenih vrijednosti među djecom i roditeljima. Iako se Igre bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koja uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradnike kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suce, delegate i vrhunski event management.

Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Hrvatska pošta Cup teniski turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, šahu, stolnom tenisu,  graničaru  i utrka na 60m). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom.

Benjamin Bauer