Macanovci dio povijesnog uspjeha hrvatske gimnastike!

Jedna medalja i četiri finala rezime je uspjeha hrvatske gimnastičke vrste na Europskom seniorskom i juniorskom prvenstvu koje je proteklog tjedna održano u škotskom Glasgowu. Polovicu tih uspjeha, dva finala na konju s hvataljkama, ostvarili su članovi Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan. Tim povodom je po njihovom, ali i povratku trenera, u Nacionalnom gimnastičkom centru u ATON u Nedelišću održana konferencija za medije na kojoj su govorili: Mario Vukoja (trener i sportski direktor kluba), Igor Kriajimski (trener) te vježbači Filip Ude i Marko Sambolec.

Prvi je pred novinarima govorio Mario Vukoja koji je pohvalio organizaciju prvenstva kazavši kako je to bilo najbolje odrađeno prvenstvo do sada. Nakon toga dotaknuo se nastupa Macanovaca.  „Ovo je bio prvi nastup našeg juniora Marka Samboleca na velikom natjecanju i sve nas je iznenadio. Odradio je nastup kao pravi profesionalac iako ima tek 17 godina“ rekao je. Vukoja je podsjetio na dramu kvalifikacija gdje su naši juniori nastupali prvi, a potvrdu plasmana u finale morali su čekati do večeri. „Gimnastika je surov sport. Na početku dana suci su bili strogi i našim dečkima su tražili i najsitniju pogrešku, a kasnije su se opustili. Za bolji rezultat, plasman na postolje ipak je nedostajao saskok s kojim bi se završila vježba“ govorio je o Sambolecu, a za seniora Filipa Udea pak je rekao da je dobra stvar što je vježbu u finalu odradio do kraja. „Cijelo ljeto je trenirao jako dobro i rezultat toga je odmah vidljiv. Kod njega je presudio jedan element kojeg nije mogao napraviti pa mu je bila smanjena ocijena. No, dobro je da nakon tog elementa nije odustao već je odradio vježbu do kraja. Od Filipa koji je osvajač olimpijskog, svjetskog i europskog odličja se očekuju dobri rezultati, a ako će nastaviti kvalitetno raditi u trening dvorani onda od njega možemo očekivati puno više“ poručio je Vukoja. Govoreći o 6.4 kao početnoj ocjeni kojom se Ude može boriti za medalju istaknuo je kako je ključ trening jer samo marljivim treniranjem se mogu postići sjajni rezultati.

Trener Igor Kriajimski kazao je kako se Ude u finalu nije osramotio, ali nije dobro što je pogriješio na elementu kojeg inače odrađuje bez većih problema. „Sada slijedi kratak odmor i onda pripreme za Svjetskog prvenstvo koje će krajem listopada biti održano u Dohi na kojem treba dati sve od sebe. Zanimljivo je kako će prvenstvo u Kataru trajati 17 dana pa ćemo između kvalifikacija i nadamo se finala morati tamo trenirati dva tjedna. Kod Marka se vidi da je izuzetno miran i koncentriran, uopće nije pokazivao tremu. Stabilan je u budućnosti će samo napredovati. U 27 dana priprema napravio je vježbu 38 puta bez pada, dok je Udeu u tom istom periodu to pošlo za rukom 18 puta“ kazao je Kriajimski.

Za svoj nastup u seniorskom finalu konja s hvataljkama Filip Ude je još jednom ponovio kako se nije osramotio. „Napravio sam tehničku grešku, pokušao sam taj element napraviti tri puta, ali jednostavno nije išlo. Zbog toga sam produžio vježbu. Nisam pao, nisam odustao na kraju sam čak izvukao i saskok“ bio je jasan Čakovčanin te je ponovio kako je bila dobra stvar što je u kvalifikacijama u sklopu reprezentacije svoj nastup otvorio na preči. „Na preči nisam bio sjajan jer sam osjećao tremu, opušteniji sam bio na parteru, a onda me na konju više ništa nije moglo zaustaviti“ rekao je i najavio plan za Svjetsko prvenstvo.“Trenirat ću maksimalno, koliko ide. Dobro je da pokraj sebe imam Marka Samboleca jer me on potiče na bolje treninge. Za vrhunske rezultat morat ću za Dohu pripremiti najtežu vježbu s elementom Busnari, ali ću početi trenirati i višeboj jer su već sljedeće godine na rasporedu kvalifikacije za Olimpijske igre“ završio je svoje izlaganje najbolji međimurski sportaš.

17-godišnji Marko Sambolec pak je rekao kako su svi oni sati provedeni u dvorani vratili na velikom natjecanju. „Veliki je uspjeh biti šesti u Europi. Sljedeće sezone ulazim u seniorski rang, ali i tamo želim biti među najboljima. Znam da je jedina formula za to naporan rad, ali spreman sam dati sve od sebe“ rekao je mladi Varaždinac u čakovečkim gimnastičkim redovima.

Za kraj je Mario Vukoja podijelio ekskluzivnu informaciju sa ždrijeba za Svjetsko prvenstvo u Dohi. Hrvatski gimnastičari u svoj nastup kreću s preče i neće biti prvi iz svoje subdivizije. Ukupno će na smotri najboljih iz cijelog planeta biti preko 250 gimnastičara koji će kroz 10 subdivizija tražiti osam mjesta koji će ih odvesti u finale.

(MD, foto: GK MZ Macan)