Košarkaški klub Međimurje slavi zlatni jubilej – 50 godina rada i djelovanja

Hrvatski košarkaški drugoligaš KK Međimurje Čakovec svake godine 20. siječnja obilježava svoj rođendan. Ove godine to je zlatni jubilej – 50 godina otkako je košarkaški klub osnovan i službeno započeo s djelovanjem u Čakovcu i Međimurju.

  1. siječnja 1892. godine odigrana je prva službena košarkaška utakmica u Springfieldu, SAD, u dvorani gimnazije YMCA, a igrači su bili upravo učenici te gimnazije. Točno 80 godina kasnije u Čakovcu upućena je pozivnica ljubiteljima sporta na osnivačku skupštinu košarkaškog kluba “Čakovec” koja se održala 20. siječnja 1972., a danas taj klub nosi ime KK “Međimurje” Čakovec.

Na skupštini je usvojen statut Kluba, uspostavljena je Uprava kluba, imenovan je i predsjednik Ivica Žišković te tajnik, danas pokojni, Ivan Vugrinec. Seniorska ekipa postojala je i prije službenog osnivanja kluba a igrala je pod nazivom DTO “Partizan” Čakovec.

Nakon službenog osnivanja kluba, stvoreni su uvjeti za uključivanje u redovna natjecanja koje je provodio Košarkaški savez Hrvatske.

Prva ekipa nije imala puno, imali su komadić asfalta na otvorenom u centru grada, jedni druge, ogromnu želju za igrom i još veću ljubav prema našem sportu, koju su prenijeli na mlađe generacije. U 50 godina postojanja, kroz klub je prošlo mnogo generacija i stotine igrača, a svaki od njih ostavio dio sebe i time je klub postajao sve veći.

  • Bilježili smo brojne pobjede koje smo slavili s euforijom, ali i poraze iz kojih smo puno naučili. Danas brojimo 94 članova i natječemo se u šest uzrasta. Postižemo rezultate na koje bi svatko bio ponosan, a “dečkima s asfalta”, čiji unuci danas igraju košarku pod okriljem našeg kluba, možemo biti zahvalni što su pokrenuli struju čiji tok slijedimo i danas, poručuju na veliku obljetnicu iz KK Međimurje Čakovec.

S obzirom na okolnosti proslava velike obljetnice odgođena je za nešto kasniji ovogodišnji termin u kojem bi osim svečane akademije nakon dužeg vremena u Čakovcu trebala biti odigrana i jedna lijepa revijalna utakmica s nekim od ponajboljih hrvatskih košarkaških klubova.

Foto: KK Međimurje i foto isječci iz Privatne arhive