KONFERENCIJA ZA MEDIJE – NK MEĐIMURJE JOŠ BEZ LICENCE ZA 2. HNL

Na konferenciji za tisak NK Međimurje sazvanoj u vezi odbijanja žalbe kluba za neizdavanje licence za 2. HNL obratili su se čelnici kluba, predsjednik  Marijan Uršanić i direktor Stjepan Hamonajec.

Nakon što je predsjednik Marijan Uršanić pročitao pripoćenje za medije koje vam donosimo u cijelosti,prokomentirao je svoje viđenje nedobivanja licence:

-Već četiri sezone za redom ostvarili smo sportske rezultate za ulazak u 2 HNL,ali svake godine ponavlja se isto-ne dobivamo licencu.U sezoni 2013/14 pokrenuli smo postupak dragovoljnog preoblikovanja kluba u š.d.d.Međutim zbog negativne odluke grada Čakovca došlo je do zastoja u vezi s time.Tek prošle godine 12.svibnja 2016. Grad je pristao da će sudjelovati u postupku preoblikovanja.Međutim Grad nas je ponovo izigrao jer se ogradio od pokrića bilo kakvih financijskih obveza koja je morao ispuniti po Zakonu o športu,tj.uplatiti milijun kuna za dokapitalizaciju.U međuvremenu nam je odobreno ponovno pokretanje postupka predstečajne nagodbe i dokumentacija je predana u roku žalbenom tijelu za licenciranje koje nije uvažilo našu žalbu.

Za ostvarenje svojih prava pod hitno ćemo poduzeti odgovarajuće mjere.Pokrenut ćemo hitno arbitražni postupak kod Etičkog povjerenstva Hrvatskog olimpijskog odbora i sudski postupak kod Upravnog suda.

U toku su također akcije koje smo poduzeli već puno prije gdje nismo dobili određena očitovanja HNS-a vezana za status pojedinih klubova koji su se na silu htjeli ugurati u 2 HNL.Nažalost prema rješenjima ti klubovi su na ilegalan način dobili licence zahvaljujući regionalnom savezu  i HNS-u što će se sve morati dokazati s obzirom na naše zahtjeve koje smo uputili u HNS.

Na pitanje koji su to klubovi predsjednik Uršanić je kazao:

-Pođite samo od stečajnog postupka Varteksa,odnosno Varaždina kad su napustili 1 HNL.Strukture HNS-a su omogućile NK Varaždin da je preskakanjem međužupanijske lige došao prvo u 3 HNL Sjever,a zatim u 3 HNL istok što nijednom drugom klubu ne bi bilo dozvoljeno.To je omaška HNS-a.O tom pitanju smo mi zatražili očitovanje tijela HNS-a preko odvjetnika Radića koji je dobio mnoge sporove protiv HNS-a, ali do sada nismo dobili odgovore.

Na njega se nadovezao direktor Stjepan Hamonajec:

-Sve je teže financirati klub ali ćemo uspješno sezonu privesti kraju i podmiriti sve troškove.Najveći dio troškova snosio je predsjednik na čemu mu se srdačno zahvaljujem.Malo su me razočarali župan i gradonačelnik koji ni jednom nisu došli na stadion da nam daju podršku.Moram reći da smo decenijama od osnutka imali predstavnika u Izvršnom odboru HNS-a a sad ga nemamo, pa prema tome niti ikakav utjecaj.Naš čovjek u Zagrebu ništa ne predstavlja.U Čakovcu nas zaobilaze u velikom luku.

Ne mogu si više dozvoliti omalovažavanja pogotovo od grupe navijača,a i stoga što sam bolestan,operirao sam srce, s 30.lipnja 2017.kad službeno završava sezona ja više ne želim biti direktor NK Međimurje.Želim se odmoriti od svega.Ja se svima zahvaljujem,novinarima i portalima i svima koji su realno pisali o klubu.prije nego odem pozvat ću vas sve i počastiti.

Čelnici kluba očekuju da će se žalbe koje su uputili brzo riješiti i nadaju se da će Hrvatski olimpijski odbor donijeti odluku  u korist Međimurja tj. da kao prvoplasirani klub 3 HNL Istok uđu u 2 HNL.

(Miljenko Dovečer)

????????????

       N0GOMETNI  KLUB  „MEĐIMURJE“  ČAKOVEC

       Športska   2  •  40 000   Čakovec  •  Hrvatska

       Matični  broj: 3145085 • OIB:18059167825       

       Telefon:  040 329 209  &  040 329 208  •  Fax:  040 329 208   

       E-mail:  [email protected]  •  www.nk-medjimurje.hr

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

U VEZI ODBIJANJA ŽALBE KLUBA

NA NEIZDAVANJE LICENCE ZA II HNL

Dana  23.05.2017   NK „MEĐIMURJE“ ČAKOVEC  primio je Odluku  Žalbenog tijela za licenciranje  HNS-a kojom se odbija naša žalba na Odluku  komisije za licenciranje  ( od 21.04.2017 ) o neizdavanju licence za II HNL za natjecateljsku 2017/18 godinu , a u vezi čega dajemo slijedeće priopćenje:

  1. 1. NK „MEĐIMURJE“ Čakovec u utvrđenom je roku ( 30.01.2017) podnio molbu za dobivanje licence za II HNL za natjecateljsku sezonu 2017/18.
  2. 2. Zajedno sa molbom dostavljen i dio dokumentacije za ispunjenje slijedećih kriterija:
    • – sportski kriteriji
    • – infrastrukturni kriteriji
    • – kriteriji administracije i stručnog osoblja
    • – pravni kriteriji

Za financijske kriterije dokumentacija je predana u utvrđenom roku , odnosno do 01.04.2017.

  1. 3. Na zahtjev i upozorenje stručnjaka za pojedine kriterije naknadno je dostavljena dopunska dokumentacija , te dodatna očitovanja kluba.
  2. 4. Do sjednice Komisije za licenciranje ( 21.04.2017) zadovoljili smo uglavnom sve  utvrđene kriterije , a što se tiče spornih pitanja  oko financija  očitovali smo se da je u  tijeku postupak preoblikovanja , te da će se ista rješavati u sklopu toga.
  3. 5. Obzirom da je Komisija za licenciranje HNS-a 04.2017  donijela Odluku o neizdavanju licence za II HNL , klub je nakon toga uputio žalbu  Žalbenom tijelu za licenciranje , te dostavio određenu dokumentaciju i dodatno očitovanje  s posebnim naglaskom da je u međuvremenu došlo do bitnih promjena oko rješavanja financijske problematike.
  4.  Klub je naime  zaprimio presudu Upravnog suda u Zagrebu kojim se poništava  rješenje Ministarstva financija – samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak Zagreb , te je sukladno tome  FINA – Regionalni centar Zagreb  21.04.2017  donijela Zaključak o ponovnom pokretanju  postupka predstečajne nagodbe.
  1. 6. Dana 05.2017  klub je FINA –i dostavio dio dokumentacije vezane uz predstečajnu nagodbu , te o tome obavijestio Odjel za licenciranje HNS-a ( dostavljena kopija i dodatno očitovanje).
  2. 7. Osnovni problem ( dug prema zaposlenicima i prema državi) rješavat će se u sklopu  predstečajne nagodbe , a u vezi čega su u HNS-u dostavljene kopije predanih izjava u FINA-u.
  3. 8. Unatoč svemu tome što je klub ponudio konkretna rješenja za rješavanje financijske problematike ( kroz postupak predstečajne nagodbe ) Žalbeno tijelo to nije uvažilo , te je odbilo našu žalbu u vezi neizdavanja licence za II HNL

Na osnovu iznijetih podataka oko poduzetih radnji za izdavanje licence za II HNL  NK „MEĐIMURJE“ Čakovec posebno ističe slijedeće:

  1. 1. Problemi oko dobivanja licence za II HNL prisutni su od sezone 2013/14 , no klub je odmah nakon toga pokušao to rješavati , te je pokrenut postupak dragovoljnog preoblikovanja kluba u š.d.d.  Zbog negativne Odluke Grada  došlo je do zastoja s tim u vezi , a cijeli postupak ponovo je pokrenut nakon što je Grad promijenio Odluku ( 12.05.2016)  , te pristao da će sudjelovati u postupku preoblikovanja.
  2. 2. Temeljem nove Odluke Grada prišlo se izradi ELABORATA o preoblikovanju , a o kojem je raspravljalo i Povjerenstvo za profesionalne sportske klubove pri Ministarstvu znanosti , obrazovanja i sporta ( u listopadu 2016) , no suglasnost na sam elaborat nije dala uz ostalo i zbog toga što se Grad u svojoj Odluci  ogradio od pokrića bilo kakvih financijskih obaveza.
  3. 3. Klub je nastavio sa kompletiranjem i ažuriranjem podataka za novi ELABORAT ( i o tome obavijestio Odjel za licenciranje HNS-a) , no kako je u međuvremenu odobreno ponovo  pokretanje postupka predstečajne nagodbe , prišlo se izradi dokumentacije s tim  u vezi ( dio je već predan u FINA-u , a kopije u HNS , a dio će se predati do utvrđenog roka  06.2017).
  4. 4. Sva sporna financijska pitanja zbog kojih Žalbeno tijelo za licenciranje nije uvažilo našu žalbu su u postupku rješavanja ( sukladno pozitivnim zakonskim propisima) , te  je to trebalo uvažiti i Žalbeno tijelo.
  5. 5. Sporni kriterij za trenera mlađih pionira smatramo također riješenim jer u Pravilniku HNS-a  o dozvolama za rad trenera ( članak 2. stavak „e“) stoji da može biti angažirana i osoba koja ima UEFA „B“ LICENCU , a što naš trener i ima.

Iz svega gore iznijetoga jasno proizlazi da je klub  poduzeo sve da se rješe sporna pitanja , te ( obzirom da je u tijeku postupak predstečajne nagodbe) da je to trebalo uvažiti Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a , to tim više što će se  kroz predložena rješenja  podmiriti obaveze zaposlenicima i državi ( a što je kao  glavni problem  istaknuto od strane tijela za licenciranje.

 

            Budući da smo permanentno u nizu   već četiri  natjecateljske sezone ostvarili sportske rezultate , a što nije vrednovano od strane nadležnih tijela HNS-a ( a  da se istovremeno nekima pogoduje  koji su na ilegalan način ušli u natjecanje III HNL ISTOK  ili nemaju zadovoljene druge kriterije)    , ističemo da ćemo  za ostvarenje svojih prava pod hitno poduzeti sve moguće mjere  , te pokrenuti  hitno arbitražne i sudske postupke  kod nadležnih institucija.

Na kraju želimo se zahvaliti našim navijačima i sportskoj javnosti na pomoći i podršci , a igračima i stručnom vodstvu  čestitati na dosadašnjim sportskim uspjesima ( prvo mjesto na prvenstvenoj tablici i  plasmanom u finale KUP-a  MNS-a).

Čakovec , 24.05.2017.

Predsjednik

Marijan Uršanić

Uršanić i Hamonajec2