Koliko medalja osvajamo na Olimpijskim igrama?

Hrvatska je od osamostaljenja, dakle, od prvih Olimpijskih igara, onih u Albertvilleu 1992. godine, osvojila ukupno 44 medalje – 33 na ljetnim olimpijskim igrama te 11 na zimskim. Gotovo sve sa zimskih pripisujemo obitelji Kostelić u čijim je vitrinama njih čak deset dok je jednu osvojio Jakov Fak, u Vancouveru 2010. godine. Što se tiče ljetnih OI, najviše smo ih osvojili na prošlim Igrama u Riju prije pet godina, njih deset te će sada u Tokiju taj rekord biti teško dostići, ponajviše zbog toga što u Japan idemo s 59 sportaša i sportašica, s gotovo 30 manje nego u Brazil 2016. godine.

U Riju na 17. mjestu

Međutim, neki portali koji se bave sportskom statistikom, poput bestsports.com, prognoziraju Hrvatskoj osvajanje čak 15 medalja na nadolazećim Igrama u Tokiju. Mnoge kladionice u Hrvatskoj nisu tako optimistične, budući da ovako malo sportaša nismo imali još od naših prvih ljetnih Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine. Ako se obistine te prognoze, mogli bismo doći nadomak deset najuspješnijih država na Olimpijskim igrama, makar, naravno, ovisi koliko ćemo zlatnih medalja “pobrati”, budući da je to glavni kriterij slaganja tablice uspješnosti. Za usporedbu, u Riju smo se smjestili na 17. mjesto s pet zlata, tri srebra i dvije bronce, s istim brojem zlatnih odličja kao i Kuba.

Vaterpolo jedini ekipni sport

I nama se čini da je ta brojka od 15 medalja malo previše “nategnuta”, no uz malo sportske sreće, mogli bismo se približiti, možda i dostići uspjeh iz Rija otprije pet godina. Blagi optimizam leži u tome što imamo čak 47 sportašica ili sportaša koji se natječu u pojedinačnim sportovima te je tek vaterpolo jedini ekipni sport u kojem je Hrvatska zastupljena. Naravno, riječ je o “Barakudama” od kojih očekujemo mnogo na ovim Igrama. Podsjećamo, izabranici Ivice Tucka brane olimpijsko srebro, a sada će napasti i još sjajnije odličje, ono koje su osvojili u Londonu 2012. godine. I eto nam jedne medalje. E kad bi bilo tako lagano…

Mnogo se uzdamo u tenisače

Od onih u, dakle, pojedinačnim sportovima, rekli bismo da najviše očekujemo od Nikole Mektića i Mate Pavića, teniskog dvojca koji nas očarava svojim igrama ove godine te su trenutno daleko najbolji par svijeta. Jasno, njih dvojica zaigrat će u konkurenciji parova gdje će probati ponoviti uspjeh iz Wimbledona. Bit će zanimljivo popratiti što mogu “kumovi” – Marin Čilić i Ivan Dodig koji će pokušati ponoviti formu otprije nekoliko godina iz Davis Cupa kada su bili nepobjedivi.

Braća Sinković po drugo zlato

Još jedni favoriti za zlato su Martin i Valent Sinković, gospodari svjetskog veslanja posljednjih godina. U dvojcu bez kormilara pokušat će doći do drugog zlata na olimpijskim igrama, a jedan lijepi rezultat htjeli bismo i od Damira Martina koji, pak, nije u onoj formi otprije pet godina. Tada mu je zlato izmaknula za jednu jedinu stotinku. Možda i na prevaru… U streljaštvu smo uvijek imali jake uzdanice pa ćemo tako imati i sada. Od sjajnog kvarteta Josip Glasnović – Petar Gorša – Miran Maričić – Snježana Pejčić očekujemo barem jednu medalju. Ne tražimo mnogo.

Sandra i Sara po obranu naslova

Slična priča je i s jedrenjem. Braća Fantela i Tonči Stipanović bit će nam glavne uzdanice te od njih očekujemo opaku borbu za pobjedničko postolje. U džudu se, pak, uzdamo u Barbaru Matić, svjetsku prvakinju, da nam može podariti medalju, a u gimnastici maksimalna nadanja ulažemo u Tina Srbića koji već zna kako je osvajati zlata na najvećim svjetskim smotrama. Za kraj ostavljamo kraljicu sportova, atletiku, gdje ćemo imati sedam prestavnika/ca. Sandra Perković branit će zlato u bacanju diska, a Sara Kolak u bacanju koplja. Ako Filipa Mihaljevića potrefi prava forma, tko zna… Samo što je u bacanju kugle konkurencija nikad jača…

Eto, neki prognoziraju 15 medalja, mi smo nešto skromniji pa ćemo reći – osam. I to je lijepa brojka za jednu malu zemlju poput Hrvatske. I ne zaboravite, sigurno će netko iskočiti od onih koje nismo nabrojali.

(F.C.)