KOLESARSKI KLUB LENDAVA USPJEŠNO ORGANIZIRAO 10. PANONSKI MARATON !

Jubilarni, deseti po redu, Panonski maraton triju država vožen je u nedjelju, 21. Srpnja, sa startom u slovenskoj Lendavi. Tradicionalno su se vozile tri trase različite duljine, velika od 105 km, srednja od 50 km i obiteljska od 15 km. Jedinstvenost ovog maratona jest što prolazi kroz tri države, tri različite regije. Lijepo vrijeme i visoke temperature na vožnju bicikla nagnale su brojne rekreativce iz svih država regije. Na startu u Lendavi pojavilo se ukupno njih 435. Od toga ih 420 na srednjoj (50km) i velikoj trasi (105 km), dok je 15 biciklista odvozilo obiteljski maraton (15km). Najmlađi sudionik maratona imao je samo 4 godine, dok je najstariji bio 84-godišnji  Sigi Schubert, koji je bez problema odvozio 60 km.

Zbog iznenađujuće velikog interesa za sudjelovanjem, start je kasnio desetak minuta, ali to nije omelo najbrže bicikliste da trasu od 50 km odvoze za 1h15minuta, a onu u dužini 105 km za 2h30minuta. Diljem trase maratona sudionicima se nudilo osvježenje, sokovi i voće, koje je podijeljeno u rekordnim količinama. Ukupno na 5 okrepnih točaka, podijeljeno je oko 50 kg banana, 35 kg nektarina, 200 komada pogačica, 300 litara cedevite i isto toliko vode. Dolaskom u cilj svaki je sudionik dobio medalju za uspomenu. Nakon zajedničkog obroka biciklisti su nastavili s uživanjem u bazenima Terma Lendava, koje je omogućilo svim sudionicima besplatno kupanje.

Glavni organizator ovogodišnjeg maratona bio je Kolesarski klub Lendava, sa suorganizatorima iz sportskog društva Mockorgok iz Lentija i BK Murom Avanturom iz Svetog Martina na Muri. Uspješnoj organizaciji ovogodišnjeg Panonskog maratona triju država pridonijeli su TZ općine Sveti Martin na Muri, TZ grada Mursko Središće, Općina Sveti Martin na Muri, te članovi DVD-a iz Sv. Martin na Muri, Lapšine, Murskog Središća, Zebanca i Železne gore.

 

Odlična posječenost ovogodišnjeg maratona daje nam zapravo nadati se da će idući, 11. Panonski maraton triju država koji će startati iz Svetog Martina na Muri, biti još uspješniji i brojniji.

Slijedom brojnih uspjeha naših članova na međunarodnim i domaćim natjecanjima, te trenutnim trećim mjestom Mure Avanture u ukupnom poretku MTB klubova u Kupu Hrvatske za sezonu 2013 (nakon odvoženih 7 utrka, od ukupno deset), odlučili smo u Svetom Martinu na Muri organizirati međunarodno natjecanje na našoj brdskoj stazi u Toplicama Sveti Martin. Tako ćemo  u nedjelju, 04. kolovoza, ugostiti najbolje europske brdske bicikliste na utrci XCO Halicanum Trophy, C2 kategorije koja se boduje za olimpijski ciklus i uvrštena u svjetski biciklistički kalendar međunarodne biciklističke federacije – UCI. Za sada su svoj dolazak najavili profesionalni brdski biciklistički timovi iz Francuske, Nizozemske, Poljske, Slovačke, Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Dan ranije, 03. kolovoza, na našoj stazi po prvi puta u Hrvatskoj voziti će se Nacionalno prvenstvo, odnosno utrka za Državnog prvaka u vrlo atraktivnoj disciplini XC Eliminator. Radi se o atraktivnoj disciplini gdje na stazi dužine 1km, paralelno voze četiri biciklista, od koji samo najbrža dva prolaze u slijedeći krug. I tako sve dok se ne dobije pobjednik.

Ovaj biciklistički spektakl, okončat će se rekreativnim brdskim i cestovnim maratonom po gornjem Međimurju, koji će se održati u ponedjeljak, 5. kolovoza. Osim sportskog dijela programa, u Toplicama Sveti Martin pripremaju dodatna iznenađenja za gledatelje. Više detalja doznajte na  www.bk-muraavantura.hr.

 

Stoga, ne propustite najveći sportski biciklistički događaj u regiji. Posjetite nas kao gledatelji, ili pak se prijavite na sudjelovanje. U sportskom dijelu programa pravo sudjelovanja imaju samo licencirani biciklisti, dok je rekreativni maraton namijenjen svima koji žele upoznati putove starih Rimljana.