KK RUDAR OSVOJIO MEĐUNARODNI TURNIR U AUSTRIJI

Košarkaši Rudara gostovali su na turniru u Austriji gdje su osvojili prvo mjesto. Domaćin, momčad Highlanders iz Hochneukirchena, mjesta udaljenog oko 150 kilometara od Murskog Središća vrlo dobro je organizirala turnir na kojem je sudjelovala i Lendava, a morali su i Mađari iz Zalaegerszega koji su u posljednji trenutak odustali.

Turnir je ovo koji tradicionalno organiziraju svakih par mjeseci ove četiri momčadi, najviše zbog druženja i sklapanja novih poznanstva i prijateljstva dok je rezultat u drugom, pa i trećem planu.

Utakmice su se igrale dva puta po 20 minuta, a ne standardnih 4 puta po 10 minuta.

Pošto momčad Zalaegerszega nije došla, odlučeno je da će igrati svaki sa svakim pa su na teren prvo izašli Lendava i domaći Highlandersi. Slavili su Lendavčani s desetak koševa razlike.

Nakon njih, slijedio je susret između Rudara i Highlandersa koji je uvjerljivo pripao našim košarkašima koji su iskoristili lagani umor kod domaćih koji su igrali drugu utakmicu u nizu. Naši su na kraju slavili rezultatom 91:57 na krilima Stanka Tuksara koji je podsjetio na sjajne stare šuterske dane kada je još aktivno igrao, a postigao je 26 poena (6 trica), a pratili su ga Teo Cilar s 17 koševa, Arijan Vinko Novak s 16, Saša Dodlek s 14, a dvoznamenkast je bio i Tomislav Levačić s 10 koševa.

Odmah nakon tog susreta igrao se posljednji susret između Lendave i naših košarkaša, bilo je to finale, a i u tom su susretu naši košarkaši slavili s uvjerljivih 82:65 iako se Lendava dobro držala do sredine drugog poluvremena kada su s 15 koševa razlike došli na samo sedam koševa minusa. Uslijedila je minuta odmora Rudara nakon koje se stvari vraćaju na svoje mjesto. Tuksar i Cilar pogađali su izvana, Dodlek je skako ispod koša i kupio sve lopte, cijela momčad bila je odlična u obrani pa je nakon samo par minuta razlika ponovno narasla na 20 koševa razlike.

Važnije od prvog mjesta bili su događaji po putu tamo i natrag. Naši košarkaši putovali su zajedno s košarkašima Lendave koje je vozio Bosanac Hasan svojim kombijem pa je nekoliko naših igrača išlo zajedno s njima u kombiju, a naše je vozio i igrač Rudara, Ivan Dobranić. Prvo stajanje je bilo u nekom Mađarskom selu. Stanica je bio kafić ili bolje rečeno birtija koja izgleda kao da je napuštena, a u njoj radi baka. Naručili smo 10 velikih gemišta od tri deci koje smo platili samo 5 eura. Krenuli smo natrag prema vozilima, a tamo iz jednog auta izlazi Mađarski Jasmin Stavros kako smo mu dobacili. Čovjek nas je razumio i dobacio natrag da voli Stavrosa i poželio nam sreću na “kosarlabda“ turniru.

Nakon što smo nekoliko puta promašili put za Hochneukirchen jer nas je Hasanova navigacija koji je bio vođa puta stalno krivo navodila, u 14 sati stigli smo na cilj, dvorana u malom selu Hocneukirchen smještenom u Austrijskim brdima, a čak je dva puta padao snijeg po 20-ak minuta.

Zapisnik na utakmici pisao je jedan stariji deda koji je bio bos, samo u čarapama, a društvo mu je pravio njegov pas kojem je dao ime Wiskey. Domaćinima smo poklonili mali kip Rudara i prospekte o našem gradu i okolnim selima na njemačkom jeziku koji smo dobili od naše Turističke zajednice. Domaćini su s oduševljenjem pregledali prospekte kao i dva Mađarska suca.

unnamed (3)

Nakon turnira, druženje svih ekipa uz večeru bilo je u jednom obiteljskom restorančiću, a svaki igrač je dobio na jednom većem drvenom tanjuru nekoliko vrsta narezaka, salama, namaza, sve domaće izrade. Nakon večere i deserta krenuli smo kući, izrazili smo želju da naš Ivan bude vođa puta što Hasan nije dopustio. 200 metara nakon što smo krenuli već je prvi puta fulao put i skrenuo krivo, a nakon dolaska u Mađarsku i pauze na benzinskoj pumpi još je jednom promašio cestu. Nije nam preostalo ništa drugo nego šaliti se na njegov račun. Naši košarkaši na najbolji su mogući način predstavili klub i grad Mursko Središće u Austriji gdje su gostovali po prvi puta.

unnamed (2)

Sljedeći turnir igra se 06. lipnja (subota), a organizator je naš KK “Rudar“.

Rezultati i strijelci:

Rudar-Highlanders 91:57 (42:25)

Rudar: Brodar 6, Levačić 10, Tuksar 26, Cilar 17, Vinko-Novak 16, Dodlek 14, Dobranić 2.

Rudar-Lindau 82:65 (38:28)

Rudar: Brodar 4, Levačić 4, Tuksar 20, Cilar 24, Vinko-Novak 13, Dodlek 15, Dobranić 2.

(Teo Cilar)

unnamed (1)