Još jedan veseli i razigrani 22. Vincekov pohod s 3620 sudionika

Nadaleko poznati Vincekov pohod u organizaciji PD Bundek održao se u nedjelju 19. siječnja 2020. godine. Sve ostale pojedinosti gotovo su identične dosadašnjima: start u Toplicama Sv. Martin, završetak u Sportskoj dvorani u M. Središću; oko 14, 5 km, preko pet brežuljaka, ni jedan viši od 300 mnv, s puno veselih, glazbenih stajanki i Vincekovih obreda.

Vrijeme je izdržalo, iako se loša najava s mogućnošću snijega/kiše/ledene kiše, ipak izjalovila, ujutro temperatura od -2 pa do popodnevne i od 8 C s kratkim sunčanim razdobljima.

Autobusi su kružili  od M. Središća do Toplica Sv. Martin i u dva sata (od 7 do 9 sati)  30-ak se puta okrenuli, a njima su se pridružili i brojni autobusi iz drugih krajeva Lijepe Naše, iz Slovenije i Mađarske.

Na samom startu pohodnike je dočekala vesela Bundekova ekipa s žesticama i kruhom sa slaninama, a zatim su u pratnji vodiča krenuli na stazu, razigranu stazu koja je vodila kroz šumske dijelove, livade, makadam, nešto i asfalta, uspinjala se i spuštala… pa preko ribnjaka i Bundek-brega vodila sve do ravničarskog dijela uz Muru i šetnicom do Sportske dvorane.

Pohod je osiguravala vrlo organizirana i uigrana ekipa HGSS Stanice Čakovec i Koprivnica tako da su se svi sudionici, ali i organizatori mogli osjećati sigurnije. Nekoliko hitnih intervencija ekipa od 20-ak spašavatelja zbrinula je u najbržem roku. Hvala im na tome.

Službeno je zabilježeno 3620 sudionika, od toga 3000 odraslih, oko 600 djece svih uzrasta ( i 20 psa), sudjelovali su članovi  60-ak planinarskih društava i sportsko-rekreacijskih udruga. Ono što posebno očarava je obiteljski dolazak, male djece s roditeljima, bakama, djedovima… Najmlađeg sudionika Bornu od svega 7 mjeseci otac je nosio čitavim putem… a bilo je još niz predivnih obiteljskih dolazaka. Sudionika i logističkih timova  bilo je i puno više, jer su se neki priključivali i nakon starta,  na pojedinim  stajankama.

Mnogi se pitaju zašto je Vincekov pohod poseban i tako masovan?

Neki od odgovora su da je to prvi veći zimski planinarski susret u novoj godini, zimi kada većina  planinara ne ide u visoke planine, ali to je dan kada se nakratko zaboravljaju sve brige ovog svijeta, hoda se u gomili razdraganih ljudi, druži se, sreću prijatelji sa svih strana koji se dugo nisu vidjeli. Upravo zbog mnogobrojnih susreta, zagrljaja, osmijeha i pozitivne vibracije Vincekov je pohod omiljen brojnim planinarima i domaćim sudionicima, rekreativcima.

Velika je to organizacija pa se Bundeki  ispričavaju za sve propuste, sve organizacijske greške, znaju da se mnoge stvari mogu popraviti i biti bolje, ali vjeruju da su svi svjesni da 3600 ljudi treba prihvatiti, zabaviti, osigurati, nahraniti, okrepiti…

Još jednom zahvaljuju svim sudionicima, velikima i malima, iz bližih i daljih krajeva… svima koji vole Vincekovo druženje i atmosferu.

Zahvaljuju i svima koji su pripomogli u organizaciji i provedbi pohoda: gostima, volonterima, članovima DVD M. Središće, HGSS Stanici Čakovec i Koprivnica, Društvu žena, Gradu Mursko Središće, TZGMS, medijskim pokroviteljima, svim novinarima, svim ljudima dobre volje koji otvaraju svoje vikendice i srca i nude okrepu uz put…

Zahvaljuju i gradonačelniku Draženu Srpaku koji ih prati i pomaže u tome, dopredsjednici HPS-a Jadranki Čoklici i tajniku Alanu Čaplaru koji su svojim dolaskom uveličali manifestaciju.

Zahvaljuju svima koji su pomogli da ovaj događaj preraste i njihovo društvo i sredinu i postane jedan globalni prepoznatljivi brend…

Međimurski “bregi” još odzvanjaju od pjesme i smijeha, a Bundeki vam upućuju dobrodošlicu za 23. Vincekov pohod koji će se održati 24. siječnja 2021.

(SV i DCB)