Ivan Božić predsjednik KK “Rudar”- punih šesnaest godina na čelu kluba

KK “Rudar” Mursko Središće po postojanju, po radu i natjecanju spada svakako u jedan od najuspješnijih i najdugovječnijih sportskih kolektiva na području Grada Mursko Središće.  O trenutnoj situaciji, radu, problemima, kojih uvijek ima u svakom klubu, kao i dolasku zlatne obljetnice kluba porazgovarali smo s njegovim predsjednikom Ivanom Božićem. Evo šta nam je gospodin Božić rekao.

Gospodine Božić na čelu KK “Rudar” nalazite se već duže vrijeme, kada ste započeli obavljati tu značajnu funkciju u kluba?

Funkciju predsjednika kluba počeo sam obavljati na proljeće 2006. godine, a trenutni mandat završava krajem 2023. godine. Dakle za sada punih 16 godina .

Osim što ste predsjednik kluba u privatnom životu ste i upravitelj socijalne zadruge Humane Nove gdje ste dobitnik i mnogih priznanja za njen rad. Recite nam kako uspijevate uskladiti ove dvije veoma važne i odgovorne dužnosti?

Kad radite ono što volite, još pogotovo ako to daje rezultata, motivacije ne manjka. Također, uz dobre suradnike te razumijevanje obitelji, te malo prekovremenih to postaje još lakše. Naravno, kroz razvojnu prošlost je bilo puno teže, pa se to kompenziralo nespavanjem tj noćnim radom. Masu uspješnih poduzeća je opstalo i naraslo na sličan način tj radom u duplim smjenama . Opet, i jedan i drugi posao daju određeni društveni rezultat, koji je itekako ispunjujući i motivirajući za predanost samom poslu, te na taj način dajemo doprinos razvoju lokalne zajednice ali i dizanju kvalitete života u istoj.

Prijeđimo sad malo i na sportski dio. Nedavno je završila i natjecateljska sezona pa nam recite kako ste zadovoljni postignutim rezultatima. Zanima nas još i koliko sekcija djeluje u sklopu kluba te koliko je aktivnih košarkaša te u kojim natjecanjima sve sudjelujete kroz godinu?

Nedavno je završila natjecateljska sezona seniora, mlađe selekcije su još u sustavu natjecanja. Seniori su ovu sezonu završili na 5. mjestu 3. Lige sjever, u konkurenciji 12 klubova. Obzirom na uvjete (1 termin treninga tjedno u dvorani, jedan sat), te uopće nemogućnost treniranja i nenatjecanja zbog Covid 19 protekle sezone 2020/2021, ozljeda/operacija/izostanaka ove sezone, rezultat je super. Mlađe pak selekcije ipak ne valoriziramo prema natjecateljskom rezultatu već prema pravilnom radu, razvoju, te pravednom participiranju svih na utakmicama. U našem klubu djeca odrastaju u duhu košarke, naših principa i vrijednosti, te kasnije u život odraslih ulaze kao zdrave, društveno osvještene osobe. Kroz mnogobrojna prijateljstva, stara i nova, unaprijeđuju svoj rast i razvoj na raznim razinama te time stvaraju zdrave temelje za razvoj društva u cjelini. Trenutno ima preko 30 djece u U11, U13 i U15 selekcijama, koje se natječu u ligama koje organiziraju KSMŽ i KSVŽ.

KK Rudar je također jedan od osnivača Akademije Mrav, nastale na temeljima nekadašnjeg kluba KK Zagreb, gdje se trenira po jedinstvenom programu. Više na http://kk-mrav.com/kosarkaska-akademija/. Selekcija Akademije ove godine igra Final4 prvenstva Hrvatske u kategoriji U15, gdje je u regularnom dijelu prvenstva pobijedila i Cibonu, Split, Cedevitu…

Kompletan rad uprave i struke je volonterski i djeca ne plaćaju mjesečnu članarinu uopće.  Također, u organizaciji kampova se maksimalno trudimo osigurati dodatni izvor sufinanciranja pa da trošak istog bude čim manji. Jasno je da je to teško održiv model, no tako dugo dok funkcionira nastavit ćemo raditi po istom principu.

Iduće godine klub slavi 50 godina postojanja. Na koji način ćete obilježiti ovaj važan  događaj za sam klub, a i za središćanski pa tako i međimurski sport ?

Krenuli smo u sakupljanje materijala za knjigu koju planiramo objaviti povodom 50 godina kluba, Teo Cilar bude potpisnik iste. U knjizi bude dosta slika nastalih kroz povijest te intervjua/anegdota sa osnivačima, bivšim te sadašnjim trenerima i igračima. Svakako bude i druženja povodom iste, no više informacija ipak početkom 2023. godine.

Na kraju  uputio bih  poziv svim čitateljima/čitateljicama na Susret generacija u subotu 07.05. s  početkom u 17.00 sati , na kojem prvo selekcija U15 igra utakmicu protiv Bjelovara, kasnije u 18.30 nastupaju mješovite selekcije U11 i U13,  dok je u 19.15 utakmica mix seniora i veterana.

Za kraj zaželimo košarkašima Rudara puno sportskih uspjeha kao i i stabilnu financijsku situaciju, te da ih zaobiđu ozljede, te da Murskom Središću podare dobre rezultate i mlade košarkaše kao i do sada.

SRETNO!!

(tekst: zr, foto: zr, Teo Cilar, arhiva KK “Rudar”)